Beba Zdravlje i njega bebe 30. lipnja 2022.

Sve što trebaš znati o prvom kupanju bebe

Foto: Guliver Koliko često se bebe trebaju kupati?
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Kupanje novorođenčeta može isprva izgledati zastrašujuće, ali uz malu pripremu, prva bebina kupka djeteta može biti iskustvo bez stresa i veselje. Donosimo ti korak po korak što trebaš učiniti - i ono što trebaš znati - kada je u pitanju kupanje novorođenčeta

Imaš svu neophodnu dječju opremu, krevetić je spreman i napokon si došla s novorođenčem iz bolnice. Ali kad dođe vrijeme za prvu kupku, iznenada se pojavljuju mnoga pitanja. Kada ga mogu prvi put okupati? Koliko često treba kupati novorođenče? Koja je prava temperatura vode? Donosimo ti odgovore na ova pitanja.

Kada prvi put okupati dijete?

Nekada je u bolnicama bila normalno da se odmah nakon rođenja novorođenče vodi na kupanje. Više ne! Preporuke su pomaknute u korist čekanja najmanje nekoliko sati, ako ne i dulje, na prvu kupku (Svjetska zdravstvena organizacija preporučuje 24-satno kašnjenje).

Možda te zanima... Odgađanje prvog kupanja bebe povezano s uspješnim dojenjem? Beba

Istraživanja pokazuju da može doći do značajnih fizičkih i emocionalnih koristi ako se odgodi ta prva kupka. Budući da su male bebe posebno osjetljive na hladnoću, to može smanjiti stres u hladnom stanju, kaže dr. Katherine Williamson, pedijatrica u dječjoj bolnici Orange County u Orangeu, Kalifornija. "Stres izazvan hladnoćom može uzrokovati da tijelo radi kako bi se održalo toplo, što može uzrokovati pad razine šećera u krvi", objašnjava ona, navodeći studije koje pokazuju da odgađanje prve kupke s djetetom smanjuje stopu hipotermije i hipoglikemije. Osim toga, bebe se rađaju s voskastim premazom nalik siru na koži, koji se naziva verniks, koji ne želiš isprati, kaže Williamson, jer pomaže u zadržavanju topline i može poslužiti kao dodatna prepreka infekcijama. Osim toga, istraživanje iz 2013. godine pokazalo je da je odgađanje prve kupke u bolnici do najmanje 12 sati nakon rođenja dovelo do povećane uspješnosti dojenja, "budući da mama može brže dojiti i imati više vremena za kontakt kože na kožu", dodaje Williamson.

Prvo kupanje kod kuće

Jednom kada dovedete svoju bebu kući, nema postavljenog rasporeda kada ćete prvi put okupati dijete. Stručnjaci se slažu da je vrijeme za kupanje novorođenčadi na roditeljima i da nema velike žurbe. "Mnoge obitelji su uzbuđene i jedva čekaju prvo kupanje, ali ako pričekate koji dan to je sasvim u redu", kaže dr. Justin Smith, pedijatar u Medicinskom centru Cook u Fort Worthu, u Texasu.

Holly S., majka dvoje djece, rodila je svoje drugo dijete kod kuće i nije ga kupala više od tjedan dana. "U većini slučajeva nema ih potrebe odmah prati", kaže ona. "Svaka krv od rođenja može se obrisati, a u međuvremenu trebate potpuno samo obrisati njihova područja pelena." Također se pobrinula da utrlja verniks u kožu svog djeteta kako bi na najbolji način iskoristila njegova antimikrobna i hidratantna svojstva.

Možda te zanima... 6 mitova o kupanju djece koje možete zanemariti Vrtić

Koliko često treba kupati novorođenče?

Za novorođenčad, dovoljno je prebrisati mekom vlažnom krpicom jedan do tri puta tjedno. "Bebe se ne moraju često kupati", kaže Williamson. "Novorođenčad se zapravo ni ne zaprlja."

Jacoba C. je nekoliko tjedana čekala na prvo kupanje svoje kćerke i rijetko je nakon toga prala. "Bila je tako čista i mirisala tako dobro, nisam vidjela nikakav razlog", kaže ona. "Naravno da je njezino područje pelena stalno čistila, a i pobrinula sam se da redovito brišem sve sitne pukotine ispod vrata i iza koljena."

Neki roditelji redovito kupaju bebu kao dio rutine za spavanje, što je također dobro. "Kupke mogu pomoći umiriti bebe koje su nemirne i tako biti dio zdravog režima spavanja", kaže dr. Sabrina Fernandez, pedijatrica u dječjoj bolnici UCSF Benioff u San Franciscu.

 | Author: Guliver Foto: Guliver

Kako kupati novorođenče?

Kupanje novorođenčeta može isprva izgledati zastrašujuće, ali uz malu i ispravnu pripremu, prva kupka djeteta (i one koje slijede) može biti iskustvo bez stresa i veselje. Da, dijete će vjerojatno plakati, ali to ne znači da radiš nešto krivo. "Ne brini toliko o tome!", savjetuje Mary F., majka dvoje djece. “Bili smo toliko zabrinuti kako se nositi s prvom bebom. Bila je tako mala! Tako lomljiva! A onda smo gledali kako medicinska sestra daje našoj kćeri prvu kupku u bolnici. Mislila bi da pere suđe! To je bio trenutak u kojem smo bili, "Oh ... mi je nećemo slomiti."

Donosimo ti korak po korak ono što trebaš učiniti - i ono što trebaš znati - kada je u pitanju kupanje novorođenčeta.

Kako okupati novorođenče krpicom?

Prvi tjedan ili više nakon rođenja poželjet ćeš djetetu dati brzu, nježnu kupku s mekom krpicom. Evo kako.

  • Korak 1: Prikupite zalihe - suhi ručnik, čiste pelene, ručnik, sapun za bebe. "Neka ti sve to bude na dohvat ruke tako da se ne moraš udaljavati od bebe", savjetuje Smith. Nikada ne ostavljaj bebu sam u kadi, čak ni na trenutak.
  • Korak 2: Odaberi mjesto. Odluči gdje ćeš okupati bebu. Iako nisu nužno potrebne, dječje kade su prikladne. Mogu se smjestiti gdje ti najviše paše. Odaberi mjesto koje je prilično toplo i gdje ti je ugodno kleknuti ili stajati držeći ruku na bebi u svakom trenutku.
  • Korak 3: Peri dio po dio. Nakon što skineš odjeću i pelenu i smjestiš bebu u kadicu lagano je krpicom umočenu u toplu vodu lagano prebriši, a posebno obrati pažnju na područje pelena i nabore na vratu i nogama i rukama. 
Možda te zanima... 7 razloga zašto bebu ne treba oprati odmah nakon rođenja Beba

Kako okupati novorođenče?

Kada otpadne pupak, možeš bebu potpuno okupati, napraviti pravu kupku. Kupanje novorođenčeta može na početku biti malo "komplicirano" pa slobodno potraži pomoć partnera ili nekog iz obitelji. "Najbolje je da se te rane kupke obavljaju u paru, tako da imaš dodatne ruke ako ih trebaš", kaže Smith. 

  • Korak 1: Napunite kadu s toplom vodom. Neka ne prelazi 10 cm, kako bi beba bila sigurna. Pobrini se da cijelo vrijeme podupreš bebinu glavu i onda lagano spusti bebu u vodu. Temperatura kupke za novorođenče mora biti između 35 i 37 stupnjeva. Voda se brzo hladi pa bi beba trebala ostati u kadici samo nekoliko minuta. 
  • Korak 2: Voda se brzo hladi pa bi beba trebala ostati u kadici samo nekoliko minuta.
  • Korak 3:  Koristeći meku krpicu, nježno obriši dijete, uključujući glavu i lice. Posebno obrati pozornost na nabore ispod ruku, iza ušiju, oko vrata i genitalnog područja. Kupka za novorođenčad može izgledati nepotpuna bez sapuna i šampona za bebe, ali to nije nužno. "Nema štete u korištenju prirodnog sapuna bez mirisa, ali topla voda i tkanina dovoljne su da ih očiste", kaže Smith. 
  • Korak 4: Preskoči losione i puder. Kada bebu izvadiš iz kupke i toplo je umotaš u ručnik, ne moraš se brinuti o nanošenju proizvoda nakon kupanja. Koža novorođenčeta često može izgledati suho, stoga je primamljivo namazati dijete losionom - ali to nije potrebno. "Bebe se rađaju s mekom, gipkom kožom i prirodnim uljima, tako da ne trebaju losion", kaže Williamson. Za suhu kožu oko gležnjeva i zapešća, pokušajte s kokosovim ili maslinovim  uljem ili vazelinom. I dok možda misliš da je bebina koža nakon što staviš puder na nju lijepa i mekana, pedijatri savjetuju da ga ne koristiš jer čestice mogu ući u pluća djeteta i uzrokovati respiratorne probleme.

Da, ima puno toga za razmišljati kada je u pitanju prva kupka za bebe. No, uskoro će kupanje novorođenčeta postati sasvim normalno i dio rutine, a prije nego što to saznaš, tvoje će dijete sjediti  i prskati u kadi. Tada i kupanje postaje zabavno!

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.