Beba 02. svibnja 2024.

Svi su bijesni zbog snimke muškarca koji vitla bebom, a on kaže: "To je moja metoda"

Foto: Facebook
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Iako je video prenesen na jednoj stranici o roditeljstvu kao snimak tate sa sinom, to ipak nije tako, nego se radi o estonskom akrobatu koji kaže da je to njegova posebna tehnika.

Znaš ono kad tata baci bebu malo više nego što bismo očekivali da se radi s malom bebom? Pa onda mama i svi prisutni okolo dobiju omanji slom živaca, viču na tatu, polude od brige i na kraju mama preuzme bebu u svoje, sigurno, naručje. A sad zamisli da to bacanje bebe traje puno duže i da se bebi okreću zglobovi, ramena, da leti amo-tamo, toliko da imaš osjećaj da taj u čijim je rukama zapravo drži lutku.

Možda te zanima... 'Trenutak koji je promijenio moju bebu zauvijek': Mamino bolno iskustvo sa sindromom stresene bebe Beba

E, pa takav je jedan video zgrozio mnoge! Društvene su se mreže zapalile kad je ovaj video objavljen na jednoj Instagram stranici s puno pratitelja, posvećenoj roditeljstvu. Iako je u potpisu pisalo da se radi o tati i sinu, uz malo pretraživanja pronašli smo da to ipak nije tako. Naime, muškarac koji doslovno, čini nam se, vitla bebom je Vello Vaher, slavni estonski akrobat, poznat po svom sudjelovanju u showu America's Got Talent i pokušaju obaranja mnogih Guinessovih rekorda.

I on je sam taj video objavio prije 2 tjedna, a također je u komentarima dobio niz negativnih komentara i puno iščuđavanja. Iako, ipak nešto manje nego na stranici posvećenoj roditeljstvu, dok su neki čak i pohvalili metodu, govoreći kako nas klasična medicina samo sputava, te kako bi ovo trebalo biti uobičajeno. To nije prvi video takve vrste koji je objavio, a njegovi su tečajevi, čini se, redovito dobro posjećeni. 

Inače, beba kojom vitla nije njegov sin, jer njegova su djeca odavno odrasla, pa ima već i unuke. Sa svima je, kaže, radio isto, a tu posebnu metodu naziva svojom, te je kao instruktor prakticira s bebama koje mu roditelji dovode na vježbanje.

„Imam puno iskustva od 1986., trenirao sam ovom metodom sve svoje petero djece i također petero unučadi. Napisao sam 2 knjige o ovoj metodi treniranja na estonskom i Estonski olimpijski odbor mi je dao titulu Estonska duša sporta 2014. Podučavao sam tisuće beba i njihovih roditelja. Naš izbor je živjeti sretno i zdravo! I naravno, počinjemo vrlo pažljivo korak po korak s puno vježbi zagrijavanja i laganih vježbi prije ove razine,“ napisao je Vello Vaher u opisu videa.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Vello Vaher (@vellovaher)

Neki su u komentarima bili zgroženi, ističući da bi se ovako moglo iščašiti bebi rame, da bi lako mogla pasti, a mnogi spominju i sindrom tresenog djeteta. No, sam Vaher odgovara da je to sigurna metoda, koju je sam osmislio. A među komentarima nađe se onih koji ga u potpunosti podržavaju i smatraju ovo korisnim za dijete.

Iz Daily Maila su čak kontaktirali pedijatre kako bi doznali što kažu oni kao stručnjaci, pa je tako dr. Stuart Fischer, liječnik interne medicine i bivši pedijatar na odjelu za hitne slučajeve, rekao: „Pravno i moralno bih pretpostavio da bi dojenče trebalo napraviti CT ili MRI. A to možda čak i ne bi pokazalo mikroskopsku ozljedu mozga.“

Zbog ovakvih pokreta mogao bi se javiti sindrom tresenog djeteta, što podrazumijeva teške ozljede glave uzrokovane pomicanjem bebina mozga naprijed-natrag u lubanji. To uzrokuje modrice i otekline mozga, a moguće i cerebralno krvarenje. Svake godine u SAD-u između 1000 i 3000 beba pati od sindroma potresene bebe, a jedna četvrtina njih umre. Osamdeset posto njih ima trajno oštećenje mozga.

Sindrom potresene bebe može uzrokovati ozbiljne dugoročne posljedice, poput cerebralne paralize, sljepoće, gubitka sluha, poteškoća u učenju, napadaja, paralize i smrti. Može se dogoditi nakon samo pet sekundi tresenja, a 35 sekundi, koliko traje video, može vjerojatno učiniti daleko veću štetu.

Beba koja je kod Vahera na „vježbanju“ nema još niti sedam mjeseci, napisao je on u opisu videa, što znači da se bebina lubanja još uvijek nije potpuno zatvorila i ne štiti ju od udaraca.

Dr. Fischer je komentirajući Vahera rekao: „To je mentalna bolest raditi ovo! Koje vrste? Koga briga! To bi se moglo smatrati zločinom.“

Nemamo što drugo dodati.

Možda te zanima... Opasne posljedice: Mama izgubila djevojčicu zbog sindroma tresenog djeteta Beba

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.