Beba 01. veljače 2024.

Svekrva potajno probušila uši unuci. Mama više ne dopušta da joj rodbina čuva dijete

Foto: Freepik
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

O djeci odlučuju njihovi roditelji, i to o čemu god se radilo. No, ponekad to ljudi iz najbliže okoline ne shvaćaju baš tako i vrlo lako prijeđu granice koje su postavljene.

Često nam se drugi petljaju u naš odgoj. Često nam se petljaju u sve što ima veze s djecom. I nikako da shvate – bake, djedovi, tete i ujne da dijete nije njihovo i da ne odlučuju oni, nego samo i isključivo roditelji. I to o većini, ako ne i svim stvarima. Naravno, ako je sve u redu i sve štima. I kad im kažeš jednom, dvaput, triput… Nekako moraš stati na kraj.

Možda te zanima... Kada djetetu probušiti uši? Evo što kaže pedijatrica... Beba

Jedna je žena tako izazvala raspravu na onom Redditovom poznatom podforumu nazvanom Am I The A**hole? nakon što je njena svekrva prekršila jedno od njezinih pravila. Naime, ta je svekrva svojoj 6-mjesečnoj unuci – probušila uši. Naravno, bez znanja i pitanja roditelja. i tu se čak ne radi o tom da joj nije palo na pamet da bi to mami djeteta moglo smetati…

Naime, njen suprug, odnosno otac djeteta, pripada kulturi u kojoj nije neuobičajeno bušiti uši djevojčicama, pa je svekrva to već pomislila i poželjela napraviti tek nekoliko dana nakon rođenja djeteta. Na to joj je mama djeteta rekla da to nije opcija i da to ne smije napraviti.

„Jasno sam dala do znanja da to neću učiniti i da ću čekati dok ona ne bude dovoljno stara da to sama zatraži,“ napisala je mama. No, jednog je vikenda ostavila kći na čuvanju kod svekrve, koja je odlučila bez znanja roditelja probušiti djetetu uši.

„Kad sam to vidjela, poludjela sam!“ objasnila je mama. „Malena je plakala, vjerojatno zbog boli i odvela sam je liječniku da ga pitam trebam li naušnice izvaditi ili ne. Naš ih je obiteljski liječnik uklonio jer su joj očito smetale.“

Zabranila im biti nasamo s djetetom

Tada je ova mama odlučila da njezina svekrva, kao niti drugi članovi obitelji s te strane – osim njezine šogorice, koja se složila s njom – više ne smiju biti u blizini njezine kćeri bez nadzora.

„Brinem se da će opet učiniti istu stvar, a da budem iskrena, potpuno je izgubila moje povjerenje,“ napisala je mama, te dodala da je svekrvi rekla da će, ako bude problema, i policiji prijaviti što je učinila. Srećom, i suprug je bio na njenoj strani.

AITA for refusing to let my mother or father in law look after my daughter anymore?
byu/saltyseasoning21 inAmItheAsshole

Komentatori su se gotovo jednoglasno složili i stali na njenu stranu, a mnogi su primijetili da su postupci njezine svekrve bili zloporaba povjerenja.

„Vaša svekrva je pokazala da želi staviti svoje želje ispred vas i vašeg supruga i dok vaša kći ne bude dovoljno stara da se zalaže za sebe, razumljivo je da svekrva i svekar nemaju pravo vidjeti je jedan na jedan,“ napisala je jedna komentatorica.

Druga se složila: „Ostavimo li po strani kulturološke norme da bebi bušimo uši... oni nisu njeni roditelji. Oni ne smiju donositi takve odluke. Znali su da ne želiš da se to učini. I odlučili su se potajno ti to napraviti iza leđa.“

Drugi su primijetili da je to graničilo s napadom na dijete. „Vaša svekrva ima veliku sreću što pedijatar nije prijavio policiji ili službi za zaštitu djece,“ izjavila je jedna osoba. „Rečeno joj je NE. Čekala je dok vas nije bilo da je zaustavite i trajno izmijenila tijelo vašeg djeteta.“

Kako bilo, složit ćemo se da to nije u redu!

Možda te zanima... Mama probušila uši tek rođenoj bebi pa izazvala burnu raspravu na društvenim mrežama Beba

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.