Vrtić Prehrana djeteta 27. lipnja 2017.

Voćni sokovi nisu za djecu mlađu od godinu dana!

Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Slatki voćni sokovi izazivaju kvarenje dječjih zubića, a izlaganje djeteta slatkoj hrani tako rano dovodi do stjecanja navika za unosom slatke hrane i posljedično do prekomjerne težine

U novom izvješću Američke pedijatrijske akademije (AAP) izdana je preporuka o unosu voćnih sokova kod djece do godine dana starosti. Naime, ova ugledna institucija smatra kako u prehrani djece do godine dana voćnim sokovima nema mjesta. Do sada je stav Američke pedijatrijske akademije bio da se voćni sokovi mogu uvoditi u prehranu djece nakon navršenih 6 mjeseci, no sada su taj stav postrožili.

Voćni sokovi nepoželjni su za djecu do godine dana starosti jer ne nude nutritivne blagodati, a čak mogu biti i štetni. Naime, glavni problem jest taj što djeca koja piju voćne sokove, piju manje majčina mlijeka. Majčino mlijeko i adaptirano mlijeko sadrže sve nutrijente koji su dojenčetu potrebni, a kod neadekvatnog nutritivnog unosa rast djeteta može biti usporen i njegovo zdravlje dugoročno narušeno. Slatki voćni sokovi izazivaju kvarenje dječjih zubića, a izlaganje djeteta slatkoj hrani tako rano dovodi do stjecanja navika za unosom slatke hrane i posljedično do prekomjerne težine.

beba, kašica Možda te zanima... Pravila prehrane za djecu mlađu od godinu dana Beba

 

Svježi voćni sokovi korisni za stariju djecu

Međutim, svježe cijeđeni voćni sokovi mogu biti korisni za djecu stariju od godine dana jer doprinose ukupnom unosu voća u danu. Svježe pripremljene smoothije ili domaće sokove iz sokovnika preporučljivo je uvrstiti u prehranu djece iznad godine dana, no isključivo ako se pripremaju svježe kod kuće, dok takve svježe kupovne varijante koje nisu pasterizirane valja izbjegavati zbog upitnih higijenskih uvjeta u kojima se takvi sokovi i smoothiji proizvode.

Možda te zanima... Keksi ili krekeri, gazirani ili sportski napitci? Što je gore za dječje zubi Vrtić

U prehrani dojenčadi se unos voća treba osigurati putem voćnih kašica koje se miješaju s majčinim mlijekom ili dojenačkim mliječnim pripravcima, prilagođenim žitnim pahuljicama, te različitim povrćem uključujući gomoljasto povrće. Na taj način postiže se značajniji veća nutritivna gustoća i prilagođena energetska vrijednost koja je prikladnija za dojenčad. Nove preporuke ne treba shvatiti doslovno, te je dozvoljeno povremeno i umjereno davanje kvalitetnih prirodnih voćnih sokova, a prekomjeran unos i navikavanje djeteta za ispijanje zaslađenih tekućina je neprihvatljivo.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.