Beba Zdravlje i njega bebe 15. srpnja 2023.

Kad je dijete u prostoriji, pripazi na to kako koristiš klimu - može biti loša za najmlađe

Foto: Freepik
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

U današnje vrijeme izrazitih klimatskih promjena, uporaba klima uređaja nije hir već je jednostavno ponekad neophodna

Kada počne period ljetnih vrućina, sasvim je sigurno da će svatko prije uključiti klima uređaj nego mjesecima trpjeti visoke temperature. Nema razloga da ne klimatiziraš prostor u kojem boravi i tvoje dijete. Kako dijete ne bi imalo zdravstvenih problema zbog korištenja klime, potrebno je poštovati nekoliko važnih pravila

Provjeri ispravnost klime

Najbolje bi bilo da redovito obavljaš preporučene servise prije nego što dođe do problema. Ako osjetiš neobičan miris ili čuješ neobičan zvuk motora klima uređaja, potrebno ga je odmah isključiti i obaviti potrebne popravke.

Na početku sezone

Potrebno je očistiti ili zamijeniti filtere na klima-uređaju. Ako su filteri zaprljani, na njima se razmnožavaju bakterije i gljivice, koje se zatim šire po stanu.

plaža, more, dijete Možda te zanima... Kako djeci olakšati ljetne vrućine? Vrtić

Podesi ugodnu temperaturu

Pravilo je da temperaturna razlika u odnosu na vanjsku sredinu ne bude veća od pet do sedam stupnjeva. Ovo pravilo je teško izvedivo ako je vani 40 stupnjeva. U tom slučaju podesi klima uređaj na temperaturu koja će svima odgovarati. 

Nemoj s djetetom “naglo” izlaziti iz klimatizirane prostorije

Velika i brza promjena je šok za svaki organizam, pa i za dijete. Ako je izlazak planiran, isključi klima-uređaj petnaestak minuta ranije. Ako si u žurbi, zadrži se u hodniku makar pet minuta. Isto vrijedi i za ulazak u rashlađenu prostoriju.

Vodi računa o tome da klima uređaj ne puše izravno u dijete

Podesi krilca aparata tako da nitko nije izložen izravnom strujanju hladnog zraka.

sjedalica auto beba Možda te zanima... Na putu s najmlađima: Kako mališanima olakšati putovanje Beba

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.