Beba Igre za bebe 31. srpnja 2023.

Bebe vole kad ih imitiramo, a takva igra dobro utječe na njihov razvoj

Foto: Unsplash+
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Iako ti može biti pomalo iritirajuće kada petogodišnjak kopira sve što radiš, ispada da bebe to obožavaju. Novo istraživanje sa Sveučilišta Lund u Švedskoj otkrilo je da su bebe koje odrasli imitiraju puno druželjubivije od drugih

Istraživači su radili s grupom šestomjesečnih beba kroz četiri tipa igara: izravna imitacija, obrnuta imitacija, imitacija tijelom bez promjene na licu i odgovori koji su različiti od bebinih pokreta. Većina beba je gledala, smijala se i pokušavala prići istraživačima koji su sudjelovali u imitaciji.

"Imitiranje novorođenčadi pokazalo se efikasnim načinom da privučeš njihov interes i povežeš se s njima. Majke su bile jako iznenađenje kad su vidjele svoje bebe kako su veselo uključene u igru imitacije sa strancima", rekla je Gabriela Alina Sausius, glavna autorica studije.

Možda te zanima... Što vide: Zašto se bebe i mala djeca vole igrati ogledalima? Beba

Dok su se bebe igrale s Gabrielom, uočeno je i da su radoznalo očekivale kada će uslijediti sljedeća imitacija.

"Ovo je bilo prilično zanimljivo zapažanje. Pokazalo se da su bebe i te kako svjesne da ih neko imitira, jer su u tom procesu aktivne, svjesne su i vlastitog ponašanja i ponašanja drugog", ispričala je Gabriela.

Rezultati istraživanja su objavljeni u časopisu Plos one. 

Kod beba koje su sudjelovale u istraživanju također se testiralo i ponašanje – guranje stolčića, kako bi se provjerilo hoće li će i istraživač isto napraviti. 

“Ovo je bilo interesantno. Kada netko aktivno testira osobu koja ga imitira, to je indikacija da imitirana osoba svjesna da postoji neki odnos između njegovog i tuđeg ponašanja”, objasnila je. "Time što smo pokazali da bebe starosti od samo šest mjeseci prepoznaju kada su oponašane,  i da imitacija ima pozitivan utjecaj na interakciju, mi počinjemo popunjavati taj jaz", rekla je Sauciuc i dodala da su za detaljnije zaključke neophodna dalja istraživanja.

Znanstvenici su zaključili da igra imitacije ima vrlo važnu ulogu u razvoju interakcije, dijeljenja emocija i namjera, ali nema mnogo istraživanja koja bi potkrijepila tu teoriju. 

Zato, samo naprijed, igrajte se one stare poznate igre imitacije!

mama i beba se igraju Možda te zanima... Zašto bebe vole igru skrivača? Beba

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.