Vrtić Zdravlje u vrtićkoj dobi 16. lipnja 2016.

Zašto djeca po noći škripe zubićima?

curica djevojčica san spavanje krevet
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Bruksizam kod djece se češće događa tijekom noći. Razlozi mogu biti rast novih zubiju, prehlada, alergija, pa čak i stres. Ima li škripanje trajnih posljedica?

Kad pogledate svoje uspavano dijete, želite čuti zvukove slatkih snova: lako disanje i povremeni uzdah. No, neki roditelji čuju oštrije zvukove poput škrguta i brušenja zubiju. Treba li se zbog toga zabrinuti? Mama Sandra31 na forumu Klokanice otvorila je temu 'Škripanje zubićima u snu' i postavila pitanje: "Moja curica od 3 godine ponekad škripi zubićima dok spava, vidim da su joj se već malo istrošili. Je li se još koja mama susrela s tim problemom?"

S tim su se problemom susrele i druge mame s foruma, no ni jedna još nije pronašla rješenje. Zato smo o škripanju zubima razgovarali s našom suradnicom, stomatologinjom Ivanom Cekić.

Bruksizam je medicinski izraz za škripanje zubima ili stiskanje čeljusti i nije rijetka pojava kod djece. Istraživanja pokazuju da će čak troje od desetero djece škripati ili "mljeti" zubima i kod većine djece će toproći samo od sebe. "Škripanje zubićima (bruksizam) u snu kod djece nije tako rijetka pojava i češće je noću nego tijekom dana. Najčešće se javlja u periodu nicanja mliječnih i trajnih zubića. Neka djece škripe samo jedan kraći period, a kod većineto prestaje nicanjem trajnih zuba", kaže dr. dent. med. Ivana Cekić.

Kojim redom niču trajni zubi?

Koji su uzroci bruksizma?

Ne postoji samo jedan jasan razlog zašto dolazi do bruksizma. U nekim slučajevima, gornji i donji zubi nisu pravilno poravnati. Moguće je i da manja djeca škripe zubićima zbog boli uzrokovane rastom zubiju pa tako "masiraju" bolno zubno meso. Ipak, najčešće se javlja u periodu nicanja mliječnih i trajnih zubića. Ako je dijete bolesno, ima problema s alergijama, a samim time i otežano diše na nos, može se pojaviti kratkotrajno škripanje zubima.

Kojim redom izbijaju mliječni zubi?

dječak dijete zubi zubar | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Kod starije djece čest je uzrok stres. Dijete može biti zabrinuto zbog testa u školi ili može doći do promjene u rutini, a čak i svađa s roditeljima može biti dovoljno stresna i potaknuti bruksizam. 

"Stres ima značajnu ulogu i najčešće je povezan sa školom ili problemima u obitelji, ali i ostalim problemima kao što je npr. hiperaktivnost. Djeca po noći zapravo proživljavaju sve aktivnosti i događaje koji su dogodili kroz dan", objašnjava stomatologinja Ivana Cekić.

Ima li trajnih posljedica?

Mnogi slučajevi bruksizma prođu čak i neprimijećeni, bez štetnih posljedica i samo su uzrok glavobolja i bolova u ušima drugih članova obitelji. Ponekad noćno škripanje može oštetiti zubnu caklinu, zubi postanu osjetljiviji na promjene temperature, ali uzrokuju i jake bolove čeljusti lica.

Kako znati trebate li se javiti doktoru? "Kad se kao posljedica bruksizma pojavi bol u području zgloba, trošenje zubića ili skraćivanje zubne krune, problem ne treba zanemarivati, već se javiti za pomoć doktoru dentalne medicine", savjetuje Ivana Cekić.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.