Vrtić Razvoj od 2. do 6. godine 02. veljače 2022.

Zašto dijete bolje spava u vrtiću nego kod kuće?

Foto: Shutterstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Misliš li da tvoje dijete bolje spava u vrtiću ili kod bake i djeda, nego kod kuće? Problem je, tvrde stručnjaci, u drugačijem pristupu i nekonzistentnim porukama koje dobivaju...

Zašto se čini da neka djeca spavaju toliko bolje kad nisu kod kuće ušuškana u vlastitom krevetiću?  Upravo je to pitanje upitala Susie, majka djevojčice, frustrirana činjenicom da njezina djevojčica svugdje spava dobro, osim kod kuće. Susie je upravo to pitanje postavila stručnjacima, prilikom kontaktiranja linije za pomoć, u nadi da će uspjeti dobiti odgovor i postići odlične navike spavanja kakve njezina kćerkica ima kada posjeti baku i djeda ili ode u vrtić.

Susie je rekla voditeljici linije za pomoć Shevonne Hunt i doktoru Chrisu Minogueu da imaju problema sa spavanjem. Naime u vrtićima ili kad ide baki i djedu, njezina kćer spava odlično, no problem se javlja kad mora spavati kod kuće. 

Oduvijek se borila sa spavanjem i spava malo manje od preporučenog prosjeka. Spavat će od 20 sati do 7 sati ujutro i buditi se najmanje dva puta tijekom noći. Preko dana je pala na samo jedno kratko spavanje oko 12.30 sati." Susie kaže da je pokušala potaknuti svoju 14-mjesečnu kćer da dulje spava kod kuće, ali bez uspjeha. 

Možda te zanima... Sve tajne popodnevnog sna od rođenja do vrtićke dobi Beba

Dr. Chris Minogue smatra da je nemogućnost spavanja kod kuće rezultat različitih pristupa spavanju i nekih uvriježenih dugoročnih obrazaca kojima se roditelji koriste kod kuće.  “Naime, roditelji rade suptilno nešto drugačije od baka i djedova ili teta u vrtiću. Tako obično kod baka i djedova djeca imaju pristup 'vrijeme je za spavanje' i tada se odlazi na spavanje, a isto je i s vrtićima," tvrdi on.

 | Author: Shutterstock Foto: Shutterstock ;Doktorica otkriva trikove koji će ti pomoć da dijete dulje ostane u krevetu

“Ono što se događa kad se djeca vrate kući jest da dobiju drugačiju poruku", objašnjava dr. Minogue. Chris Minogue također primjećuje da djeca traže više roditeljske pažnje kad su kod kuće, jer kao i roditelji, i djeca trebaju dodatnu pažnju, sigurnost i udobnost kad su sa svojim roditeljima. "Ako četiri dana u tjednu ne vidite svoje dijete zbog poslovnih obaveza, petog dana mu želite pružiti puno više pažnje, a sigurno i dijete želi dobiti više vaše pažnje."

Usprkos tome, Minogue je objasnio kako je važno shvatiti da je moguće uskladiti kućni pristup s pristupom u vrtićima.  Dijete svaki put dobiva malo drugačiju poruku, od roditelja, teta ili baka i djedova. Djetetu je potrebna dosljedna poruka kako bi naučilo što očekuješ i što želiš od njega. Chris savjetuje: “Razgovarajte s tetama u vrtićima, pitajte ih što rade, a zatim odvojite nekoliko dana i budite dosljedni tom istom pristupu kako biste uspavali dijete i provjerili počinje li pristup djelovati, odnosno počinje li dijete dobro spavati i kod kuće." 

Možda te zanima... Sasvim iskreno: Kakav je osjećaj imati bebu koja ne želi spavati? Roditelji
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.