Beba 20. lipnja 2022.

Mama probušila uši tek rođenoj bebi pa izazvala burnu raspravu na društvenim mrežama

Foto: tiktok
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Mnogi korisnici društvenih mreža ostali su zaprepašteni slikama novorođene bebe nakon što su primijetili da ima probušene uši.

Novopečena majka našla se na udaru kritika nakon što je probušila uši svojoj kćeri staroj samo jedan dan. Naime, majka Lara podijelila je video svoje kćeri jedinice u kojoj pokazuje djetetovu bujnu kosu, ali nije kosa bila ono što je privuklo pažnju ljudi: naime mnogi su TikTok korisnici ostali zaprepašteni slikama novorođene bebe jer su primijetili da već ima probušene uši.

Naime, u videu koji je snimljen samo nekoliko sati nakon rođenja, djevojčica ima sitnu naušnicu u obliku cvijeta, zbog čega su mnogi napali majku. No drugi su branili tu odluku rekavši da je u nekim kulturama uobičajeno probušiti uši djeci u ranoj dobi, prenosi New York Post.

@laraticaofficial 1 𝚍𝚊𝚢 𝘃𝘀 𝟹 𝚖𝚘𝚗𝚝𝚑𝚜 💫 #foryou ♬ original sound - Slamuri

"Opa, ovo je potpuno nova razina. Jednostavno ne razumijem. Bušenje isto boli kad su u pitanju bebe i odrasli. Nemojte se zavaravati", kaže jedna osoba. "Zar ne bismo trebali svakome dati na izbor hoće li bušiti uši ili ne? Moja djeca će donijeti odluku kad budu razumjela o čemu se radi", ističe druga.

Iako nije poznato gdje žive Lara i njezina majka, prema riječima autorice videa, djevojčici su uši probušili neonatolozi u bolnici.

"Ako to rade liječnici specijalizirani za njegu novorođenčadi u bolnici pri rođenju, vjerojatno nema razloga za brigu i napadanje majke", stala je treća osoba u obranu majke. "U mojoj zemlji djevojčicama se uši buše prvog dana kada se rode", tvrdi četvrta. "Sviđa mi se ovaj princip. I ja bih to učinila da imamo taj izbor u bolnici", zakuljučuje peta. 

Mama je odlučila odgovoriti na te komentare pa je naknadno i objasnila zašto je odlučila probušiti uši svojoj kćeri. “Djeca stara 2-3 dana ne osjećaju bol kako je osjećaju s godinu ili dvije! Rupe im naprave neonatolozi, liječnici specijalizirani za njegu novorođenčadi, u bolnici pri rođenju”, otkrila je. Dodala je i da je ušna resica u toj dobi puno mekša pa beba neće osjećati bol od probijanja, a rekla je i da njena djevojčica nije ni reagirala na bušenje.

Možda te zanima... Vječna rasprava: Kada djetetu probušiti uši? Beba

Na što paziti ako se odlučiš na bušenje ušiju?

Trenutne smjernice Američke pedijatrijske akademije savjetuju roditelje da pričekaju s bušenjem ušiju djeteta dok god dijete nije dovoljno staro da može samo donijeti tu odluku. Te smjernice imaju više veze s osnaživanjem djeteta nego što ima sa sigurnošću. Međutim, mnoge kulture preferiraju bušenje ušiju kod djece čim se rode, što je sigurna praksa ako se slijede neke osnovne smjernice.

Ako razmišljaš o bušenju ušiju svojem djetetu, trebaš znati par stvari: kod beba imunološki sustav nije još do kraja razvijen i kad probušiš uho, dolazi do otvorene rane koja pogoduje infekcijama. Preporuke pedijatara su da pričekaš bar do šestog mjeseca starosti. Također, možeš tu odluku prepustiti djetetu kad bude dovoljno odraslo da može sudjelovati u njezi ušiju. 

"Teško je reći kad je pravo vrijeme za bušenje, no najvažnije je da se koriste sterilni instrumenti kako ne bi došlo do infekcije, a također da se spriječi prijenos hepatitisa C. Također treba paziti da se mjesto uboda sekundarno ne inficira; nije loše staviti dezinficijens koji se smije koristiti kod djece", objašnjava pedijatrica Alemka Jaklin Kekez.

Ništa ne možeš učiniti da bol prilikom bušenja nestane, ali krpa napunjena ledom može pomoći. Nemoj stavljati led direktno na kožu jer može izazvati nelagodu. Pripazi i na moguće alergije. Pedijatrica Jaklin Kekez kaže kako alergija može biti na svaku tvar pa tako i na "medicinke", iako rijetko. Neka djeca su alergična na srebro, zlato i ostale metale. Prije bušenja, budi sigurna da tvoje dijete nije jedno od njih. 

Možda te zanima... Baka i djed probušili su uši bebi unatoč protivljenju roditelja Beba

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.