Vrtić Razvoj od 2. do 6. godine 03. lipnja 2022.

Kupanje djeteta - užitak ili noćna mora za roditelje?

Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Ako si roditelj koji se svakodnevno pita njegovo dijete odbija kupanje, a mnoga druga djeca u njemu baš uživaju, pročitaj savjete psihologinje Eve Jagić Vasilić

Mnoga predškolska djeca, a samim time i roditelji, imaju problem s kupanjem pred spavanje. Još ako ono obuhvaća i pranje kose, dolazi do borbe, natezanja, pregovaranja, podmićivanja i raznih drugih metoda kojima se nastoji nagovoriti mališana na kupanje. To zna biti iscrpljujuće i za djecu i za roditelje. Srećom, postoje mnoge metode koje mogu olakšati ovu situaciju

Prekinuta aktivnost ili strahovi?

Prvo se trebaš zapitati zašto dijete nešto radi. Zašto tvoje dijete odbija kupanje, a mnoga druga djeca u njemu baš uživaju? Nema definitivnog odgovora na ovo pitanje jer razlozi mnogu biti zaista različiti.

Neka djeca ne vole kupanje jer zbog njega moraju prekinuti drugu zabavnu aktivnost kojom su se do tada bavili ili pak općenito imaju problem s brzom izmjenom aktivnosti. U toj situaciji djetetu možeš pomoći tako da nekoliko puta najaviš da uskoro slijedi kupanje. Primjerice: “Nakon što složiš ovaj toranj od kockica, idemo se kupati.” 

beba, strah Možda te zanima... Pet najčešćih dječjih strahova Vrtić

Neka djeca imaju strahove vezane uz kupanje. Predškolsko je doba vrijeme javljanja mnogih strahova. Djeca koja na spavanje idu odmah nakon kupanja, mogu povezivati kupanje s onim što slijedi nakon njega – spavanje i odvajanje od roditelja (u slučaju kad djeca sama spavaju). Neka djeca imaju strah od gušenja kad im voda prijeđe preko nosa i usta prilikom pranja kosice, a druga se boje odvoda. Treća se pak boje da će im pjena ući u oči. A najmanje bebice imaju urođeni strah od gubitka podloge i pripadajuću refleksnu reakciju. Stoga moramo paziti kako bebu spuštamo u kadu, odnosno da to činimo nježno i polako, podupirući tijelo bebe.

7 opasnih stvari koje roditelji rade tijekom kupanja djece

Postoje pak i ona djeca kod koje postoje određene teškoće senzorne integracije te im može smetati osjećaj koji stvara voda kad teče preko kože ili glasan zvuk tuša ili pak temperatura vode. 

A ponekad se neka djeca jednostavno ne žele kupati jer su u legitimnoj razvojnoj fazi kontriranja i prkosa, te odbijaju ono što roditelj nameće kao obavezu. Tu moraš jako paziti da ne budeš nepotrebno gruba u postavljanju granica te ne slomiš djetetovu volju i potrebu za autonomijom i otkrivanjem vlastite snage. Jako je važno i da dijete ne guraš na silu u kadu i time prelaziš njegove tjelesne granice.

mama i kćer Možda te zanima... Sram zbog golotinje javlja se nakon pete godine Vrtić

Praktični savjeti kako djetetu olakšati kupanje

Kako postoji mnogo razloga odbijanja kupanja, tako postoji i mnogo rješenja za taj problem. Djeci koja imaju strahove od kupanja možeš pomoći tako da se kupaš s njima. Bebe ovo posebno vole i to mogu biti divni trenutci povezivanja s bebom. Ukoliko bebu kupaš u kadici, posebno pazi na to kako je spuštaš u kadu i kako je držiš prilikom kupanja. Mnoge bebe ne vole osjećaj da im leđa nisu dobro podržana. Tom problemu možeš doskočiti kupnjom umetka za kadicu na kojem beba može ležati dok se kupa. 

Malo većoj djeci, koja imaju problema s pranjem kose, možeš pokazati kako mi odrasli peremo kosu i možeš im dopustiti da ti u tome pomažu. Primjerice, da ti iz malog plastičnog vrča ispiru kosu od šampona. Time vlastitim primjerom pokazuješ djetetu kako je to kad voda prelazi preko kose ili lica. Također, djeci možeš dati da sami ispiru svoju kosu. Time se ona osjećaju važnima, preuzimaju dio odgovornosti i kontrole nad cijelim procesom, manje se boje, a raste i osjećaj vlastite kompetencije i samostalnosti.

Ako se dijete jako boji toga da mu voda uđe u oči, možeš mu dati mali ručnik kojim se može obrisati čim ispereš kosu. Postoje i razni šiltovi za kupanje koji mogu pomoći s ovim problemom, iako ih djeca najčešće ne vole imati na glavi. U pravilu pomaže ako kosu ispireš pomoću male kantice ili vrča, umjesto tušem. Na strop kupaonice možeš zalijepiti neku zanimljivu sličicu te uputiti dijete da gleda u sličicu dok mu ispireš kosu. Tako će dijete nagnuti glavu i smanjit će se mogućnost ulaska vode u oči.

Nova ogradica za kadu olakšat će vam kupanje bebe!

 | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Priprema za kupanje

Također nemoj zaboraviti ni na pripremu za kupanje. Možeš djetetu ponuditi da odabere ručnik kojim će se brisati, omogućiti mu da pusti s tobom vodu i namjesti temperaturu. Time opet djetetu vraćaš dio kontrole nad situacijom. Strašljivoj djeci možeš ponuditi da uđe u kadicu dok je prazna i u njoj se poigra igračkama za kupanje.

Možda te zanima... Treba li i kako čistiti gumene igračke za kupanje? Vrtić

Ukoliko dijete povezuje kupanje s odlaskom na spavanje i ukoliko je to vrijeme kad je općenito vrlo nervozno, možeš razmisliti o tome da pomakneš vrijeme kupanja na neki drugi termin.

Za djecu koja kupanje odbijaju zbog toga što im je ono dosadno i prekida neku drugu zabavnu aktivnosti, možeš kupanje pretvoriti u igru. Dijete može pljuskati ručicama po vodi u ritmu neke pjesmice koju pjevate, može ti “kuhati” čaj u plastičnim čašicama, može crtati u pjeni, a možeš i dati djetetu lutku koju ono može kupati dok ti kupaš njega. Pusti mašti na volju.

Unatoč svemu, neka djeca jednostavno ne vole kupanje u kadi. Umjesto toga možeš pokušati s tuširanjem. A ukoliko se dijete zaista jako boji pranja, možeš razmisliti o tome da ga opereš namočenim trljačicama ili mokrim ručnikom. Budi nježna s djetetom. Pitaj ga zašto odbija kupanje. Ozbiljno ga saslušaj. Neki razlozi nama odraslima mogu se činiti nevažnima i malima, ali djeci mogu biti vrlo značajni i veliki. Ništa ne čini na silu.

Za kraj, važno je zapamtiti da je to samo faza i da će, kao i svaka druga, jednostavno proći. 

kupanje kada Možda te zanima... Ima li išta loše u zajedničkom kupanju s djecom? Vrtić

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.