Vrtić Razvoj od 2. do 6. godine 31. listopada 2022.

Treba li ležati s djetetom dok ne zaspi ili ne?

Foto: Shutterstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Tvoje dijete želi da je mama pored njega zato jer te voli, ali može biti preplašeno ili zabrinuto. Neki stručnjaci smatraju da je važno djecu učiti da spavaju samostalno te da je to vitalno za njihov razvoj

Uspavljivanje djeteta može biti dugotrajan proces koji beskonačno traje. Sigurno si isprobala različite tehnike koje savjetuju mame i stručnjaci, ali neka djeca jedino što trebaju je mama koja leži uz njih.

Bez obzira ostaješ li sa svojim djetetom dok zaspi ili ne, ovo je tema o kojoj se puno raspravlja među stručnjacima i roditeljima. Neki kažu da uspavljivanje djeteta smanjuje razvoj neovisnosti, a drugi vjeruju da će to pomoći razvoju bliskosti. Međutim, u nekom slučajevima roditelj uopće nema izbora. Stručnjakinja za spavanje Rachel Gorton objasnila je kako je uspavljivanje izgledalo s njezinim djetetom. "Mogla sam odustati od očekivanja da moj sin treba neovisno spavati ili sam se mogla osjećati frustrirano jer moj sin ne reagira na način na koji ja želim", rekla je Rachel za Motherly.

 | Author: Guliver Foto: Guliver

Prema UCLA Centru za poremećaje spavanja, jedan od tri uobičajena problema kod male djece je potreba za drugom osobom kod uspavljivanja i spavanja. To znači da roditelj leži pokraj pokraj djeteta ili ga vozi u automobilu. Dijete se tako uči zaspati uz drugu osobu koja postaje "jastuk", a onda dijete često ne može zaspati ako nema "jastuk" pored sebe. Ovo se naziva "asocijacija usnivanja"  (sleep-onset association). Tvoje dijete želi da je mama pored njega zato jer te voli, ali može biti preplašeno ili zabrinuto. Neki stručnjaci smatraju da je važno djecu učiti da spavaju samostalno te da je to vitalno za njihov razvoj. Postoji zabrinutost da će dijete postati ovisno i neće moći samo funkcionirati.

Možda te zanima... Uspavljivanje djeteta uz roditelje: Kada prestati? Vrtić

Ali ovo nije nužno istina. Istraživanja pokazuju da privrženost djetetu nije štetna za njega. Prema istraživanju objavljenom u časopisu Korean Journal of Pediatrics, osjećajni i osjetljivi roditelji pomažu djetetu da postane samopouzdanije, neovisnije, stabilnije i sigurnije. Autori istraživanja koje je objavljeno 2012. poručili su roditeljima koji su odvojeni od svoje djece da time ograničavaju svoju djecu i njihovu sposobnost da "razviju svoje potencijale i stabilnu ličnost".

To, naravno, ne znači da svaki roditelj može ili treba ležati s djetetom sve dok ne zaspi. No, kako je Gorton izjavila kao stručnjak, ali i kao mama, samo trebaš slijediti ono što ti srce kaže da je nabolje za dijete. "To me podsjetilo na ključnu ulogu koju imam u sinovom životu, ne samo u vrijeme spavanja, već kao osoba koja ga uči samouvjerenosti za cijeli život. Ja sam njegova konstanta. Ja sam osoba koju gleda kada osjeća strah. Moje dijete se osjeća sigurno sa mnom. Dakle, mogu mu dati mir da se može opustiti, duboko udahnuti i zaspati", izjavila je.

Možda te zanima... Najbolji savjeti za uspavljivanje koje ćeš ikada dobiti Beba

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.