Roditelji 22. veljače 2024.

Trener upozorio na veliku pogrešku i opasnost u dječjem sportu: „Nemojte biti takav roditelj!“

Foto: TikTok snimka zaslona
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Iako djeca vole baviti se sportom, često su roditelji oni koji su svjesniji natjecateljskog aspekta bilo kojeg sporta. I upravo zato se nekad ponašaju kako ne bi trebali na utakmicama…

Svima su nam, kako smo odrastali, pokušavali usaditi važnost izreke „Važno je sudjelovati, a ne pobijediti“. I svi znamo kako je to zapravo prava i najveća istina, posebno kad su u pitanju djeca i dječji sport. Iako djeca sama i znaju da je to tako, odnosno ne shvaćaju svoje bavljenje sportom u natjecateljskom smislu. Barem ne u onoj mjeri u kojoj to nekad čine – roditelji.

Možda te zanima... Neki dječji sportski klubovi zabranjuju roditeljima navijanje – nekima je to loša, nekima odlična ideja Roditelji

Oni čija se djeca ozbiljnije bave sportom, znaju kakva atmosfera može vladati na tribinama. Bude tu i korektnog navijanja, ali i nekih manje korektnih oblika ponašanja. Dok se djeca pokušavaju zabaviti na terenu, tom im s vremenom sve manje uspijeva jer razni oblici poticaja iz gledališta sport čine manje zabavom, a više natjecanjem.

Jedan je američki trener bejzbola zamolio roditelje da – ne budu takvi roditelji. David Klein, osnivač i trener bejzbol kluba Legends, objavio je dirljiv video na TikToku, u kojem je otkrio, kako kaže, veliku opasnost dječjeg sporta, ali i par savjeta kako da – ne budu ti roditelji.

„U bejzbolskim utakmicama za mlade, jedna od najvećih opasnosti koju vidim je igrač koji prilazi bazi, a između bacanja gleda prema tribinama, prema svom tati ili mami koji im izvikuju upute,“ rekao je Klein. „Roditelji, nemojte biti takvi roditelji. Želimo da se naša djeca slobodno igraju bez straha od neuspjeha.“

Klein dalje kaže da nema ničeg strašnijeg od roditelja koji vrišti na svoje dijete s tribina, odvraćajući mu fokus od igre i stvarajući nepotreban pritisak na svoje dijete. „To je uvijek recept za katastrofu jer znamo da ovo dijete pokušava umiriti svoje roditelje, pokušava ih zadovoljiti umjesto da se samo zabavlja, igra bejzbol, uči padati i kako oporaviti se od toga, a da mu roditelji viču na uho.“

Nakon što je video postao viralan, nekoliko se roditelja i trenera javilo s vlastitim razmišljanjima o prepotentnim roditeljima u sportu mladih.

@legends_baseball Always sad when a hitter is looking into the stands during their at-bat. It's impossible to get in the zone and play your best if you're worried about mom or dad. This spring season, lets remove unnecessary pressures and just let our kids play, fail and learn without fear. #baseball #littleleague #homerun #travelball #summercamp #fun #baseballseason #littleleaguebaseball #softball #mlb #speedball #legendsbaseball #sports ♬ original sound - Legends Baseball (Nor Cal)

„Nažalost, neki roditelji to ne shvaćaju i njihova djeca prestaju voljeti sport,“ napisao je jedan korisnik.

Drugi tata je napisao: „Djeca? Ima roditelja u timovima mojih sinova, 14U, koji to još uvijek rade! Presijecite tu pupčanu vrpcu, pustite djecu da se igraju.“

Kakav primjer roditelji daju svojoj djeci ako se ne ponašaju pristojno tijekom sportske utakmice? Provedeno je i istraživanje na tu temu i odgovor je - užasan primjer. Studijom provedenom na Sveučilištu Južne Australije (UniSA) potvrđena je veza između ponašanja roditelja izvan terena i ponašanja sportaša. Kad su se roditelji dobro ponašali - pljeskali dobroj igri, hrabrili igrače i uživali u igri – bila je veća vjerojatnost da će njihovo dijete pokazati pozitivno ponašanje.

Međutim, što su se više roditelji loše ponašali – ako su bili pretjerano kritični, preispitivali suce ili izvikivali pogrdne riječi – njihovo je dijete pokazivalo više negativnog ponašanja na terenu i u sportu općenito.

Voditelj istraživanja u studiji, Alyson J. Crozier, kaže da je dobro sportsko ponašanje kamen temeljac pozitivnog sportskog iskustva. „Djeca mnogo više uživaju u sportu kada je roditelj prisutan, ohrabruje ih i podržava. Takvo ponašanje također pomaže u izgradnji djetetovog samopoštovanja i poboljšavaju njihovih životnih vještina i dobrobiti,“ kaže Crozier.

No, ono što je dodatno naglasio je da loše ponašanje roditelja može smanjiti samopouzdanje igrača i naštetiti njihovoj dobrobiti. Ono što je posebno opasno je to što takvo ponašanje može dovesti do toga da se dijete potpuno povuče iz nekog sporta.

Drugim riječima: ako želiš da se tvoj dijete bavi sportom, samo se opusti i pusti ga da se igra.

Možda te zanima... Važan za motoriku: Sport dijete ne treba birati prije osme godine Vrtić

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.