Beba Za velike snove malih junaka 07. prosinca 2022.

Želiš da dijete duže spava noću? Možda ti se svidi ova kontroverzna metoda

Foto: Shutterstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Ako nešto može izludjeti roditelje, onda je to spavanje. Odnosno ne-spavanje. I dat ćemo sve od sebe samo da dijete zaspi. Možda je ova metoda rješenje za tvoje probleme.

Sve daš, samo da spava! Znamo osjećaj. Čak i roditelj čije dijete spava relativno normalno, pomislit će da bi mu dobro došlo malo više sna. A o onima čije dijete uistinu ne spava dobro da ni ne govorimo! I može roditelj puno toga podnijeti, ali sve ima svoje granice. Nekad se jednostavno želimo naspavati i jednostavno želimo da dijete spava! E, pa program spavanja nazvan Possums to, navodno, može postići, i to „bezbolno“.

Možda te zanima... Spavanje u istom krevetu s djecom, pozitivno utječe i na roditelje i na djecu! Beba

Nismo probali, odmah da kažemo, ali možemo pojasniti o čemu se radi. Naime, taj program spavanja utemeljen je na djetetovom prirodnom ritmu sna, pa bi se trebao provoditi poprilično glatko i bez puno suza na jednoj i drugoj strani. I sad već ima veliki plus kod svih roditelja koji nisu pobornici „cry-it-out“ metode. Possums metodu utemeljila je dr. Pamela Douglas, a tvrdi da se temelji na najnovijim saznanjima iz neuroznanosti, te da pogoduje djetetovim senzornim potrebama.

Sve u svemu ova metoda slijedi biološke regulatore sna, a to su cirkadijalni ritam i homeostat sna – veću potrebu organizma da spava što je duže budan. A prema dr. Douglas, ovaj se program usredotočuje na to da se dijete izloži dovoljnoj količini senzornih podražaja tijekom dana. Ako je takvih podražaja dovoljno, san će doći sam od sebe.

 | Author: Shutterstock Foto: Shutterstock

To bi značilo da dijete treba izložiti raznim senzornim podražajima svakog dana i u dovoljnoj količini. Dakle, dijete mora izaći van, igrati se, posjetiti nekog ili jednostavno promijeniti okolinu. U tim situacijama djetetov mozak radi i tad se umara. Iznenadit će te ovo: kaže da bi dijete trebalo spavati tijekom dana samo ako mu to uistinu treba. A ako mu treba, onda to mora biti tako da se sve oko njih odvija normalno – uz sve zvukove i svjetlost koja je uobičajena za to doba dana. Bez utišavanja i zamračivanja!

Što se tiče odlaska na spavanje navečer, Possums metoda predlaže kasniji odlazak na spavanje kako bi se izbjeglo buđenje tijekom noći i bolje uskladilo spavanje sa snom roditelja. Vrlo kontraverzno, zar ne? Ide čak toliko daleko da kaže da nije važno je li dijete prije spavanja pretjerano stimulirano, jer ga može smiriti bočica mlijeka ili dojenje.

Možda te zanima... Zašto mala djeca često spavaju bočno u krevetu? Evo što kažu stručnjaci Beba

Pa dobro, „pali“ li ova metoda? Iskustva govore da Possums metoda uistinu rezultira dužim noćnim razdobljima sna i manje buđenja. No, kao i kod svih drugih metoda sna i uspavljivanja, učinkovitost ovisi prvenstveno o samom djetetu i njegovom karakteru.

 | Author: Shutterstock Foto: Shutterstock

Ipak, sigurni smo da će neki roditelji ovu metodu objeručke prihvatiti i s veseljem i optimizmom isprobati. Posebno oni koji nisu pobornici popodnevnog spavanja i jednostavno ne žele dijete slati prerano u krevet. Mnogima će ovo imati smisla, sigurni smo. Ako isprobaš, javi kako ide!

Možda te zanima... Što vrijeme djetetova odlaska u krevet govori o roditeljima Roditelji

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.