Beba Dohrana 18. travnja 2019.

Od koje dobi bebi treba nuditi vodu i koliko često?

Foto: Guliver

Powered by:

klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Znaš li koliko je vode potrebno bebi u periodu dohrane i kako prepoznati potencijalne znakove dehidracije? Donosimo ti odgovore na najvažnija pitanja o unosu tekućine, kako kod bebe tako i kod mame

Roditelji već znaju koliko je važno djeci u periodu dohrane pripremiti zdrave i nutricionistički potpune obroke. No, pritom također ne bi trebali zaboraviti na nadoknadu vode, budući da uvođenjem dohrane beba pije manje mlijeka pa joj je samim time potrebno više hidratacije.

Koliko je voda važna?

Dokle god se prehrana sastoji isključivo od majčinog mlijeka ili formule, novorođenče ne treba vodu da bi ostalo zdravo i hidrirano. Zapravo, trbuh pun vode mogao bi obuzdati bebin apetit za mlijekom, koje mu je u tom periodu itekako potrebno. Ali, u određenom trenutku je potrebno djetetu početi davati vodu, a to bi se trebalo dogoditi onda kad se uvede dohrana. U tom periodu neće uzimati više od nekoliko gutljaja iz šalice ili bočice i to je sasvim u redu jer mu ne treba više. No, pedijatrica Tanya Altmann za portal The Bump kaže da, dopuštajući djetetu da pije vodu u ovoj fazi također mu pomažeš da se navikne na njen okus te tvrdi da je to jedna od najzdravijih navika koju djetetu možeš usaditi u ranoj dobi.

Možda te zanima... Kako voda pomaže ublažiti trudničke tegobe? Trudnoća

Doktori u Dječjoj bolnici u Philadelphiji (CHOP) kažu da se unos mlijeka kod bebe smanjuje kad se krene s dohranom, odnosno u periodu od 4 do 6 mjeseci. Naravno, sve ovisi o tome kako se uvodi kruta hrana, koje se vrste krute hrane uvode i koliko se često konzumiraju. Cilj za bebe između 6 i 12 mjeseci je osigurati odgovarajući unos prehrane i ukupni rast, a kako bi se to učinkovito postiglo, dohranu je potrebno uvesti polako i u više ekspozicija. U tom periodu djetetu možeš početi davati vodu, imajući na umu da tvoja beba u početku neće trebati više od 60 do 120 mililitara vode dnevno.

 | Author: Guliver Foto: Guliver

Prelazak na dohranu

Novorođenče još uvijek nema fizičke sposobnosti da sigurno proguta čvrstu hranu, a njihov probavni sustav jednostavno nije spreman za krutu hranu sve dok ne napuni 4 mjeseca ili više. Do tada, majčino mlijeko ili formula osiguravaju sve kalorije i prehranu koju dijete treba i može podnijeti. Budući da je svaka beba drugačija, o prelasku na dohranu roditelji bi se trebali posavjetovati s pedijatrom. Iako mnogi roditelji uglavnom uvode voće, povrće i žitarice kao prvu krutu hranu, nema medicinskih dokaza koji bi pokazali da to pruža bilo kakve prednosti ili koristi za zdravlje djeteta. Američka pedijatrijska akademija predlaže meso u vidu mesnih kašica kao prvu hranu jer željezo u govedini, piletini i puretini pomaže u zamjeni djetetovih zaliha željeza koje se počinju smanjivati ​​u dobi od oko 6 mjeseci.

Možda te zanima... Kako znati da je dijete žedno i koliko vode mu je zaista potrebno? Vrtić

Znakovi koji upućuju na dehidraciju

Dokle god se dijete dobro hrani i prikladno dobiva na težini, malo je vjerojatno da će biti dehidrirano. Iznimka je kada beba ima prehladu, gripu ili neki drugi zdravstveni problem jer kada su bebe bolesne, mogu se lako dehidrirati ako ne piju dovoljno ili ako izgube tekućinu kroz povraćanje ili proljev. Prema pisanju portala HealthyChildren, u suradnji s doktorima s Američke pedijatrijske akademije, znakovi koji ukazuju na moguću dehidraciju i razlog za posjet pedijatru su:

  • manje mokrih i prljavih pelena nego obično
  • beba je letargična,
  • beba je neuobičajeno umorna
  • oči joj ne suze
  • ako je mekana točka na djetetovoj glavi blago potonula

 | Author: Guliver Foto: Guliver

Mame, ne zaboravite na sebe!

U brizi za djecu, mame nerijetko zaborave na svoje potrebe za vodom. Naime, ženama je, u uvjetima umjerene temperature okoline i tjelesne aktivnosti, dnevno preporučeno unijeti 2 litre vode iz svih izvora. Prosječno, oko 20% te količine sadržano u hrani (0,4 l) a 80% je potrebno unijeti pijenjem tekućina - odgovara unosu od 8 čaša vode od 2 dcl dnevno. No, trudnice trebaju taj iznos povećati u prosjeku za oko 300 ml dnevno jer je dodatna tekućina potrebna za povećani volumen krvi, placentu i tekućinu koja okružuje plod te razvoj fetusa. Također, majkama koje doje od kritične je važnosti piti dovoljno vode kako bi nadoknadile onu iskorištenu za stvaranje mlijeka pa je dnevno potrebno unositi oko 700 ml više vode nego inače, dakle oko 2,7 litre vode iz svih izvora. Prirodna mineralna voda Jana se osobito preporučuje za dojilje i djecu jer izvire iz podzemnih stijena te je time poprimila izbalansirani mineralni sastav u kojem se posebno ističe balans kalcija i magnezija u omjeru 2:1.

Možda te zanima... Mame blogerice: Bez čega ne izlazimo van s djecom? Roditelji

Ako trudnice i dojilje ne unose dovoljno vode, može doći do dehidracije tijekom trudnoće što može dovesti do mnogih komplikacija kao što su glavobolja, mučnina, grčevi, edem i vrtoglavica. To je osobito važno u trećem tromjesečju kada dehidracija zapravo može uzrokovati kontrakcije koje mogu potaknuti prijevremeni porod.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.