Beba Zdravlje i njega bebe 12. kolovoza 2024.

Evo kako možeš produžiti bebin san u nekoliko koraka

Foto: Unsplash+
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Kvalitetan san je ključan za razvoj djeteta, a nije nepoznanica da mnogi roditelji imaju poteškoća u uspavljivanju beba i postizanju kvalitetnog sna.

Ako se boriš s pokušajima uspavljivanja djeteta, nisi jedina. Prema istraživanjima, gotovo četvrtina ispitanih roditelja smatra da njihova djeca imaju problema sa spavanjem, odnosno, uspavljivanja bez da su hranjeni ili imaju probleme s buđenjem više puta tijekom noći. 

Kako pomoći bebi da zaspe i na kraju kvalitetno spava?

Neispavanost je jedan od glavnih problema novopečenih roditelja, koji vodi do iscrpljenosti, a može potrajati i nekoliko godina. A za bebu je iznimno važan kvalitetan i dobar san. Kako pomoći bebi da zaspe i na kraju kvalitetno spava, pitali smo Ivu Brčić, certificiranu edukatoricu programa The Happiest Baby, koji je razvio dr. Harvey Karp, svjetski poznati pedijatar i stručnjak za dječji razvoj.

"Pet koraka koje je razvio Dr. Harvey Karp (zamatanje, bok/trbuh pozicija – kada je beba budna, glasan bijeli šum, ljuljuškanje i sisanje) je ono što pomaže bebama da lakše zaspu i bolje spavaju jer im pružaju imitaciju uvjeta koji su ih umirivali punih 9 mjeseci, te aktiviraju umirujući refleks", kaže Iva Brčić te dodaje kako će lakšem uspavljivanju i boljem spavanju pridonijeti i kupanje i masaža. Također je jako važno da u prostoriji nije pretoplo i pretiho je to vrlo često remeti san i jedni su od glavnih uzroka buđenja kod beba.

Roditelji se često pitaju može uopće beba prespavati cijelu noć? "Bebama tijekom noći treba majčino mlijeko kako bi utažile glad. One imaju male trbuščiće i u jednom podoju u njega ne stane potrebna količina mlijeka koja bi bebu zasitila za cijelu noć", kaže Iva te naglašava kako ne možemo očekivati od bebe od mjesec dana ili tri mjeseca da spava cijelu noć. "Ali ono što će pomoći da duže spava i rjeđe se budi, je da poslije podne mama ponudi dodatne podoje kako bi beba napunila organizam dodatnim kalorijama", sugerira Brčić.

 | Author: Guliver Foto: Guliver

Greške kod uspavljivanja bebe

"Najčešće su pogreške u rutini poput upaljene televizije i svjetla. Također sobi u kojoj beba spava je prevruće ( temperatura treba biti između 19 i 22 stupnja) i pretiho, beba je predebelo obučena", savjetuje te naglašava da je važno i da tate uspavljuju dijete: "Obično su mame te koje uspavljuju, a zapravo bi nakon podoja to trebale prepustiti tatama. Mame mirišu na mlijeko i to bebe samo dodatno potiče da se bude".

Da će beba bolje spavati kada navrši tri mjeseca ili ako se najede rižinih pahuljica samo je zabluda. Naime, kod beba i djece faza dubokog sna traje 60 minuta, a ne 90 kao kod odraslih, pa se zbog toga i češće bude. Hranjenje rižinim pahuljicama u brojnim istraživanjima nije dalo nikakve pozitivne rezultate na spavanje. Mamino mlijeko je ipak hranjivije i bogatije kalorijama nego bilo koje pahuljice.

Iva Brčić naglašava kako metoda "neka se isplače" nikako nije dobra za samouspavljivanje. Umjesto osjećaja sigurnosti, ljubavi i sreće, dijete se osjeća napušteno, uplašeno i nesigurno. 

hrkanje Možda te zanima... Ove jednostavne metode olakšat će djetetov odlazak na spavanje Beba

Rutina je iznimno važna

Bebe vole rutinu jer im daje osjećaj sigurnosti. Vrlo je važno pridržavati se rutine i biti konstantan, ali ono što je bitno je pravilna rutina spavanja. "To znači da sat do dva prije spavanja nema televizije, kompjutera ili pametnih telefona. Oni ometaju proizvodnju naše prirode tablete za spavanje, melatonina", kaže Iva te dodaje kako rutina treba obuhvaćati prigušivanje svjetla, stišavanje zvukova, puštanje opuštajućih zvukova, mirnija igra, kupanje, dojenje, puno, puno maženja i nošenja bebe kako bi osjetila roditeljsku ljubav i toplinu. 

Upravo rutina omogućuje posebne trenutke za obitelji, bliske odnose i pomaže bebama da lakše zaspu. Zato je od prvog dana važno da roditelji razviju dobru rutinu prije spavanja. Ona omogućava brzo uspavljivanje i duže spavanje, a lako ih je za provesti i lako ih je ukinuti (5 koraka, gašenje ekrana, masaža i sl.).  Treba slušati i potrebe svoje bebe i pratiti njezin ritam.  Bebe nam svojim ponašanjem govore sve što moramo znati.

beba Možda te zanima... Najučinkovitiji rituali uspavljivanja za bolji san Beba
 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.