Beba Razvoj u 1. godini 10. svibnja 2022.

Zašto bebe stišću šake i kada se roditelji trebaju zabrinuti?

Foto: Shutterstock ; Zašto bebe stišću šake?
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Stisnuta šaka samo je jedan od nekoliko refleksa novorođenčeta koje ćete primijetiti u prvim tjednima nakon rođenja djeteta. Ali ovo stiskanje šake normalna je reakcija djeteta, jedan od nekoliko pokreta koji pomažu u razvoju budućih finih motoričkih sposobnosti vaše bebe.

Dok se vaša beba nakon rođenja uči prilagođavati svom novom okruženju, mogli biste biti zapanjeni (pa čak i zaprepašteni) kako se vaše dijete ponaša kao reakcija na prizore, zvukove i dodire. Ali imajte na umu da vaša beba doživljava ogromnu promjenu u odnosu na prijašnje okruženje u mračnoj i ugodnoj maternici – tako da s njihovim dolaskom dolazi niz fizičkih reakcija.

Jedan od refleksa koji ćete primijetiti su čvrsto stisnute šake. Ovaj primitivni pokret naziva se i hvatanje dlana i možete ga pokrenuti nježnim diranjem bebinog otvorenog dlana. Odmah ćete vidjeti kako se bebina šaka stisne. Ova prirodna sklonost jedan je od mnogih refleksnih pokreta koje čine mnoge bebe. 

Primitivni refleksi kod novorođenčeta

Refleks korijenja

Refleks korijenja omogućuje novorođenom djetetu da vam nađe dojku ili bočicu za početak hranjenja. To je jedan od nekoliko refleksa, ili nehotičnih pokreta, koje se rađaju bebama, a koji im pomažu u njihovim prvim tjednima ili mjesecima života. Refleks ukorjenjenja događa se kada kut djetetovih usta dodiruje kožu ili bradavicu. Refleks također možete aktivirati nježnim dodirivanjem ugla dječjih usta. Dijete će tada refleksno okrenuti glavu da je slijedi i korijeniti se u tom smjeru.

Sisanje

Čak i prije nego što se beba rodi, ona vježba kako sisati. Ovaj instinkt za sisanjem svega što im se stavi u usta vještina je koju ćete vi i vaša beba usavršavati tijekom mnogih hranjenja u prvim tjednima.

Moro refleks

Ovaj refleks se naziva i refleks zaprepaštenja. Riječ je o refleksnoj reakciji dojenčadi na iznenadnu promjenu iz okoline (kao što je glasna buka ili jaka svjetlost), a koju karakterizira naglo pružanje ruku i nogu, a zatim ponovno vraćanje u položaj zagrljaja. Zapravo, vrlo je poželjno da beba ima ovaj refleks jer je to pokazatelj da se njezin mali živčani sustav pravilno razvija. 

beba spava Možda te zanima... Beba se trza dok spava; je li to Moroov refleks? Beba

Tonični vratni refleks

Ovo je smiješno jer izgleda kao da vaša beba govori "en garde!" S ovim položajem "mačevanja" pri rođenju, dijete leži na leđima, s glavom okrenutom u stranu. Na onoj strani tijela na kojoj je okrenuto licem imat će ispruženu ručicu i nožicu, a na strani zatiljka noga i ruka će biti savijene.

Zašto beba stišće šake?

 | Author: Shutterstock Foto: Shutterstock ; Primitivni refleksi kod beba

Stisnute šake su neurološki odgovor koji se javlja kako se živčani sustav vaše bebe nastavlja razvijati. Čvrsto stisnute šake vašeg djeteta, zajedno sa savijenim laktovima, ručicama i nogama, također su zaostala in-utero navika kada su sklopljene u čvrstu fetalnu loptu. Gladne bebe također će stisnuti šake – a ako vaša beba ima grčeve, imat će isti taj pokret.

Kako mogu natjerati svoju bebu da opusti svoje stisnute ruke?

Obično ne trebate tjerati bebu da opusti stisnutu šaku jer će ovaj refleks prirodno nestati oko pet do šest mjeseci starosti. Ako vaša beba stišće šake zbog stresa ili grčeva, pokušajte je umiriti povijanjem, pjevanjem i šuštanjem. I, naravno, ako je vrijeme za hranjenje, ponudite dojku ili bočicu. Čim počnete, trebali biste vidjeti njihove ruke kako se otvaraju i opuštaju.

Možete se poigrati s dlanom tako da stavite prst u bebinu ruku i promatrate ga izbliza (iznenadit ćete se koliko je snažan njihov stisak!). Sličan pokret se događa na dječjim stopalima (to se zove plantarni hvat). Gladite potplat i gledajte te malene prste kako se uvijaju u sebe.

Ima li razloga za brigu?

Normalno je s vremena na vrijeme brinuti o razvoju svoje bebe ili uspoređivati ​​njihov napredak s drugim bebama u krugu vaše obitelji i prijatelja. Ali zapamtite, tijekom redovitih liječničkih posjeta vaše bebe, liječnik djeteta provjerava svaki refleks kao dio temeljitog liječničkog pregleda kako bi se uvjerio da svaki pravilno reagira na različite vrste podražaja.

Ali ako vi ili djetetov zdravstveni djelatnik primijetite da određeni refleks poput stisnutih šaka traje dulje od normalnog, to bi moglo signalizirati problem s živčanim sustavom vaše bebe. U rijetkim slučajevima, pretjerani refleksi mogu ukazivati ​​na cerebralnu paralizu ili hipertoniju, što je ukočen tonus mišića. Uvijek možete pitati bebinog pedijatra o refleksima i razvoju vaše bebe ako vas nešto brine.

Možda te zanima... Razvijaju li se dječaci sporije od djevojčica? Odgovor pedijatra mogao bi te iznenaditi Beba

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.