Beba Razvoj u 1. godini 10. lipnja 2022.

Zašto bebe i mala djeca izvijaju leđa?

Foto: Shutterstock ; Zašto se bebe izvijaju u leđima?
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Izvijanje leđa nije neuobičajeno i obično nije razlog za zabrinutost. Iako može postojati nekoliko razloga zbog kojih beba savija leđa ili se baca, u većini slučajeva uzrok će biti nešto jednostavno kao što je frustracija ili želudac.

Koliko god to bilo strašno, uobičajeno je – i sasvim normalno – da se bebe i mala djeca bacaju unatrag i izvijaju leđa kada su uznemirena. To se često događa kada ih držite, što može dovesti do zastrašujućih trenutaka dok pokušavate spriječiti svoje dijete da ne izleti iz vaših ruku.

Biti beba ili malo dijete može biti teško! S ograničenim komunikacijskim vještinama, plakanje i lupanje su njihov najbolji način za izražavanje frustracije. Bilo da su umorni, gladni, da im je dosadno ili ih nešto boli, žele vašu pažnju jer vjeruju da ćete im pomoći u svemu što im zadaje tugu.

Kada se krenu izvijati i lupati, vaš je glavni cilj zaštititi ih i ponuditi utjehu dok se ponovno ne smire.

Zašto beba izvija leđa?

Izvijanje leđa nije neuobičajeno i obično nije razlog za zabrinutost. Iako može postojati nekoliko razloga zbog kojih beba savija leđa ili se baca, u većini slučajeva uzrok će biti nešto jednostavno kao što je frustracija ili želudac.

U vrlo rijetkim slučajevima, izvijanje leđa može biti simptom ozbiljnog zdravstvenog stanja. Ako ste zabrinuti zbog medicinskog problema, pripazite na druge simptome, jer izvijanje leđa samo po sebi često nije ništa ozbiljno.

Evo nekoliko razloga zbog kojih vaša beba možda savija leđa ili se baca unatrag.

Beba ima velike emocije

Kako beba stari, njezine se emocije mijenjaju i postaju složenije. Vjerojatno ste primijetili kako vaš mališan postaje sve precizniji u pogledu onoga što želi, a što ne, te odgovara ljutnjom ili frustracijom kada stvari nisu baš onakve kakve je očekivao.

U nekim slučajevima, bebe i mala djeca će saviti leđa jer su uzrujana i imaju ograničen broj načina da prenesu svoje emocije. Ponekad može biti očito zašto su ljuti ili tužni, ali ponekad to neće biti tako jasno. Osim što možete smiriti svoju uznemirenu bebu i zaštititi je od samopovređivanja, najbolje što možete učiniti je ostati smirene dok čekate da se beba smiri.

Beba izražava bijes

Starije bebe i mala djeca uče izražavati svoj bijes na razne načine, a izvijanje leđa može biti dio bijesa. Nove i kompliciranije emocije, uparene s nedostatkom kontrole, mogu biti jako teške za mališane. S vrlo malo načina da prenesu svoju frustraciju i razočaranje, oni se okreću napadima bijesa kako bi dočarali poantu.

Ako je vaše dijete poput većine, izvijanja leđa ne signalizira ništa više od sve veće neovisnosti vašeg djeteta i označavaju da je njegov emocionalni razvoj na pravom putu. Stoga se pripremite i pričekajte: ovo neće biti posljednji put da ćete morati ostati mirni dok narav vašeg djeteta izmiče kontroli.

Beba ima grčeve

Ako je beba vrlo mala i izvija leđa dok plače, možda je riječ o grčevima. Bebe stare oko 2 tjedna počnu pretjerano plakati i ne smire se tipičnim trikovima. Tehnički, kolike se odnose na bebe mlađe od 5 mjeseci koje plaču dulje od 3 sata najmanje tri dana u tjednu. Uz krikove, mogli bi izviti leđa i mlatiti se.

I za roditelje i za bebe, kolike su iscrpljujuća i izazovna faza.  Ako mislite da vaša beba ima kolike, razgovarajte s pedijatrom. Oni mogu predložiti promjene u prehrani ili rutini vaše bebe, ili lijekove koji će pomoći vašem djetetu da se osjeća bolje dok ne preraste grčeve oko 5 ili 6 mjeseci.

Možda te zanima... Grčevi kod beba: Kako ih prepoznati i ublažiti? Beba

Beba ima plinove ili refluks

Vaša beba možda nema grčeve, ali možda izvija leđa jer im je želudac 'uznemiren'. Ako beba također okreće glavu s jedne na drugu stranu, savija laktove, ispružuje kukove i pokazuje znakove da joj je neugodno kada 'bljucne', možda ima gastroezofagealnu refluksnu bolest (GERB).

Neliječeni refluks ili GERB mogu biti štetni za dobrobit vašeg djeteta, osobito ako ne dobiva na težini. Ako mislite da vaša beba ima GERB, razgovarajte sa svojim liječnikom o promjenama koje možete učiniti kako biste poboljšali njihove simptome.

 | Author: Shutterstock Foto: Shutterstock ; Malo dijete izvija leđa

Drugi razlozi zbog kojih bi beba mogla savijati leđa

Sandiferov sindrom

Ovo je vrlo rijetko stanje koje se često viđa kod beba s gastroezofagealnim refluksom. Većina beba sa Sandiferovim sindromom pokazuje neobične pokrete glave, ekstremno savijanje leđa i refluks kiseline. Neke bebe s ovim stanjem mogu imati i netipične pokrete očiju ili tortikolis, kada se bebina glava naginje na jednu stranu zbog kontrakcija mišića vrata.

Neki znakovi Sandifera mogli bi se zamijeniti s napadajima. Sandifer je toliko rijedak da ne postoji službena stopa incidencije, iako se procjenjuje da manje od 1 posto beba s dijagnozom GERB-a ima Sandiferov sindrom.

Cerebralna paraliza

Često savijanje leđa, pogotovo ako se čini da je bez razloga, može biti znak cerebralne paralize – ali rijetko je jedini simptom. Bebe s cerebralnom paralizom također neće ispuniti razvojne prekretnice u očekivanom vremenskom okviru. Djeca s cerebralnom paralizom mogu imati nizak tonus mišića, što im otežava prevrtanje, sjedenje i stajanje u razvojno prikladno vrijeme.

Drugi rani znakovi cerebralne paralize uključuju osjećaj posebno ukočenosti ili klonulosti dok se drže i nemogućnost prinošenja ruku ustima ili sastavljanje ruku do 6 mjeseci.

Ako se vaša beba redovito odguruje kada je držite, savija leđa i pokazuje neke od gore navedenih znakova, podijelite svoju zabrinutost s pedijatrom. Oni mogu ponuditi dodatni uvid i smjernice ako smatraju da bi vaše dijete trebalo pregledati na cerebralnu paralizu.

Napadaji

Oni često izgledaju kao ritmično podrhtavanje udova i vrlo se razlikuju od luka frustracije ili nelagode. Većina napadaja ima vrlo specifične znakove koje je teško propustiti.

Bebe koje imaju napadaje često ne reagiraju, bulje u prazno ili čak izgube svijest. Često se mogu snažno trzati ili će im cijelo tijelo postati ukočeno i ukočeno. Iako to može biti teško procijeniti kod bebe, ovi simptomi će često biti upareni s gubitkom kontrole crijeva.

Epilepsija kod djece Možda te zanima... Koji su simptomi epilepsije kod djece? Vrtić

Što učiniti kada beba izvija leđa?

Ako vaša beba savija leđa jer je uznemirena, evo nekoliko načina na koje je možete umiriti:

Za početak provjeriti osnovno: Je li beba gladna ili joj je treba promijeniti pelenu? Provjerite je li joj hladno, poput hladnih ruku ili nogu, i dodajte još odjeće. Ako su crveni ili se znoje, skinite sloj da se ohlade.

Ako je vaša beba vrlo mala, umotajte je u mekanu dekicu i čvrsto držite. Ponekad ih okretanje na lijevu stranu dok ih držite može ublažiti trbušne probleme i pomoći im u probavi.

Hodajte okolo ili nježno 'drmajte' bebu dok je držite.

beba pelena dojenje proljev Možda te zanima... Kako pomoći bebi kod problema s probavom? Beba

Ako je beba nedavno jela, ponovno hranjenje može pogoršati stvari. Pretjerano hranjenje može izazvati simptome refluksa, stoga se pridržavajte njihovog redovnog rasporeda hranjenja kako biste to izbjegli.

Puštajte zvukove koje će je umiriti. Ti će se zvukovi činiti poznatim i utješnim za male bebe.

Pokušajte promijeniti krajolik. Malo svježeg zraka i nešto novo za pogledati mogu biti iznenađujuće utješni za nervoznu bebu ili dijete.

Vi najbolje poznajete svoju bebu. Ako mislite da je njihovo izvijanje leđa zabrinjavajuće, ili ako je strima druge zabrinjavajuće znakove, razgovarajte sa svojim liječnikom. Vaš pedijatar može vam pomoći da analizirate je li to razlog za zabrinutost i uputiti vas prema dodatnim resursima i rješenjima.

Možda te zanima... Kako smiriti i pomoći djetetu koje vrišti i stalno plače? Vrtić

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.