Beba Razvoj u 1. godini 10. rujna 2023.

Normalno je da bebe plaču dva sata dnevno

Foto: Pexels/Leonardo Luz
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Bebe u Velikoj Britaniji, Kanadi i Italiji plaču više od beba u drugim zemljama, dok one iz Danske, Njemačke i Japana najmanje plaču. To je prvi univerzalni grafikon koji pokazuje tipičnu dnevnu duljinu plača beba tijekom prva tri mjeseca života

Svaki roditelj zna da dojenčad plače uglavnom iz dva razloga: kada ih treba nahraniti ili kad im treba promijeniti pelenu. Međutim, bebe imaju različit temperament - neke imaju tendenciju puno plakati, dok druge bebe nisu tako plačljive. Ipak, nakon što se problem riješi, plač obično prestaje.

Ali priča zna biti često i drugačija: kad si isprobala gotovo sve, a beba još uvijek ima oči pune suza. Za bebe u dobi od tri mjeseca ili mlađe, krivac bi mogle biti kolike - a definirane su: ako beba plače više od tri sata dnevno s razmakom od najmanje tri dana, što obično traje dok dijete ne napuni tri mjeseca.

Tri jednostavna načina za ublažavanje kolika kod bebe

Prema posljednjim meta-analizama studija objavljenih u časopisu The Journal of Pediatrics, bebe u Velikoj Britaniji, Kanadi i Italiji plaču više od beba u drugim zemljama, dok one iz Danske, Njemačke i Japana najmanje plaču. To je prvi univerzalni grafikon koji pokazuje tipičnu dnevnu duljinu plača beba tijekom prva tri mjeseca života.

beba plač Možda te zanima... Zašto beba stalno plače i ništa je ne može umiriti? Beba

Istraživači sa Sveučilišta u Warwicku analizirali su gotovo 8.700 beba i otkrili da u prosjeku plaču oko dva sata dnevno u prva dva tjedna. Plač do vrhunca dolazi sa šest tjedana, i traje oko dva sata i 15 minuta dnevno, ali spušta se na prosječno jedan sat 10 minuta s 12 tjedana. Međutim, studija je također utvrdila da ima novorođenčadi koja plače samo 30 minuta, dok postoje i neka koja plaču i više od pet sati dnevno.

"Bebe se već u prvim tjednima života uvelike razlikuju po tome koliko plaču", kazao je Dieter Wolker koji je vodio istraživanje na sveučilištu Warwick. "Možemo više doznati proučavajući društva u kojima manje plaču uključujući i to radi li se o načinu na koji roditelji postupaju ili drugim faktorima povezanima s trudnoćom i genetikom", dodao je. 

Beba plače Možda te zanima... Čini ti se da ćeš poludjeti zbog bebinog vrištanja? Znanstvenici kažu da si normalna Beba

Wolker kaže kako 'karta plakanja' može pomoći zdravstvenim radnicima u komunikaciji s roditeljima oko pitanja plače li beba previše u prva tri mjeseca života i treba li dodatnu potporu.

Čuti kako dijete plače i kada još ne može ništa napraviti često je uzrok stresa roditeljima tijekom prvih nekoliko mjeseci roditeljstva. A budući da pravi uzrok kolika tek treba utvrditi, postaje sve frustrirajući.

beba plač Možda te zanima... Muške bebe plaču nižim tonovima, ženske višim? Roditelji

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.