Beba Zdravlje i njega bebe 14. studenoga 2019.

Dojenački botulizam: Opasna bolest koju može uzrokovati med

Foto: Guliver
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Pedijatrica dr. Giovana Armano objašnjava sve o dojenačkom botulizmu - rijetkoj i opasnoj akutnoj bolesti koja se obično javlja kod beba između trećeg tjedna i šestog mjeseca starosti ako konzumiraju kontaminiranu hranu

Botulizam je akutna bolest izazvana egzotoksinima bakterije Clostridium botulinum. Može biti vrlo opasna budući da izaziva slabost u mišićima i probleme s disanjem. Ipak, bolest se rijetko dobiva, a i većina beba koje obole se brzo i u potpunosti oporave. Botulizam kod beba se može liječiti, ali zbog ozbiljnosti bolesti vrlo je važno da roditelji na vrijeme primijete simptome

Možda te zanima... Nutricionistica o uvođenju dohrane: Kako znati da je beba spremna? Beba

Spore bakterije Clostridium botulinum se mogu naći u onečišćenom okolišu, nekoj zagađenoj hrani (konzervama) i u medu. Upravo zbog toga se preporučuje da se med ne daje djeci do 2. godine života.

Bolest se obično javlja kod beba između trećeg tjedna i šestog mjeseca starosti ako konzumiraju kontaminiranu hranu, što je vrlo rijetko s obzirom da se preporučuje isključivo dojenje do 6. mjeseca života ili adaptirana mlijeka ako majka ne doji. Adaptirana mlijeka (formule) se kupuju u najčešće u ljekarnama ili trgovačkim lancima gdje bi se ti proizvodi trebali posebno kontrolirati (rok upotrebe, oštećenja na kutijama i slično).

Ako spore bakterije Clostridium botulinum, budu unesene u organizam dojenčeta bakterije će se umnožavati i proizvoditi toksin. Taj toksin ometa normalnu interakciju između mišića i živaca i na taj način može ometati sposobnost djeteta da se pomiče, jede i diše. 
Odrasli i djeca starija od godinu dana nisu u riziku jer je njihov probavni trakt razvijen, te može izbaciti spore kroz tijelo prije nego što one uzrokuju bilo kakvu štetu.

Zašto bebama ne smijete davati med?

 | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Konstipacija ili zatvor prvi je znak bolesti

Simptomi botulizma počinju da javljati između trećeg i tridesetog dana nakon što beba u svoj organizam unese kontaminiranu hranu. Konstipacija je obično prvi znak bolesti, ali se ona javlja i zbog mnogih drugih razloga, bezizražajno lice, lice bez mimike, problemi s gutanjem i disanjem, slabost mišića, smanjena pokretljivost, slab apetit i beba manje plače

To je vrlo teška i opasna bolest te se roditelji odmah moraju javiti, najbolje u najbližu bolničku hitnu službu jer se beba mora liječiti u jedinici intenzivne njege što prije.

beba jede dohrana Možda te zanima... Hrana koju ne smijete davati djeci mlađoj od godinu dana Beba

Prevencija

Kao i mnoge druge bakterije, i Clostridium botulinum spore se nalaze posvuda u našem okruženju. Ima ih u prljavštini i prašini, pa čak i u zraku, u zagađenom medu ili mednim prerađevinama i kukuruznim sirupima koji služe kao prirodni zaslađivači. Naravno treba paziti i na higijenu općenito (pranje ruku prije jela) i higijenu namjernica koje dajete djetetu (držite kvarljive namirnice u hladnjaku, a nakon isteka roka trajanja ih bacite, dobro meso i mesne prerađevine, bacite napuhnute konzerve, povrće uvijek operite pod vodom, očistite ostatke zemlje, ne jedite hranu sumnjivog mirisa, čak ako je kupljena svježa).

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.