Vrtić 13. siječnja 2023.

Bolesti desni u djece – važno je znati kad treba čim prije reagirati

Foto: Shutterstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Iako bolesti desni najčešće povezujemo s puno kasnijom dobi, one se često javljaju u djece, pa čak i u beba. Neke se javljaju češće, neke rjeđe, ali je dobro znati kad treba reagirati.

Gingivitis je najčešća bolest desni, no postoje i druge bolesti koje se javljaju u dječjoj usnoj šupljini, odnosno na desnima, a za koje trebaš znati. Desni okružuju i podupiru zube i kada su zdrave, tada su blijedo ružičaste boje, a teksturom su slične narančinoj kori, s oštrim, ravnim rubovima. No, ako promijene boju, nateknu, krvare ili bole, to znači da nešto nije u redu.

Iako se bolesti desni javljaju najčešće u zrelim godinama, problemi s desnima mogu se javiti i kod djece. Evo kako ćeš prepoznati bolesti desni u djece.

Gingivitis

Već smo spomenuli da je gingivitis najčešća bolest desni. Zapravo, gingivitis je poznat i kao „bolest desni“, što govori puno o tome koliko je ovo česta bolest desni. Gingivitis je obično uzrokovan nakupljanjem bakterijskog plaka na površini zuba i tkivu desni. To je nevidljivi, ljepljivi sloj koji čine ostaci hrane i određene bakterije koje se nalaze u ustima.

Možda te zanima... Zašto zubići kasnije niču i trebam li o tom pitati liječnika? Beba

Kada se plak ne ukloni pravilno, on se nakuplja i može se čak kalcificirati zajedno s mineralima u ustima, što dovodi do stvaranja zubnog kamenca. Tako dolazi do iritacije i oštećenja zubnog mesa, pa može doći do upalnog procesa.

No, postoje i drugi uzroci gingivitisa kod djece, kao što su genetska predispozicija, korištenje ortodontskih aparatića, određena medicinska stanja, uzimanje određenih lijekova ili hormonalne promjene tipične za pubertet.

Upala zubnog mesa očituje se oticanjem i crvenilom gingivnog tkiva. Osim toga, te strukture postaju vrlo osjetljive, lako krvare i uzrokuju neugodan zadah u djeteta.

Liječenje je jednostavno: Sastoji se od uklanjanja bakterijskog plaka i provođenja svakodnevne oralne higijene pravilnom tehnikom.

Parodontoza

Parodontoza je uznapredovali gingivitis. U slučaju da se javi parodontoza, to znači da je problem dublji i zahvaća tkiva koja podupiru zube. Uz samo bazu zuba javljaju se džepovi, u kojima se nakupljaju bakterije i stvara infektivno žarište, koje, ako se ne tretira, može potpuno uništiti potporna tkiva zuba. U tom slučaju može doći do komplikacija ako infekcija zahvati alveolarnu kost. Zub tako gubi potporu, pa se može rasklimati, a u težim slučajevima može doći i do gubitka zuba.

 | Author: Shutterstock Foto: Shutterstock

Agresivna parodontoza, koja se javlja kod djece, obično se događa kod više članova obitelji i zahtijeva hitno djelovanje čim se pojave simptomi. Osim što je potrebno ukloniti kamenac i tretirati korijen zuba, najčešće je potrebno uzimati antibiotik i, naravno, redovno i pravilno prati zube.

Parodontoza je često povezana s određenim stanjima, kao što su sindrom Down, Papillon-Lefévreov sindrom, ciklička neutropenija i nedostatak adhezije leukocita (LAD).

Možda te zanima... Kada bi djetetu trebali početi prati zube? Evo što kažu stomatolozi Beba

Drugi problemi s desnima

Infekcija virusom herpes simplex tipa I: Dijete već u ranoj dobi može doći u kontakt s ovim virusom, a manifestira se povišenom tjelesnom temperaturom, upalom desni i jakom boli u ustima. U početku se mogu javiti lezije poput malih mjehurića, koje se kasnije mogu ispuniti gnojem. Upala desni je u ovom slučaju vrlo izražena i obično uzrokuje obilno lučenje sline, a dijete odbija hranu. Može potrajati između 10 i 20 dana, a prolazi samo od sebe, ne ostavljajući ožiljke.

Soor: Javlja se kod dojenčadi, a uzrokuje ga gljivica candida albicans. Za soor je karakteristična pojava bijelih naslaga, nalik jogurtu, na nepcu, jeziku i unutarnjoj strani obraza. Ponekad se te naslage nalaze i na denisma. Uglavnom se lako rješava pravodobnim liječenjem.

Kako spriječiti bolesti desni u djece?

Briga o oralnom zdravlju djece počinje stjecanjem oralnih higijenskih navika od najranije dobi. Važno je uvesti pravila oralne higijene što ranije. Pranje zuba je važno već od prvog zubića, a s dolaskom trajnih zuba postaje itekako važno. No, evo što još može pomoći u očuvanju zdravlja zubnog mesa djece:

Istražuj djetetova usta: Često promatraj izgled djetetovih desni, sluznice i zuba. Ako primijetiš nešto neobično, obrati se stručnjaku što je prije moguće.

Pazi na pravilno četkanje: Odrasli su odgovorni za čišćenje desni i zuba djece. Kad mogu sami prati, pusti neka to i učine sami, ali sve do škole bi svakako to trebali raditi roditelji nakon njih. Zube treba prati dva puta dnevno. Dok je u ustima tek nekoliko zubića, možeš to raditi mokrom gazom, a kada zubi niknu mekom četkicom za zube i pastom primjerenoj dobi.

Sredstva za otkrivanje naslaga: Kada djeca odrastu i budu u stanju sami prati zube, uporaba sredstava za otkrivanje naslaga može biti od velike pomoći. Ovi proizvodi pomažu vizualizirati što treba ukloniti i na koje dijelove treba obratiti više pažnje.

Pazi na štetne navike: Rano ustanovi štetne navike i ispravi ih. To će djeci pomoći u održavanju zdravlja desni i usta općenito.

Posjećuj zubara često: odvedi dijete dječjem stomatologu prije prvog rođendana i nastavi s posjetima svakih 6 mjeseci. Stomatolog će najbolje prepoznati promjene i moguće bolesti.

Ginigivitis u trudnoći Možda te zanima... Ginigivitis u trudnoći: Kako spriječiti upalu i krvarenje zubnog mesa? Trudnoća

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.