Vrtić Igre za djecu 02. kolovoza 2018.

Korisno i zabavno: 5 ideja kako provoditi ljeto s djecom

Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Bezbroj je mogućnosti i načina kako provesti ljeto, a da nije jednolično, dosadno i raspušteno. Ključno je planiranje i dogovaranje djece i roditelja o aktivnostima koje ćete s djecom tijekom ljeta provoditi

Godišnji odmor je idealno vrijeme za zbližavanje s djecom. Osim za puno dobre zabave i opuštanja, spavanja i ljenčarenja iskoristite ga za igru i spontano učenje. Svaki godišnji odmor, nebitno je li zimski ili ljetni iskoristim na najbolji mogući način. U dogovoru s djecom detaljno isplaniram aktivnosti kako bi svi u njima mogli u potpunosti uživati i opustiti se. Naše ljetne aktivnosti (osim ljetovanja) su jednostavne, ne iziskuju mnogo novaca, edukativne su i zabavne. 

1. Ljetovanje najčešće podrazumijeva posjet jednom od mjesta na našoj obali na 7-10 dana. Kupanje, sunčanje, ronjenje, sladoled i kukuruz na plaži, šetnje, pokoja fešta na rivi ili izlet brodom neku su od tradicionalnih aktivnosti u kojima uživamo tijekom ljetovanja. Standardno ljetovanje jedne prosječne hrvatske obitelji. Na ljetovanju poštujemo savjete stručnjaka, izbjegavamo jako sunce, mažemo se kremama, iz mora izlazimo dok nam usne ne poplave, uživamo.

Možda te zanima... Odgojiteljica: I djeci treba godišnji odmor Vrtić

2. Ako još niste kampirali došlo je vrijeme da isprobate. Djeca i vi okruženi prirodom, daleko od civilizacije, u nekom kampu, šumi ili na jezeru. Spavanje u šatoru djecu će pružiti nove mogućnosti osluškivanja prirode i njezino upoznavanje. Ponesite štapove za pecanje, rekete za badminton, deke, loptu, karte, zapalite logorsku vatru, ispecite hrenovke na štapiću. Ne zaboravite se zaštititi od komaraca i krpelja. Opustite se, uživajte u prirodi, udišite svježi zrak dubokim udisajima.

 | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

3. Najzabavnije ljetne igre svakako su one s vodom. Ne bitno je li to u bazenu, na plaži ili u dvorištu. S vodom se možete igrati gotovo uvijek i svugdje tijekom ljetnih dana. Zalijevanje, ulijevanje, pretakanje, polijevanje i špricanje zagarantirat će dobru zabavu. Lavor, par plastičnih čaša i spužva mogu biti dovoljni za igru na balkonu. Napunite balon s vodom i napravite natjecanje tko može dalje baciti. Napravite led u boji s prehrambenim bojama pa s njima slikajte. Mogućnosti su mnogobrojne, a ove aktivnosti često ne traže mnogo mjesta ni novaca. Igre s vodom će kod djece uvijek djelovati pozitivno, a aktivirat će razvoj i rad senzornih sustava, suradnju i zabavu, istovremeno će djelovati edukativno i umirujuće.

 | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

4. Meni osobno najdraži ljetni, a i zimski izlet je odlazak u centar grada. S obzirom na da stanujem na istočnoj strani grada ovo je za nas pravi izlet. Tada se vozimo javnim prijevozom, kupujemo autobusne karte, promatramo Dubravu, radujemo se zoološkome, škicamo jesu li nogometaši na stadionu, siđemo kod Petrove crkve, šećemo preko Stare Vlaške do Trga bana Josipa Jelačića, bacimo novčić u Manduševac i zamislimo želju, pa uspinjačom do Štrosa. Pogledamo predstavu u 19.30 (predstava je svaki dan), obiđemo Grički tunel, divimo se topu i kuli Lotrščaka. Zatim prošećemo do Markove crkve pa do zgrade Hrvatskog sabora. Polako se spuštamo do Radićeve i Kamenitih vrat, preko Tkalče do Dolca. Tamo kupimo zagrebački pušlek pa preko Zrinjevca i Tomislavca pravac kući. Ovakve duge šetnje zgodne su za upoznavanje našeg grada. Tada se rado prisjetim gimnazijskih i studentskih dana koje prepričavam djeci, a oni s oduševljenjem slušaju, pa se smijemo i šalimo. To je djeci prilika da upoznaju grad vašim očima i pokušaju ga doživjeti svim svojim osjetilima. Budite turisti u svom rodnom gradu, koristite se turističkom kartom, postanite pravi nali istraživači. Ako niste iz Zagreba smislite rutu po svom gradu, uključite sva osjetila i neka ga djeca zavole još dok su mala. Sigurna sam da i vaš grad ima veliku povijest i da puno toga novog možete naučiti.

djeca djevojčice Možda te zanima... Aktivna djeca su zdravija, uspješnija i popularnija Vrtić

5. Knjižnice, narodna sveučilišta, muzeji i kazališta ne odmaraju tijekom ljeta. U sklopu knjižnice i narodnog sveučilišta često se organiziraju razne radionice slikanja, crtanja, snimanja i fotografiranja, robotike, informatike, vezenja… Na vama je da sa svojim djetetom porazgovarate o njegovim interesima te ga pokušate usmjeriti. Najbolje od svega je to što su te aktivnosti često besplatne iako ima i onih za koje ćete morati izdvojite novce. Tehnološki muzej, Arheološki muzej, Muzej iluzija ili Muzej suvremene umjetnosti svakako vrijedi posjetiti. Putem interneta informirajte se o ponudi predstava u kazalištima i aktivnostima u muzejima. Odlazak na predstavu ili izložbu djeci je spoj zabave, socijalne interakcije i učenja. Tada imaju priliku učiti (socijalno, emocionalno i intelektualno učenje), razvijati kreativnost te kvalitetno provode svoje slobodno vrijeme.

Bezbroj je mogućnosti i načina kako provesti ljeto, a da nije jednolično, dosadno i raspušteno. Ključno je planiranje i dogovaranje djece i roditelja o aktivnostima koje ćete s djecom tijekom ljeta provoditi. Danas se organiziraju razni kampovi za djecu, proučite program Odmorka, provjerite raspored rada bazena. Izmijenite brojeve s roditeljima prijatelja vašeg djeteta i organizirajte druženje.

Čuvajte se sunca, opustite se i uživajte. 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.