Beba Zdravlje i njega bebe 06. prosinca 2022.

Opasne posljedice: Mama izgubila djevojčicu zbog sindroma tresenog djeteta

Foto: Shutterstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Glavni pokretač reakcije u kojoj roditelji nasilno stresu bebu je njezin plač. To je jedan iznimno neugodan zvuk koji je iznimno važan za bebino preživljavanje. Međutim, u kombinaciji s brojnim obavezama i neispavanošću, kod roditelja izaziva ponašanje koje pojedinac često ne može adekvatno kontrolirati.

Mama Sierra Hunt podijelila je video na Instagramu  i neizmjerno tužnu priču kako bi podigla svjesnost o sindromu stresenog djeteta. Naime, njezina je tromjesečna beba Christa Cooke zbog krvarenja mozga nakon tresenja završila u bolnici, a tri godine kasnije i preminula.

''Moja Christa imala je samo tri mjeseca kada je stresena. Samo minutu nakon toga izgubila je gotovo sve tjelesne funkcije, prestala je samostalno disati, gutati, a izgubila je i vid. Osim toga, dijagnosticirani su joj epilepsija, cerebralna paraliza i gastritis, a svaki obrok dobivala je kroz sondu.

Borila se za svoj život tri mučne godine, a na kraju je preminula. Dijelim njezinu priču kako bih proširila svijest o sindromu tresenog djeteta zbog kojeg je moja djevojčica izgubila život, ali isto tako dala malo nade svima koji su doživjeli isto'', rekla je u videu kojim, kako kaže, nastoji upozoriti ostale roditelje da slučajno ne naprave istu pogrešku. 

Naime, njezin bivši suprug i otac njezino dvoje djece, protresao je malenu djevojčicu i nakon 20 minuta, ona više nije bila zdravo dijete.

Nedugo potom, nakon očeva priznanja, Siera je dobila skrbništvo nad oboje djece.

Možda te zanima... 5 stvari koje liječnici provjeravaju kad beba padne Beba

Ozljede mogu biti neotkrivene godinama, a roditelji često ne kažu liječniku pravi uzrok problema

"Glavni pokretač reakcije u kojoj roditelji nasilno stresu bebu je njezin plač. To je jedan iznimno neugodan zvuk koji je iznimno važan za bebino preživljavanje. Međutim, u kombinaciji s brojnim obavezama i neispavanošću, kod roditelja izaziva ponašanje koje pojedinac često ne može adekvatno kontrolirati", kaže Iva Brčić, prva certificirana edukatorica i voditeljica programa Najsretnija beba u Hrvatskoj.

"Nakon dana punog stresa i premora, ljudima se naprosto dogodi neobuzdani nalet neuračunljivosti, bijesa ili...kako god to želimo nazvati. Mozak neispavane osobe djeluje kako i one pod utjecajem alkohola. Pojedinac nije u potpunosti svjestan svojih postupaka, niti ih može kontrolirati. Nažalost kada beba konačno prestane plakati i kada shvate što su učinili, obično je prekasno. Kod nasilne trešnje bebina glava nekontrolirano ide snažno naprijed ili nazad ili s lijeva na desno. Mozak snažno udara u kosti lubanje što uzrokuje pucanje krvnih žila i oštećivanje moždanog tkiva", kaže te objašnjava da kao posljedica trešnje dolazi do niza ozljeda, ali i da one lakše čak ne bivaju otkrivene sve do školske dobi, a javljaju se u vidu poremećaja u ponašanju ili problema u učenju.

Dijete djeluje i ponaša se normalno nakon trešnje, pa roditelji nikada ne posjete liječnika ili često mu nikada ne kažu pravi uzrok bebinih simptoma. Pa tako letargiju, nervozu, probleme s dojenjem ili povraćanje se pripisuju nekom oboljenju ili kolikama. Izostaje bilo kakav oblik intervencije i te bebe su često opet trešene što samo pogoršava njihove ozljede. Ono što je najgore je da sindrom tresenog djeteta najčešće uzrokuje potpunu ozljedu mozga.

Kao posljedica toga bebe, odnosno, djeca pate od: sljepoće, gubitka sluha, zaostajanja u razvoju, teške mentalne retardacije, problema s govorom i učenjem, problema s ponašanjem i pažnjom, cerebralne paralize.

Možda te zanima... Puštanje bebe da plače protivi se roditeljskom instinktu Beba

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.