Beba Zdravlje i njega bebe 21. listopada 2021.

Preporuke za spavanje: Koji je najsigurniji položaj za novorođenče?

Foto: Shutterstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Neki se roditelji boje staviti bebu na leđa zbog straha od bljuckanja. No, upravo u tom položaju bi dojenče trebalo spavati bar prvih godinu dana. Donosimo ti preporuke kako osigurati sigurno okruženje za spavanje

Novi roditelji gotovo su uvijek preplašeni mnogim pravilima koje dolaze uz bebe, posebno kada su u pitanju ranjive i osjetljive novorođene bebe. Pravila i preporuka oko hranjenja, nošenja, kupanja i tako dalje ima napretek. Spavanje beba je možda na vrhu te liste, a nedavno istraživanje Američke pedijatrijske akademije otkrilo je kako manje od 50 posto roditelja slijedi preporuke za sigurno spavanje beba, a to je spavanje na leđima. 

Možda te zanima... Šaptačica bebama otkriva 10 najvećih istina o spavanju djece Beba

Najčešća stvar koja muči roditelje novorođenčadi i beba koje se još same ne okreću je koji je najsigurniji položaj za spavanje? Koja vrsta kolijevke je najbolja za bebu? Ima li potrebe stavljati posebne jastučiće u krevetiće kako bi blokirali bebe u određenom položaju za spavanje ili to predstavlja rizik?

Bebe bi trebale spavati na leđima

Preporuka Američke pedijatrijske akademije je da zdrava beba spava na leđima u prvoj godini života. Djeca koja spavaju na leđima u manjoj su opasnosti od SIDS-a, sindroma iznenadne dojenačke smrti. "Dijete u prvoj godini života, a ako je moguće i duže, treba spavati na leđima. Zbog straha da će se dijete ugušiti zbog bljuckanja, roditelji su počeli okretati djecu na trbuh. Zapaženo je da se tada učestalost smrti u kolijevci povećala za čak 70 posto", objasnio je pedijatar Milivoj Jovančević.

 | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock ; Treba li bebu buditi za hranjenje

Prvih šest mjeseci najvažnije

Rizik za smrt u kolijevci najveći je tijekom prvih šest mjeseci, pa je važno da bar u tom periodu stavljate dijete spavati na leđima. Ispod madraca možete staviti neki jastučić koji će lagano podići dio gdje je bebina glava. "Podignute madrac tako da uzglavlje bude više od ostatka tijela. Zrak u sobi treba biti prohladan i čist, ne pušite u sobi gdje beba boravi", preporuke su pedijatra Jovančevića.

Dodao je još jednu zanimljivu stvar: učestalost SIDS-a smanjuje korištenje dude varalice. "Možete početi uvoditi dudu varalicu prije dnevnog i večernjeg spavanja nakon što se uhoda dojenje, otprilike nakon četiri do šest tjedana života."

Možda te zanima... 10 savjeta za spavanje za prvih šest bebinih mjeseci Beba

Preporuke za sigurno spavanje

Sigurno okruženje za san jednako je važno kao i pozicija u kojoj beba spava. Donosimo ti kratki popis što možeš napraviti kako bi ga osigurali vašem djetetu: 

  • Uvijek stavljaj bebu na leđa za vrijeme spavanja. Kad je budna, potiči ju da, pod tvojim nadzorom, leži na trbuhu
  • Ako želi, daj joj dudu varalicu za spavanje
  • Neka spava na čvrstom madracu, bez ikakvih blokada
  • Pokrivaj je s plahtom koja nije prevelika i probaj ju zavući ispod madraca (nikako preko bebine glave!)
  • Nemoj koristiti deke za pokrivanje i ni u kojem slučaju nemoj pokrivati bebinu glavu. Najbolje bi bilo kad bi bebe spavale u vrećama za spavanje
  • Preporuke su da bebe spavaju u istoj sobi kao i roditelji, ali u svojoj kolijevci
  • Nemoj pušiti u blizini djeteta
  • Ne stavljaj ih da spavaju na fotelji ili kauču
  • Ako tvoja beba ne spava u kolijevci cijelo vrijeme, možeš koristiti prijenosni krevetić i primjenjivati iste mjere sigurnosti
Možda te zanima... Mitovi i činjenice o zajedničkom spavanju roditelja i djece Vrtić

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.