Beba 18. siječnja 2023.

Skraćeni frenulum može stvarati probleme s dojenjem i govorom, a lako ga je riješiti

Foto: Freepik
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Odmah po rođenju kod beba se provjerava frenulum, odnosno podjezična resica. Ako je previše kratka, to djetetu može stvarati poteškoće kod dojenja, a kasnije i kod govora. Zahvat kojim se rješava ovaj problem jednostavan je.

Iako zvuči kao nešto vrlo stručno i komplicirano, skraćeni frenulum je u velikoj većini slučajeva zapravo vrlo lako rješiv problem. Ako se, pak, ne riješi, može bebi stvarati probleme najprije kod dojenja, a kasnije i kod govora. Najčešće se primijeti već u rodilištu, pa se savjetuje lagani i brzi zahvat kojim se ovaj problem brzo riješi. Sve u svemu, radi se o skraćenoj podjezičnoj resici, odnosno resici koja se vidi prilikom odizanja jezika prema gornjem nepcu.

Možda te zanima... Dobiva li beba dovoljno mlijeka? Prepoznaj znakove! Beba

Ako je frenulum, odnosno podjezična resica, prekratak ili pomaknut previše prema prednjem dijelu jezika, to se vrlo brzo primijeti, ali ako nije izrazito kratak, može se pričekati kako bi se vidjelo hoće li djetetu raditi probleme ili ne. Nekad se upravo kod dojenja tek primijeti skraćeni frenulum, jer beba s ovim problemom može imati poteškoća sa sisanjem.

Skraćena podjezična resica javlja se kod otprilike 4 do 11 posto djece, a istraživanja su pokazala da je sklonost tome nasljedna. Osim tog, češće se javlja kod dječaka, a rjeđe kod djevojčica. Kod nekih beba može biti tek malo skraćena, a kod drugih se može protezati skroz do vrha jezika. Tada jezik može poprimiti oblik srca, jer frenulum vuče jezik prema natrag.

Inače, u ustima postoji i još frenuluma, odnosno resica, i to na usnama. Frenulum učvršćuje gornju i donju usnu, te jezik.

Lakši oblici skraćenog frenuluma mogu se ispraviti sami od sebe tijekom prvih šest tjedana, kako se struktura usne šupljine mijenja, a neka se djeca prilagode i naviknu na skraćeni frenulum. No, budući da skraćeni frenulum ipak uvjetuje drukčije pokrete jezika, to može kod nekih beba i kasnije djece stvarati probleme – kao što smo već spomenuli sa sisanjem, s jelom, s govorom, pa i zubnom higijenom.

Problemi zbog skraćenog frenuluma

Što se govora tiče, ovaj bi problem mogao biti tek nešto što zahtijeva rad s logopedom, a ne sprječava dijete u usvajanju riječi i govora. Problematični su tek neki glasovi, za koje nam je potrebno podizanje jezika ka gornjim zubima – posebno t, d, n, l, pa i još neki, ovisno o stupnju problema koje dijete ima.

Još nije utvrđeno utječu li skraćeni frenulum na češću pojavu karijesa, zbog nedostupnosti prednjih donjih zuba, ali treba se tome posvetiti posebna pažnja, budući da je teško održavati higijenu tog područja.

Ako te brine jesu li vaše muke što se dojenja tiče vezane uz frenulum, evo nekih znakova koji bi mogli ukazivati na to:

  • Dijete neprestano prekida sisanje dok jede.
  • Javlja se zvuk kliktanja prilikom sisanja.
  • Dijete ne dobiva na težini, odnosno dobiva presporo na težini.
  • Osjećaš bol u bradavicama dok dojiš.
  • Dok dijete siše, mlijeko mu curi iz usta na kutovima. (Uzrok ovog može biti i prekomjerna količina mlijeka.)

Što je frenulotomija?

Frenulotomija je operacija kojom se rješava problem skraćenog frenuluma. Odvija se uz lokalnu anesteziju, a liječnik jednostavno zareže frenulum, odnosno podjezičnu resicu. To traje izrazito kratko, pa mnogi liječnici to obavljaju ambulantno. No, nekad ipak roditelje upute oralnom kirurgu. Ranije se ovaj zahvat radio puno češće, dok je danas to relativno kontroverzna tema. Iako je postupak vrlo jednostavan i nema velikog rizika, to je i dalje operacijski zahvat, pa mnogi tvrde da je nepotrebno raditi frenulotomiju unaprijed, kako bi se izbjegli potencijalni problemi s hranjenjem ili zbog izgleda.

mastitis Možda te zanima... Pet najčešćih problema s dojenjem Beba

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.