Beba Razvoj u 1. godini 21. lipnja 2023.

Beba ne želi spavati, a treba joj sna? Evo što možeš napraviti...

Foto: Freepik
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Mnogo je teorija o tome kako pomoći djetetu da se dovoljno naspava, ali ni najbolje ideje neće ti pomoći ako nisi otkrila pravi razlog zbog kojeg dijete ne želi spavati.

Spavanje po danu može trajati samo par sati, ali utječe na cijeli dan. Kratak san će popraviti bebino raspoloženje i smanjiti plakanje i razdražljivost. Istraživanja pokazuju da se djeca koja spavaju preko dana rjeđe razbolijevaju, više rastu i imaju manju šansu postati pretila kao odrasli ljudi. Osim toga, popodnevni san popravlja koncentraciju i razvoj mozga. 

Mnogo je teorija o tome kako pomoći djetetu da se dovoljno naspava, ali ni najbolje ideje neće ti pomoći ako nisi otkrila pravi razlog zbog kojeg dijete ne želi spavati. 

Možda te zanima... Ovo su 4 najbolja savjeta za uspavljivanje koje ćeš dobiti Beba

Beba je prerasla trenutačan plan spavanja

Razmislite o promjenama u životu tvojeg djeteta – je li naučilo puzati ili hodati, počelo je s dohranom? Svaka promjena može imati utjecaj na spavanje. Prati znakove umora kod djeteta i prilagodi plan spavanja koji će odgovarati njegovim ili njezinim novim potrebama.

Šaptačica bebama otkriva kako znati kad je bebi vrijeme za spavanje

Plan spavanja ne odgovara biološkom satu bebe

Puno stvari može utjecati na biološki sat djeteta. Vrijeme spavanja, vrijeme odlaska u krevet, vrijeme obroka itd. Prati dnevni raspored djeteta da bi se uvjerila da se ove aktivnosti pojavljuju u razumno doba svaki dan. Nepravilan raspored aktivnosti može utjecati na bioritam djeteta.

Dijete je premoreno ili previše odmorno

Ako ne primijetiš znakove umora kod djeteta, ono može brzo prijeći u drugu fazu umjetne energije u kojoj djeluje odmorno, ali je puno plačljivije, nervoznije i sklonije napadima. Također, vjerojatno ga nećeš moći staviti u krevet u planirano vrijeme jer mu ta „nova“ energija neće dopustiti da spava. Da bi to spriječila, moraš naučiti raspoznavati znakove umora kod djeteta.

Oslanjanje na određena pomagala za san

Dijete koje nauči spavati samo u određenim uvjetima može postati toliko naviknuto na takve uvjete da više neće moći zaspati bez njih. Najčešće greške koje majke rade je da dopuste bebama da zaspu tijekom dojenja ili dok su im u naručju. Iako na prvu to zvuči jako slatko i romantično, ako bebu naviknete na jednu od ove dvije opcije, imat ćete velike probleme s kasnijim odvikavanjem od toga, a besane noći su ti zagarantirane.

Bez obzira na razlog zbog kojeg dijete ne želi spavati, postoji nekoliko sitnica koje mogu pomoći u ohrabrivanju na odlazak u krevet. Probajte imati u vidu ove jednostavne principe:

  • održavajte konzistentnu dnevnu rutinu koja je u skladu s bioritmom vašeg djeteta; napravite predvidljive dnevne obrasce s vremenima obroka i vremenima spavanja;
  • prilagodite raspored znakovima umora kod djeteta; bez obzira na to koje je vrijeme, kada vam dijete postane umorno, tiho, plačljivo i izgubi interes za igračkama, vrijeme je za san;
  • uvedite opuštajuću rutinu prije spavanja kako bi se dijete smirilo i lakše usnulo;
  • namjestite prostor za spavanje tako da bude ugodan i presvucite dijete u udobnu pidžamu;
  • pokušajte jutra učiniti aktivnima i veselima, a pola sata prije vremena za spavanje počnite smirivati atmosferu i zamračite prostoriju predviđenu za spavanje.

Imajte na umu da bez obzira na sve ove savjete, ne možete natjerati dijete na spavanje, nego samo možete pokušati pokrenuti određene prirodne mehanizme i napraviti atmosferu u kojoj će mu biti lakše usnuti.

hrkanje Možda te zanima... Ove jednostavne metode olakšat će djetetov odlazak na spavanje Beba

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.