Beba Razvoj u 1. godini 18. kolovoza 2023.

Zašto se bebe smješkaju dok spavaju?

Foto: Pexsels/Brianna Swank
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Među prvim prekretnicama tvoje bebice, smiješak je vjerojatno jedan od najslađih! Dok željno iščekuješ taj prvi osmijeh, beba te može iznenaditi osmjehom dok spava i to čak u prvim tjednima života. Zašto se bebe smiješe u snu? Je li to namjerno, ili nešto treće?

Bebin smiješak u snu: refleks ili istinski?

Iako je divan, pospani osmijeh novorođenčeta vjerojatno je rezultat nenamjernog refleksa. “Bebe mogu napraviti vrlo izražajna lica tijekom različitih faza sna. Nije neuobičajeno primijetiti bebin naizgled prvi osmijeh dok spava,” objašnjava pedijatrica Amaka Priest. “Zanimljivo je da se bebe također mogu mrštiti, trzati ili sisati usne dok spavaju.”

Ovi refleksi spavanja bebi mogu poslužiti kao "vježba", pomažući joj da svlada buduće društvene vještine. “Studije sugeriraju da ti pokreti mogu ojačati mišiće koje će beba namjerno koristiti za osmijeh i druge izraze lica”, kaže dr. Priest. Mnogi roditelji će i potvrditi kako njihove bebe također razvuku osmjeh kada ispuštaju plinove ili stolicu (Možda od olakšanja!)

Možda te zanima... 10 stvari koje je bi bilo dobro znati o novorođenčetu prije nego stigne Beba

Što se događa dok beba spava?

Poput odraslih, novorođenčad provode neko vrijeme u fazi REM (Rapid Eye Movement) spavanja – samo puno više.

Tijekom spavanja, novorođenče normalno prolazi kroz 2 faze sna: aktivan san i duboki san. Smatra se da se aktivna faza, poznata i kao REM faza, koja je kratica za brzo kretanje očiju, proizvodi intenzivnom moždanom aktivnošću. To se događa otprilike 60-90 minuta nakon što beba zaspi, ali san funkcionira u ciklusima, pa će se i REM faza izmjenjivati ​​s dubokim snom. Ipak, najvjerojatnije ćemo tijekom REM spavanja vidjeti kako se naše bebe smiješe, prave grimasu ili protežu noge.

 | Author: Unsplash/Wesley Tingey Foto: Unsplash/Wesley Tingey

Osmijeh i plač kao komunikacijsko sredstvo

Budući da ne mogu razgovarati, osmijeh i plač osnovno su djetetovo komunikacijsko sredstvo. To je, barem, istina tijekom prvih trenutaka nakon rođenja. Međutim, imaj na umu da su neka istraživanja uspjela dokazati da su bebe društveno biće već nekoliko dana ili čak sati nakon rođenja. Zato njihovi osmijesi mogu biti i odgovor na pozitivne osjećaje ili umirujuće senzacije poput milovanja po obrazu. Ugodni poticaji, poput poznatih glasova, mirisa i okusa, također mogu izazvati osmijeh kod bebe.

Novorođenčad ne sanja, ali ima pamćenje

I dok gledamo bebu koja čvrsto spava, često vidimo i kako se nasmiješi, to ne mora značiti da sanja čak i ako se čini da je to tako. Zapravo, to je gotovo nemoguće, budući da novorođena beba još nema dovoljno iskustva za pamćenje, niti ima sposobnost zamišljanja, a mozak joj i dalje raste kako bi stekao te kapacitete.

Spavanje u prvim tjednima života ima neke vrlo specifične i značajne funkcije koje uključuju pomaganje bebama u razvoju mozga, obradi informacija i učvršćivanju pamćenja, koje se počinje oblikovati u maternici. Ovo posljednje, zapravo se može dokazati promatranjem kako bebe mogu prepoznati majčin ili očev glas samo nekoliko sati nakon rođenja.

Možda te zanima... Beba ne želi spavati, a treba joj sna? Evo što možeš napraviti... Beba

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.