Beba Razvoj u 1. godini 05. srpnja 2019.

Probušila uši osmomjesečnoj bebi: Glumica na meti kritika

Foto: Instagram/hilaryduff
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Treba li probušiti uši djetetu u dojenačkoj dobi, pričekati da dijete odraste i samo izrazi želju ili samo odluči želi li nositi naušnice, jedna je od tema u kojoj se javljaju oprečna mišljenja, kako kod roditelja tako i kod stručnjaka

Hilary Duff izazvala je žustru raspravu među pratiteljima na Instagramu nakon što je priznala da je probušila uši osmomjesečnoj kćeri Banks. Glumica i pjevačica je podijelila fotografiju kćeri na Instagram Story i napisala: "Ima dovoljno kose da joj napravimo repić. I da, probušili smo joj uši".

Iako smo već nekoliko puta pisali o ovoj temi, jer neke mame su probušile uši i mlađim bebama, trenutne smjernice Američke pedijatrijske akademije savjetuju roditelje da pričekaju s bušenjem ušiju djeteta dok god dijete nije dovoljno staro da može samo donijeti tu odluku.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Mama and 🍓 📷 @matthewkoma

A post shared by Hilary Duff (@hilaryduff) on

Prije nekoliko godina jedna majka je u Velikoj Britaniji pokrenula zanimljivu peticiju kojom se od ministra traži da se postavi zakonska dobna granica za bušenje ušiju djeci. Njeno objašnjenje bilo je da je bušenje ušiju oblik nasilja prema djeci i da se dojenčadi nepotrebno nanosi bol i izaziva strah. Po njoj bušenje nema nikakvu svrhu osim da se zadovolji taština roditelja. 

Coco austin beba Možda te zanima... Beba stara 10 tjedana s probušenim ušima uzburkala javnost Beba

Bušenje ušiju u mnogim kulturama je tradicija, tako mnoge mame na našoj Facebook stranici tvrde da ne vide ništa loše u tome, jer i našoj generaciji su bušili uši kad smo bili mali, dok se mnoge druge pitaju čemu žurba. 

"Koji je točno razlog da bušite uši bebama od 3 i 6 mjeseci? Vama se stvarno negdje žuri? Ili vam je slatko pa eto jer je vama slatko neka se dijete buši? I meni bi bilo slatko da mi mala ima tetovažu leptira na ruci pa nekako mislim da bi bilo bolesno da je odvedem na tetoviranje. Mogle ste ravno iz rodilišta kod zlatara da joj probuši jer bez toga ne bi mogla živjeti sigurno, a kamo li svojom voljom odlučiti želi li bušiti uši jednog dana ili ipak ne", napisala je jedna mama na Facebooku missMAMA.

Ispuni našu anketu i pokaži nam što misliš (ako ne vidiš anketu, klikni na link):

 

Na što paziti ako se odlučiš probušiti uši djetetu?

Kod beba imunološki sustav nije još do kraja razvijen i kad se uho probuši, dolazi do otvorene rane koja pogoduje infekcijama. Preporuke pedijatara su da pričekaš bar do šestog mjeseca starosti. Također, možeš tu odluku prepustiti djetetu kad bude dovoljno odraslo da može sudjelovati u njezi ušiju. 

"Teško je reći kad je pravo vrijeme za bušenje, no najvažnije je da se koriste sterilni instrumenti kako ne bi došlo do infekcije, a također da se spriječi prijenos hepatitisa C. Također treba paziti da se mjesto uboda sekundarno ne inficira; nije loše staviti dezinficijens koji se smije koristiti kod djece", objašnjava pedijatrica Alemka Jaklin Kekez.

jilian michaels Možda te zanima... Zašto sam četverogodišnjem sinu dala probušiti uši? Vrtić

Ništa ne može učiniti da bol prilikom bušenja nestane, ali oblog napunjen ledom može pomoći, samo nemoj stavljati led direktno na kožu jer može izazvati nelagodu. Pripazi i na moguće alergije. Pedijatrica Jaklin Kekez kaže kako alergija može biti na svaku tvar pa tako i na "medicinke", iako rijetko. Neka djeca su alergična na srebro, zlato i ostale metale. Prije bušenja, budi sigurna da tvoje dijete nije jedno od njih. 

Do osamdesetih bebe su operirali bez anestezije!

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.