30. travnja 2013.

Kašalj

Bolest, za alat
Foto: Patrik Tocko
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Kašalj je prisilan, žestok i isprekidan izdisaj (izdah). Može biti voljan (izbacivanje bronhalnog sekreta) ali je najčešće nekontroliran i potaknut krivim putom hrane ili nadražajem dišnih putova.

Jak kašalj. Ako vaše dijete iznenada počne kašljati, a otprije ne boluje od infekcije, vjerojatno se zagrcnulo hranom koja je krenula krivim putem, ili pati od gastroezofalnog refluksa. Razgovarajte s vašim liječnikom kako biste isključili moguće komplikacije i ako je potrebno, započeli s liječenjem.

Podražajni kašalj. Podražaj bronha može nastati tijekom gripe ili upale pluća izazvane virusom. Kašalj je grčevit, pa i sam nadražuje bronhe. U takvu će slučaju, osim liječenja osnovne bolesti, vaš liječnik propisati i lijekove protiv kašlja (antitusike); sirupe protiv kašlja valja oprezno upotrebljavati u dojenčadi i male djece.

Ponavljani kašalj. Ovakav oblik kašlja, ako se često javlja, može ukazivati na pojavu astme. Liječnik će stoga potražiti uzrok kako bi liječio bolest, a ne samo kašalj.

Produktivni kašalj. Ovakav je kašalj koristan jer izaziva izbacivanje sekreta iz bronha. Mukolitici i vježbe respiratorne kineziterapije olakšavaju izbacivanje sekreta. Sirupi protiv kašlja se u ovom slučaju ne smiju upotrebljavati, te ih stoga valja uzimati samo uz liječnikovu preporuku, osobito ako se radi o malenome djetetu.  

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.