Beba Zdravlje i njega bebe 03. siječnja 2023.

Kada djetetu probušiti uši? Evo što kaže pedijatrica...

Foto: Shutterstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Postoje neka osnovna pravila kada je u pitanju bušenje uši malog djeteta, ali bez obzira kada se probuše uši - važno je slijediti te smjernice. Pročitaj što kaže pedijatrica..

Trenutne smjernice Američke pedijatrijske akademije savjetuju roditelje da pričekaju s bušenjem ušiju djeteta dok god dijete nije dovoljno staro da može samo donijeti tu odluku. Te smjernice imaju više veze s osnaživanjem djeteta nego što ima sa sigurnošću. Međutim, mnoge kulture preferiraju bušenje ušiju kod djece čim se rode, što je sigurna praksa ako se slijede neke osnovne smjernice.

Prema pedijatrici Norini Ocampo, trenutne smjernice za bušenje ušiju naprednije su nego kad je ona bila beba. "Jedna žena došla je u moju kuću, stavila kockice leda na ušne školjke, zagrijala iglu na štednjaku i probušila uši", rekla je dr. Ocampo. 

Možda te zanima... Mama probušila uši bebi staroj osam tjedana: Kažu da sam odvratna i da zlostavljam dijete Roditelji

I iako to nije ono što pedijatrijska akademija preporučuje, dr. Ocampo naglašava kako su stari kulturni rituali dokaz da ne treba brinuti ako se ušne školjke pravilno prilagode.

Štoviše, ona govori kako je bušenje uši dovoljno sigurno da se može napraviti čak dva mjeseca nakon što je beba rođena. Prema nekim stručnjacima, to je zapravo idealno vrijeme za bušenje ušiju jer se poklapa s prvim krugom cijepljenja, koji uključuje cjepivo protiv tetanusa. I iako je to odlična zaštitna mjera, dr. Ocampo objašnjava kako postoji jako mali rizik da bi beba uopće dobila tetanus od bušenja ušiju. 

 | Author: Shutterstock Foto: Shutterstock

"Bebe ne mogu lokalizirati bol, čak i da je malo bolniji proces, one ne mogu posegnuti rukom i dirati svoje uši i povući naušnicu van, a bol obično nestane u sljedećih nekoliko dana", govori dr. Ocampo. 

Međutim, starije bebe, koje imaju šest ili više mjeseci, mogu lokalizirati bol i one su već sposobne izvući naušnice. To je posebno problematično ako su njihovi prstići ili ruke prljave. Kako dijete bude starije, vjerojatnije je da bude pod stresom ili preplašeno oko bušenja ušiju, čak i ako su sami donijeli tu odluku i svojevoljno htjeli probušiti uši

"Kada četverogodišnjaci i petogodišnjaci žele probušiti uši i plaču - to je zbog toga jer su preplašeni boli", govori dr. Ocampo. Kako bi procedura bušenja ušiju bila u potpunosti sigurna ona preporučuje roditeljima da nađu adekvatnu i profesionalnu osobu da to učini koja će inzistirati na osnovnim smjernicama kod bušenja ušiju. To uključuje čisto i sterilno okruženje i najmanje 24-karatne zlatne medicinke koje će spriječiti pojavu infekcije i alergijske reakcije

Jednom kada su djetetu probušene uši, one će tako i ostati ako su naušnice na djetetu najmanje tjedan dana nakon bušenja. Tijekom tog vremena, roditelji mogu spriječiti rijetke slučajeve infekcije na način da pravilno čiste mjesto oko naušnice s alkoholom i time da okreću naušnice u njihovim rupama dva puta dnevno, a dr. Ocampo objašnjava kako znakovi infekcije uključuju crvenilo i pojačanu osjetljivost.

Možda te zanima... 5 stvari koje bi mame trebale znati o infekcijama uha Vrtić

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.