Beba Zdravlje i njega bebe 11. veljače 2022.

Tvoja beba ne bi trebala spavati isti broj sati svake noći?

Foto: Guliver
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Novo istraživanje potvrđuje da se obrasci spavanja djeteta uvelike razlikuju, čak i od noći do noći.

Kada će moje dijete spavati cijelu noć?

Pitanje je koje si mnogi roditelji postavljaju tijekom prve godine svoje bebe pa zasigurno i ti.

Hoću ću li ikada više spavati? Zasigurno ti prolazi kroz glavu nakon dugih neprospavanih noći. Kad imaš bebu koja se često budi, može biti teško dobiti dovoljno sna. To te također može natjerati da se zapitaš postoji li nešto loše s razvojem djeteta. Pogotovo, ako sve knjige, brošure i blogovi kažu da bi tvoja beba trebala spavati cijelu noć do 6 mjeseci, a beba ne spava, možda si se pomalo počela i brinuti.

Možda te zanima... Mitovi o bebinom spavanju u koje ne trebaš vjerovati Beba

No, ne boj se mama.

Novo istraživanje sa Sveučilišta McGill sugerira da san dojenčadi jako varira, ne samo od djeteta do djeteta, već od noći do noći. Vodeći istraživač kaže da bi roditelji na spavanje tijekom noći trebali gledati kao na proces, a ne na prekretnicu koju treba postići u određenoj dobi.

Profesorica Marie-Hélène Pennestri vodila je studiju objavljenu u časopisu Sleep Medicine. Istraživači su tražili od majki da dva tjedna vode dnevnik spavanja o svojoj šestomjesečnoj djeci.

Mame su u prosjeku izvijestile da je njihova beba spavala 6 uzastopnih sati otprilike 5 od 14 noći i 8 uzastopnih sati oko 3 noći. Polovica beba nikada nije spavala 8 sati zaredom. Ako je tvoja beba trenutno na #teamnosleep, definitivno nisi sama

Možda te zanima... 5 razloga zašto nekim bebama dugo treba da prespavaju cijelu noć Beba

"Roditelji su često izloženi mnogim proturječnim informacijama o spavanju dojenčadi. Ne bi se trebali brinuti ako njihova beba ne spava cijelu noć u određenoj dobi, jer se obrasci spavanja u dojenačkoj dobi jako razlikuju", objasnio je Pennestri. Istraživači su također otkrili da su dojenje i zajedničko spavanje povezani s većom varijabilnošću načina spavanja. Ako dojite noću ili zajedno spavate s bebom, to ne znači da ste odgovorni za njihova česta buđenja.

Istraživači kažu da će mame koje se bave tim praksama vjerojatnije promatrati svoje dijete kako se budi noću. "Jedan važan dio slagalice je razumijevanje roditeljske percepcije i očekivanja dječjeg sna. U budućim istraživanjima nadamo se da ćemo istražiti što im" spavanje preko noći "stvarno znači", kaže Pennestri.

Slijedi zaključak: iako je većina beba u razvoju sposobna spavati dulje vrijeme do 6 mjeseci, to se ne događa uvijek. I samo zato što dijete to čini jednom ili dvaput, ne znači da bi roditelji trebali očekivati da će njihova beba neprekidno prespavati noć. Naučiti dijete kako prespavati noć je proces. Pokušaj ne razmišljati o tome kao o prekretnici, mama. Svaka je beba drugačija i tvoja će tamo stići. Samo će trebati vremena.

Možda te zanima... Kako produžiti bebin san u nekoliko koraka? Beba

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.