Beba Zdravlje i njega bebe 10. svibnja 2022.

Može li obična voda biti opasna za bebe mlađe od šest mjeseci?

Foto: Shutterstock ; smiju li bebe piti vodu
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Mnoge mame se pitaju trebaju li djetetu starosti do šest mjeseci koje se hrani majčinim mlijekom ili adaptiranom mlijeku davati vodu

Liječnici su prilično sigurni da bebe do 6 mjeseci starosti ne trebaju piti vodu. Smatraju da majčino mlijeko ili formula imaju sve što je potrebno razvoju djeteta. Pa čak kad su i visoke vanjske temperature, mlijeko je dobar i jedini izbor za mala bića.

Kada se bebama mlađim od šest mjeseci daje voda može doći do "trovanja vodom", što može imati i smrtonosne posljedice. Problem je što bebini bubrezi nisu još dovoljno razvijeni pa i male količine vode mogu biti opasne. Njihovo tijelo tada otpušta natrij što može utjecati na aktivnost mozga te izazvati napadaje i trovanje.

beba voda Možda te zanima... Treba li dojenčetu davati vodu? Beba

Jedan od glavnih problema kada se dogodi trovanje vodom je taj što je teško prepoznati simptome, dijete može puno spavati ili biti nemirno, ali to je normalno ponašanje u životu svake bebe. Ostali znakovi trovanja su niska tjelesna temperatura (manja od 36,1°C) i otekline na licu, ali najčešći simptomi su napadaji. Ako se simptomi rano prepoznaju nema trajnih posljedica.

Pedijatar prof.dr.sc. Milivoj Jovančević objašnjava da djetetu koje doji voda nije potrebna, što je često teško objasniti roditeljima zbog nekih uvjerenja starijih generacija. "Voda se počinje davati kada krene dohrana, odnosno kad obroci postaju više suhi i kompaktniji", objašnjava dr. Jovančević. "Voda iz vodovoda je dobra pod uvjetom da su instalacije dobre, da nema čestica prljavštine u vodi. Ako želite biti sigurni onda je dobro davati izvorsku vodu", dodaje. 

Elektroliti u vodi i pretjerano razrijeđeno adaptirano mlijeko mogu biti jednako štetni. Ako ste zabrinuti zbog hidratizacije, zatvora ili povraćanje vašeg djeteta trebate nazvati svog pedijatra koji će vam preporučiti količinu vode koje dijete smije uzeti. Vjerojatno će majčino mlijeko ili formula biti dovoljni.

Preporuke za djecu koja se hrane formulom su različite

Nutricionistica Mirna Trumbetaš kaže da su pedijatrijske preporuke podvojene za djecu koja su hranjena adaptiranim mlijekom. Neki kažu da dijete koje je hranjeno formulom treba vodu, a neki ne, tako da vi trebate procijeniti za svoje dijete jer ga najbolje poznajete. Bilo bi dobro da mu vodu dajete na žličicu, a kada bude spremno u maloj čašici. Nema potrebe da nastavlja sa bočicom. Pogotovo ne stavljajte sokove ili zašećeren čaj u bočicu jer će na taj način stradati dječji zubići.

beba voda bočica Možda te zanima... Treba li beba na adaptiranom mlijeku piti čaj ili vodu? Beba

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.