Beba Zdravlje i njega bebe 12. studenoga 2019.

Dijete nikada ne ostavljaj samo u kadi! Naopasnije stvari koje roditelji rade

beba kada kupanje oprema
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Tragična priča sedmomjesečnog dječaka pomaže podizanju svijesti o sigurnosti kupke za malu djecu. Pročitaj koje su najopasnije stvari koje možeš napraviti kada kupaš dijete

Tužna priča o sedmomjesečnom Alexu McCartneyu, koji se za vrijeme kupanja sa dvogodišnjom sestrom Lily utopio još je jedna priča koja potrese roditelje i pokazuje važnost pitanja "kada i na koliko ostaviti djecu bez nadzora?"

Nesretni slučaj dogodio se kada je njihova mama Joanne izašla kako bi odgovorila na vrata na kojima je netko kucao. Kada je otišla iz kupaonice, Alex je ostao sjedati u sjedalu za bebe - koje je bilo pričvršćeno na dno kade, s "tri ili četiri" usisna čepa, a voda mu je bila do pupka, prenosi Belfast Telegraph.

Možda te zanima... Nova ogradica za kadu olakšat će vam kupanje bebe! Beba

Joanne je kratko razgovarala s ljudima koji su bili ispred vrata - bratom Richardom Pedlowom i njegovom partnericom Nichol Barr. Prošla je minuta i pol, a onda su čuli kako Lily vrišti. Svi troje potrčali su prema kupaonici i zatekli Alexa s glavom pod vodom.

"Bio je prilično veliko dijete i bio je prilično težak", kasnije je rekla Joanne, "mislim da se nagnuo naprijed i oborio sjedalo."

Za vrijeme istrage o tome što se dogodilo, Richard i njegova partnerica davali su također iskaze.

Barr je prva stigla do kupaonice, prenosi Belfast Telegraph. "Odmah sam stavila svoje ruke ispod njega i podigla ga", rekla je, "lice mu je izgledalo sivo, a usne plave. Vidjela sam plavo sjedalo za kupanje kako pluta u kadiIzvadili smo ga iz kade i počeli oživljavati."

"Zvali smo i njegova oca, Stephena. On je doma došao u isto vrijeme kada i bolničari."

I bolničar koji je bio pozvan na mjesto nesreće, Aidan Kelly, svjedočio je. U izjavi koju je dao naveo je kako nije osjetio puls od dječaka. "Bio je blijed i hladan na dodir". Pokušali su očistiti njegov dišni put, ali nisu uspjeli. Dječaka su odmah prevezli u bolnicu. U Royal Victoria bolnici je bio 4 dana na respiratoru, ali gotovo odmah nakon donošenja odluke o uklanjanju cijevi za disanje, maleni dječak je umro.

Možda te zanima... 10 stvari koje moraš znati o kadicama za kupanje bebe Beba

Dr. Samuel Lamont, pedijatar iz Belfast Health Trust-a, rekao je da je dječak pretrpio katastrofalnu ozljedu mozga.

"Ovo je istaklo važno pitanje za roditelje o opasnostima koje se mogu zadesiti ako se pogled s djece okrene svega na nekoliko trenutaka, pa čak i u plitkoj vodi", rekla je mrtvozornica Suzanne Anderson

Alexova majka Joanne i njegov otac Stephen McCartney donirali su njegovu jetru, oba bubrega i srce kako bi spasili živote druge novorođenčadi.

O praktičnim savjetima i kako se pripremiti za kupanje svojega mališana pročitaj ovdje.

Najopasnije stvari koje možeš napraviti kada kupaš dijete su:

  1. Ostavljanje djeteta bez nadzora - "Čak i dijete od tri, četiri ili pet godina može se poskliznuti i udariti glavom, a ovisno o tome koliko je vode u kadi može se i utopiti. To je kao kad voze bicikl, nikad ne znate kada se nezgoda može dogoditi", objašnjava dr. Thomas Phelps, pedijatar u dječjoj klinici u Clevelandu.
  2. Nepripremljenost - "Uvijek budite sigurni da ste prikupili sve što trebate prije nego pustite vodu, onda nećete morati izaći iz kupaonice kako biste nešto uzeli", navodi liječnik.
  3. Zaboravljanje termostata za vodu - "Uvijek provjerite vodu svojim laktom ili zglobom jer su ti dijelovi tijela osjetljiviji više nego vaši prsti", kaže Phelps.
  4. Kada puna tople vode - Neki novi roditelji misle da je mudro napuniti kadu punu vode jer će djetetu biti toplo, ali previše vode povećava rizik od utapljanja što se može dogoditi u samo nekoliko minuta.
  5. Kupanje bez podloge za kadu - "Malena djeca se stalno vrpolje i mogu pasti, a kada postane još skliskija od sapuna. Imajte na umu i slavinu na koju se dijete može udariti", dalje objašnjava.
  6. Previše sapuna u vodi - "Koristite jako nježne dječje sapune. Također nije potrebno puno sapuna. Bio sam iznenađen kako su moje četvero djece bili jako čisti s malo sapuna", kaže Phelps.
  7. Igračke, krpe i spužve za igranje ostavljene u vodi - "Bakterija Pseudomonas može rasti unutar igračaka kao što su gumene patke. Pokušajte izvući svu vodu iz njih nakon svakog kupanja", zaključuje Phelps.
Možda te zanima... Treba li i kako čistiti gumene igračke za kupanje? Vrtić

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.