Beba Zdravlje i njega bebe 11. rujna 2023.

Može li ogrlica od jantara olakšati rast zubića i koliko je sigurna za bebu?

Foto: Pexels ; Osim popularnog jantara, roditelji djeci daju silikonske ili gumene igračke za žvakanje
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Nema znanstvenih dokaza da su ogrlice učinkovite i sigurne. Američko udruženje pedijatara ne preporučuje nikakav nakit koji može pomoći bebi protiv boli, a Agencija za hranu i lijekove upozorava da ogrlice mogu dovesti i do gušenja

Roditelji koji imaju bebu kojoj rastu zubići uvijek će pokušati učiniti sve kako bi joj ublažili bol. Ali popularne ogrlice od jantara su opasne, poručuje američka Agencija za hranu i lijekove (FDA) jer mogu izazvati gušenje. "Nema znanstvenih dokaza da su ogrlice učinkovite i sigurne. Američko udruženje pedijatara ne preporučuje nikakav nakit koji može pomoći bebi protiv boli", kaže liječnica Jennifer Hoekstra iz dječje bolnice Helen DeVos iz Michigana. Iako nije iz Agencije za hranu i lijekove, potpuno podržava njihovu preporuku.

Roditelji koji slušaju savjete iz narodne medicine ili homeopata često posežu za jantarnim ogrlicama ili narukvicama. Vjeruje se da beba onda apsorbira sukcinsku kiselinu iz jantara čime se olakšava bol. Međutim, dokaza za to nema. "Roditelji misle da olakšava bol zbog sukcinske kiseline koja se apsorbira kroz kožu i postaje analgetik. Tijelo ga može apsorbirati, a nema dokaza da ublažava bol", objašnjava Lara McKenzie iz Dječje bolnice Nationwide za Today.

beba zubi Možda te zanima... Znakovi da tvojoj bebi rastu zubići i kako joj olakšati Beba

Štoviše, sukcinska kiselina izlazi iz jantara samo na temperaturi od 200 Celzijevih stupnjeva, temperatura koju dječja koža nikad ne dostiže. Osim popularnog jantara, roditelji djeci daju silikonske ili gumene igračke za žvakanje.

No, Hoekstra vjeruje da se narukvice ili ogrlice mogu zapetljati ili da se djeca mogu ugušiti ako puknu. Čak je i uz nadzor to teško spriječiti. Agencija za hranu i lijekove (FDA) daje primjer sedmomjesečne bebe koja se ugušila od drvene ogrlice za zube iako su roditelji bili uz nju. Agencija za hranu i lijekove upozorava roditelje da ne koriste previše gelove ili kreme jer one uključuju površinski lokalni anestetik benzokain što ograničava količinu kisika u krvi. "Ovakvi sastojci nisu primjereni za djecu", objašnjava dalje Hoekstra.

 | Author: Shutterstock Foto: Shutterstock

Koliko je ogrlica oko bebina vrata sigurna?

Doktorica dentalne medicine Ivana Cekić smatra da jantarna ogrlica nema nikakve veze s nicanjem zubića i da ne može ublažiti nelagodu koja se u to vrijeme javlja, a da, s druge strane, predstavlja opasnost od gušenja.

"Zapravo nema rješenja za potpuno uklanjanje simptoma nicanja zubi, osim gelova za desni, koji se mogu kupiti u ljekarnama, ili igračaka za grickanje, od kojih se neke mogu i rashladiti pa djeci paše grickati ih i njima trljati desni", kaže dr. Cekić.

Komentar smo zatražili i od prof. Vesne Ivanović, poznavateljice povijesti upotrebe kristala i minerala, autorice knjige 'Život i alkemija kristala'.

"Jantar je smola prethistorijskih crnogoričnih paprati koje su rasle na području današnjeg Baltika i još nekim mjestima na Zemlji. Dokazano je da jantar ima antiseptičko djelovanje i odavno se koristi upravo kao antiseptik. Može ga se i paliti, slično kao tamjan, koji je isto smola, i onda oslobađa poseban miris i dezinficira prostor. Čubuci, nastavci za pušenje cigareta ili nargila koje idu od osta do usta, često su napravljeni od jantara, ponovno zbog njegovih antiseptičkih svojstava. Jantar je bio osobito popularan u doba Rimskog carstva, gdje su ga koristili za izradu različitog nakita, a budući da ga je bilo lako oblikovati, čak i vrčeva", rekla nam je Vesna Ivanović.

Što stručnjaci preporučuju za olakšavanje boli kod nicanja zubića:

  • smrznute stvari: smrznuta ili hladna krpa koja je zamotana
  • igračke za žvakanje: ove igračke napravljene su specifično za zube i pružaju bebi olakšanje
  • masaža: operi ruke i prstima trljaj bebine desni
  • paracetamol: ako ništa ne uspije, možeš djetetu dati primjerenu dozu ovog lijeka za smanjivanje boli
Možda te zanima... VIDEO: Simptomi nicanja zubi - kako ih olakšati bebi? Beba

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.