Beba Razvoj u 1. godini 13. prosinca 2022.

Zašto zubići kasnije niču i trebam li o tom pitati liječnika?

Foto: Shutterstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Od nasljednih čimbenika do loše prehrane – uzroci kasnog nicanja zuba mogu biti raznoliki, a mogu dugoročno gledano imati i posljedice za dijete. Kako znamo kad je kasno?

Zubići obično niču određenim redoslijedom i to u barem otprilike određeno vrijeme. Naravno, nema svaki organizam jednak raspored, pa je sasvim normalno da nekim bebama zubići niču već sa pet mjeseci, a drugima ne niknu niti s deset. No nekad se dogodi i iznimka od ovih ne baš striktno određenih pravila, pa se zabrinemo zbog toga što još uvijek ne vidimo te male bijele točkice koje toliko iščekujemo. Vidjet ćemo zašto zubići kasnije niču i kad je trenutak da se zbog tog zabrineš.

Možda te zanima... Nicanje zubi: Kako bebi možeš olakšati rast zubića? Beba

U većini slučajeva uistinu se ne moramo brinuti zašto zubići kasnije niču i bespotrebno grizemo nokte u panici. Iako je razlog u većini slučajeva potpuno bezazlen i ne zahtijeva bilo kakvu liječničku intervenciju, dobro je znati kad to „prekasno“ nastupa, čisto da si uštedimo živce i spriječimo nepotrebnu brigu. Kao da je to kod roditelja moguće, hm.

Raspored nicanja zuba

Prvo mjesto u ustima svoje bebe na kojem ćeš ugledati zubiće je mjesto prednjih donjih jedinica. To se događa otprilike oko 6. mjeseca bebine starosti, nakon čega slijede i gornje jedinice. Zatim slijede dvojke, i to gornje ovaj put, zatim donje dvojke. Nakon tog kreću kutnjaci, i to najprije prvi gornji, pa prvi donji – između 13. i 19., odnosno 14. i 18. mjeseca. Nakon ovog slijede očnjaci, pa na kraju preostali kutnjaci.

 | Author: Shutterstock Foto: Shutterstock

Kad trebam posjetiti dječjeg stomatologa?

Vrlo okvirno mogli bismo reći da bi trebalo posjetiti liječnika, odnosno dječjeg stomatologa, ako djetetu ne izbije niti jedan zub čak niti s 12 mjeseci starosti. Neka djeca kasno sazriju i zubići im kasno izbiju ni iz kakvog posebnog razloga. No, nekad se ipak radi o stanju koje zahtijeva dijagnozu i liječenje. Evo što može dovesti do kasnog nicanja zuba.

Nasljedni čimbenici

Ako je jedan od roditelja imao slične probleme u toj dobi, odnosno ako su mami ili tati kasno niknuli zubi, onda se isto može dogoditi i bebi, jer je ovo nasljedan čimbenik.

Slaba prehrana

Istraživanja su pokazala da niska porođajna težina ili nedovoljno dobra i kvalitetna prehrana bebe može utjecati na nicanje zuba. Naime, stanje u kojem se nalazi organizam što se tiče prehrane utječe na zubiće i prije nego niknu. Ako dijete ne dobiva dovoljno kalcija i vitamina D, C, B i A, to može znatno odgoditi nicanje zuba.

 | Author: Shutterstock Foto: Shutterstock

Poremećaji štitnjače

Bebe koje imaju problema sa štitnjačom, posebno ako se radi o hipotiroidnoj štitnjači, mogu imati problema s nicanjem zubića. Ako im pak zubići niknu, mogu imati problema sa zubima, kao što je hipoplazija cakline (tanka caklina), otvoren zagriz ili krivi zagriz.

Fibroza

Fibroza je stanje koje karakteriziraju zadebljale desni zbog kojih zubi otežano izbijaju.

Hormonalni problemi

Problemi s lučenjem hormona rasta, kojeg luči hipofiza, može znatno utjecati na razvoj facijalnih struktura, što uključuje i izbijanje zubića.

Sistemski poremećaji i lijekovi

Mnogi sistemski poremećaji, kao što je anemija zbog nedostatka željeza i anemija srpastih stanica mogu usporiti izbijanje zuba. Isto tako i neki lijekovi koji se dugoročno uzimaju mogu učiniti isto.

Ozljede

Bilo kakva trauma čeljusti može utjecati na izdanke zubića i odgoditi nicanje. Ozljede također mogu dovesti do fibroze.

 | Author: Shutterstock Foto: Shutterstock

Impaktirani ili retinirani zub

Ovo se češće događa s trajnim zubima, ali se može dogoditi i s mliječnima. Zub može ostati „zarobljen“ u desnima ili čeljusti, pa ne može izbiti. Kod ovakvih slučajeva vjerojatno će se javiti i drugi simptomi – crvene desni, oteklina i bol.

Nepostojeći zub

U nekim slučajevima može se dogoditi da dijete jednostavno nema neki zub.

Genetski poremećaji

Neki genetski poremećaji mogu uzrokovati usporeno nicanje zuba. To se, na primjer, može javiti kod poremećaja koji se nazivaju amelogenesis imperfecta (nasljedna anomalija cakline) i dentogenesis imperfecta (stanje koje dovodi do malformacije dentina). Također, kasno nicanje zuba može se javiti i kod prijevremeno rođene djece.

Koji se sve problemi mogu javiti zbog kasnog nicanja zuba?

  • Deformacija čeljusti
  • Kasniji početak konzumacije krute hrane
  • Ciste
  • Dvostruki rast zuba – mliječni još nije ispao, a trajni već raste

 

Možda te zanima... Kada bi djetetu trebali početi prati zube? Evo što kažu stomatolozi Beba Možda te zanima... Može li ogrlica od jantara olakšati rast zubića i koliko je sigurna za bebu? Beba

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.