09. travnja 2013.

Akutni proljev dojenčeta

Bolest, za alat
Foto: Patrik Tocko
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Akutni proljev dojenčeta očituje se brojem stolica većim nego obično, a uglavnom su i neuobičajene konzistencije: mekane, slabo formirane, grudičaste, pomiješane s komadićima hrane ili potpuno tekuće. Osim toga, imaju vrlo neugodan miris, a vaše dojenče često ima vrućicu i bolove u trbuhu.

Razne virusne infekcije nadražuju probavni sustav i često izazivaju akutni proljev. Katkada dijete nema teka, ima mučnine ili povraća. Ovi vas simptomi moraju uznemiriti, jer postoji opasnost od dehidracije. Obratite se vašem liječniku kako bi vam odredio primjereno liječenje.

Prva mjera koju treba poduzeti u dojenčeta koje se hrani na bočicu jest da odmah zamijenite umjetno mlijeko. Ako hranite dijete na prsima, zatražite savjet vašeg liječnika.

Kako biste izbjegli dehidraciju vašega dojenčeta, dajte mu u pravilnim razmacima male količine slano-slatkih otopina koje možete kupiti u ljekarni. One osiguravaju djetetu vodu i mineralne soli koje su mu potrebne za ravnotežu.

Nakon dobi od 5 do 6 mjeseci ponudite mu za jelo malo sirove ribane jabuke, zgnječenu bananu, rižu ili želea od dunje. Uobičajeno je da nakon dva do tri dana vaše dojenče može ponovno piti mlijeko, a proljev postupno prestaje.

Ako vaše dojenče ima visoku vrućicu liječnik će mu propisati lijekove za sniženje temperature. Antibiotici i drugi lijekovi obično se ne propisuju osim kada je riječ o bakterijskim proljevima u starije djece.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.