Vrtić Zdravlje u vrtićkoj dobi 12. kolovoza 2021.

7 opasnih stvari koje roditelji rade tijekom kupanja djece

beba, kupanje, kosa
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Važno je smanjiti mogućnost ozljeda i povećati sigurnost djece za vrijeme kupanja

Vrijeme kupanja je divna prilika za povezivanje s vašom bebom ili većim djetetom. Jako je lijepo gledati dijete dok uživa u mjehurićima sapunice i omiljenim igračkama. Ali postoji mnogo rizika koji su uključeni u tom procesu. Mokro dijete je sklisko što povećava mogućnost padova i ozljeda. Kod dojenčadi je izuzetno važno držati nos i usta iznad vode.

beba kupanje kada Možda te zanima... Strašna tragedija podsjeća: Nikad ne ostavljajte djecu samu u kadi! Beba

Ključ sigurnog kupanja i zabave za vaše dijete je da budete uz njega. "Sigurnost dolazi uz više angažmana, više distrakcija stvara izazove", kaže dr. Thomas Phelps, pedijatar u dječjoj klinici u Clevelandu. Donosimo nenamjerne pogrešaka koje roditelji rade tijekom kupanja djece. 

1. Ostavljanje djeteta bez nadzora

Nikada baš nikada ne smijete bebu ostaviti samu, ali i veću djecu treba stalo nadzirati. Neki roditelji misle da je u redu ostaviti dijete na minutu ili dvije, ali nije. "Čak i dijete od tri, četiri ili pet godina može se poskliznuti i udariti glavom, a ovisno o tome koliko je vode u kadi može se i utopiti. To je kao kad voze bicikl, nikad ne znate kada se nezgoda može dogoditi", objašnjava Phelps.

Možda te zanima... 6 mitova o kupanju djece koje možete zanemariti Vrtić

2. Nepripremljenost

Spužve, ručnici, sapun, igračke - puno je stvari potrebno za kupanje, a lako je zaboraviti na jednu ili dvije stvari, a to vas može prisiliti da napustite prostoriju. "Uvijek budite sigurni da ste prikupili sve što trebate prije nego pustite vodu, onda nećete morati izaći iz kupaonice kako biste nešto uzeli", dalje objašnjava liječnik.

3. Zaboravljanje termometra za vodu

Mala djeca, a posebno su bebe osjetljive na toplo i hladno pa trebate biti oprezni prije nego stavite dijete u vodu. Kako biste izbjegli opekline voda treba biti mlačna. "Uvijek provjerite vodu svojim laktom ili zglobom jer su ti dijelovi tijela osjetljiviji više nego vaši prsti", kaže Phelps."Kod većeg djeteta provjerite može li samo pustiti vodu, ako mogu budite oprezni", dodaje. To je još jedan razlog da ne okrenete leđa ni na trenutak.

beba, pelene, mama Možda te zanima... Važna pravila kod intimne higijene muške i ženske bebe Beba

4. Kada puna tople vode

Neki novi roditelji misle da je mudro napuniti kadu punu vode jer će djetetu biti toplo. Ali previše vode povećava rizik od utapljanja što se može dogoditi u samo nekoliko minuta. Za bebu je dovoljno pet centimetara vode u kadi. Za veće dijete dovoljno je najviše 12 centimetara. Kako vaše dijete raste samo prosudite prema njihovoj veličini, ali budite oprezni jer kada napunjena do pola dovoljna je da se dijete utopi. 

5. Kupanje bez podloge za kadu

Dno kade može biti sklisko, što je osobito opasno za mokru djecu. "Malena djeca se stalno vrpolje i mogu pasti, a kada postane još skliskija od sapuna. Imajte na umu i slavinu na koju se dijete može udariti", dalje objašnjava.

kupanje kada Možda te zanima... Ima li išta loše u zajedničkom kupanju s djecom? Vrtić

6. Previše sapuna u vodi

Sapuni i šamponi mogu djetetu ući u oči, također njihova koža je jako osjetljiva pa je treba zaštititi. "Koristite jako nježne dječje sapune. Također nije potrebno puno sapuna. Bio sam iznenađen kako su moje četvero djece bili jako čisti s malo sapuna", kaže Phelps. Također savjetuje da dijete operete sapunom tek na kraju kupanja kako ne bi sjedilo u takvoj vodi koja može smetati njihovoj koži.

7. Igračke, spužve i krpe za pranje ostavljene u vodi

Igračke u koje ulazi voda mogu predstavljati pravi rizik za djecu nakon nekoliko kupanja. "Bakterija Pseudomonas može rasti unutar igračaka kao što su gumene patke. Pokušajte izvući svu vodu iz njih nakon svakog kupanja", kaže Phelps. Spužve ili krpa za pranje također mogu biti problematične, dodaje Phelps, stoga ih svakako objesite, često ih mijenjate i perite.

Možda te zanima... Mama tvrdi da tata ne bi trebao kupati kćer jer 'nemaju iste dijelove' Beba

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.