Beba Zdravlje i njega bebe 28. siječnja 2021.

Bebi u 9 mjeseci izraslo 16 zubića! Mama ima dobre savjete za ublažavanje boli kod nicanja zubića

Nicanje zubi
Foto: Thinkstock ; Kako bebi olakšati nicanje zubića?
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Period kada bebi rastu zubići može biti vrlo neugodan i za bebu i za roditelje. Nicanje zuba je posebno bolno za bebe jer su malene i nisu navikle na bol. U nastavku donosimo savjete kojima ćeš i bebi i sebi olakšati ovo stresno razdoblje...

Većini beba zubi počnu nicati sa šest mjeseci, ali ponekad se to može dogoditi ranije ili kasnije. Mama čija je beba u 9 mjeseci dobila 16 zubića, ispričala je svoju priču, ali i napisala 8 odličnih savjeta za sve mame i bebe koje muku muče sa zubićima.

Kad se rodio moj sin, sjećam se da sam ga gledala sa strahopoštovanjem. Svaki centimetar njega bio je savršen. Ipak, primijetila sam i odmah rekla sestri da mu mogu vidjeti obrise zubića. Sestra mi je kazala da je već vidjela bebe rođene sa zubima. Ipak, imali smo sreće da moj dječak ipak nije rođen sa zubićima, ali...

Prvi zub mog sina je svoju prisutnost obznanio kad je imao samo 3 mjeseca. Isprva nisam imala pojma zašto se moja sretna beba nekontrolirano rida. Dobro, možda romantiziram tih prvih nekoliko mjeseci. Recimo samo da je zavijao čak i više nego obično.

beba zubi zubići grickalica Možda te zanima... 6 simptoma da vašoj bebi možda rastu zubići Beba

Iako su mi svi govorili da nema šanse da mu zubi počinju nicati, znala da su kod nas u pitanju bili zubi. Nazovite to majčinom intuicijom ili činjenicom da su mu desni bili natečeni i da su mu se obrisi dva zubića već mogli vidjeti.  

Tu započinje naša "borba". Osvojili bismo jedan par zubića i naivno smo mislili da je najgore prošlo, a onda bi se ubrzo pojavila još dva nova. Na svoj prvi rođendan, moj je sin imao šesnaest zuba! S vremenom smo isprobali različite igračke, lijekove i savjete koje smo dobili, a zadržali smo samo najbolje, one koji su nam stvarno pomogli. 

 | Author: Shutterstock Foto: Shutterstock Prvi znakovi nicanja zubića

1. Ručnik: Uobičajeni prijedlog jer zaista djeluje. Suhi, mokar, sobne temperature ili ohlađen, ručnik i sama tekstura rublja su odličan "predah" natečenim desnima.

2. Žlica: Žlica iz hladnjaka je i tvrda i hladna i ujedno je i igračka. Moj bi sin naizmjence žvakao žlicu od bolova i koristio je kao igračku. Hladna žlica je izvrsno sredstvo za zabavu, ali i smanjenje bolova.

3. Grickalice: Grickalice su prijatelj bolnih zubića. Najbolji prijatelj. 

4. Ledene / smrznute poslastice: Ponekad bebe sa zubima jednostavno ne žele jesti. Mrežaste hranilice mogu služiti dvostrukoj svrsi pomažući u ublažavanju bolova pri zubima i pružajući međuobrok. Moj je sin volio smrznute jagode, a mrežica je osiguravala da nikada nije jeo velike komade. Kako je postajao stariji počeo je voljeti smrznute vafle.

5. Mamini prsti: Protrljaj (čiste) prste po desnima bebe i pripazi: griznut će te, ali ova metoda je nama zaista pomogla.

6. Prekrivač / rublje: Kako je moj sin odrastao, razvijao je sklonost prema bilo čemu ugodnom što bi mogao nositi oko sebe kad se ne osjeća dobro. Tako je žvakao tkaninu kad bi ga boljeli zubići. 

7. Masaža stopala: Moj sin bi se odmah opustio kad bi mu lagano masirala stopala. Malo istraživanja refleksologije naučilo nas je da se usredotočimo na područje oko nožnih prstiju radi olakšavanja usta.

8. Nošenje bebe: Ovo neće ublažiti bolove u zubima, ali beba voli i potrebna joj je bliskost tijekom teških trenutaka.

Možda te zanima... Mamin trik za umirivanje bebe kojoj rastu zubići postao hit Beba

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.