Vrtić Zdravlje u vrtićkoj dobi 16. rujna 2023.

Spuštanje niz tobogan s djetetom u krilu može biti opasno, kažu stručnjaci

Foto: Shutterstock ; Spuštanje niz tobogan s djetetom u krilu nije bezazleno
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Istraživači su proučili podatke za djecu do šest godina starosti, i ustanovili su kako je najviše ozljeda bilo kod djece između 12 i 23 mjeseca starosti. U 35 posto slučajeva radilo se o frakturi donjeg dijela noge.

Slatko izgleda kada roditelj stavi dijete u krilo i zajedno se spuste niz tobogan. No, prema američkoj studiji to i nije tako bezazleno, opasnije je nego što bi većina pomislila. Takav oblik igre može rezultirati lomom djetetove noge.

Kada se dijete sao spušta niz tobogan, šanse da nogom zapne su vrlo male. Međutim, dok je u roditeljskom krilu, ukupna težina je veća, a to pogoduje razvoju veće brzine. Ako u takvoj situaciji dijete zapne stopalom za tobogan, šanse za lom kosti su veće. Osim toga, dijete se vrpolji u krilu pa i to povećava šansu od ozljeda. 

Lomovi nogu

Stručnjaci napominju da je 352.698 djece mlađe od šest godina ozlijeđeno na toboganu u periodu od 2002. do 2015. godine u SAD-u, a mnoge od tih ozljeda bile su frakture nogu. U Velikoj Britaniji svake godine otprilike 40.000 mališana završi na hitnoj pomoći zbog ozljeda na dječjim igralištima, a oko 20 posto se odnosi na tobogane. 

Možda te zanima... Stručnjak upozorava na opasnosti trampolina: Nepredvidiv je, lako je zadobiti ozljede Vrtić

Istraživači su proučili podatke za djecu do šest godina starosti, i ustanovili su kako je najviše ozljeda bilo kod djece između 12 i 23 mjeseca starosti. U 35 posto slučajeva radilo se o frakturi donjeg dijela noge. 

"Mnogi roditelji spuštaju se s malim djetetom u krilu niz tobogan bez puno razmišljanja. I u većini slučajeva, koliko sam ja vidio, nisu ni slutili da bi se dijete moglo ozlijediti. Znali su kazati kako nikada nisu čuli za to, te da su znali, da ne bi dijete stavljali u krilo", objašnjava dr. Charles Jennissen, liječnik i profesor na američkom Medicinskom sveučilištu Carver.

Stručnjaci savjetuju izbjegavanje ovakvog tipa igre, a ukoliko se odluče s djetetom zajedno spustiti niz tobogan, roditelji to trebaju napraviti s velikim oprezom.

Možda te zanima... 10 "opasnih" stvari koje trebamo dopustiti djetetu da radi Školarci

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.