Beba Zdravlje i njega bebe 21. travnja 2016.

Pije li moja beba dovoljno vode?

beba voda bočica
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Neke bebe sve do navršene prve godine odbijaju piti vodu. Nemojte tjerati bebu da pije vodu ukoliko ona to ne želi. Beba dobro zna što joj je potrebno

Neke bebu su žedne i traže vodu, a neke nikada ne osjećaju žeđ. Bebi između obroka možete ponuditi od 30 do 60 grama vode, jednom ili dva puta na dan, ali to nije neophodno jer majčino mlijeko ili gotova hrana sadrže i određene količine vode koje će zadovoljiti bebinu potrebu za tekućinom.

"Ako beba neće niti vodu niti čaj, u pravilu to znači da nije žedna. Osim toga, ako uobičajeno puni pelenu mokraćom, ima redovnu stolicu i dobro napreduje na tjelesnoj masi znači da unosi dosta kalorija i tekućine", objašnjava pedijatrica Alemka Jaklin Kekez.

Beba ne želi piti nikakvu tekućinu

Puno je važnije da dijete ponudite vodom ukoliko ima visoku temperaturu ili ako je u vašem stanu izuzetno toplo. Ako je bebina mokraća tamnožute boje, to je jasan znak da joj je potrebno više tekućine

Idealna tekućina: voda, čaj ili majčino mlijeko

Mnoge bebe već od svog prvog ili drugog tjedna života pa sve do navršene prve godine odbijaju piti vodu. U tom uzrastu, one uglavnom traže sve što je hranjivo pa odbijaju čistu vodu. Nikada nemojte tjerati bebu da pije vodu ukoliko ona to ne želi. Beba dobro zna što joj je potrebno. Ali, ako se vašem djetetu sviđa voda, svakako mu je dajte i po nekoliko puta dnevno, ali nikada neposredno prije obroka.

Treba li dojenčetu davati vodu?

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.