Razvojna faza djeteta: Beba:

Pregledaj
Beba Razvoj u 1. godini 17. svibnja 2021.

Jedanaest mjeseci: Ne pretjeruj sa zabavom za prvi rođendan

Foto: Shutterstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Stručno i s ljubavlju vodimo te kroz sve mjesece do napunjene prve godine života. Pampers&missMAMA

Došao je mjesec velikih promjena u tvojem životu – ako si zaposlena i koristila si cijeli roditeljski dopust, uskoro će završiti vrijeme cjelodnevnog druženja s djetetom. No, prije nego što se vratiš na posao, moraš isplanirati proslavu prvog rođendana! Iako možda misliš da je prvi rođendan nešto posebno za tvoje dijete, imaj na umu da je proslava prvog rođendan ipak zabava za roditelje. Tvoje dijete još je premalo da bi se igralo s drugom djecom, a previše nepoznatih ljudi moglo bi ga uplašiti. Stoga bi bilo najpametnije organizirati proslavu za uži krug prijatelja i članova obitelji koje dijete poznaje. Zabavu organiziraj u vrijeme kada je dijete naspavano, a pripazi i na hranu koju ćeš servirati. Napravi toru koju će moći jesti i mali slavljenik, odnosno za proslavu prvog rođendana primjerenija je lagana voćna torta, nego čokoladna s orašastim plodovima.

Čitaj i crtaj sa svojim mališanom

Iako tvoje dijete uživa u igri, još se ne zna igrati sa svojim vršnjacima. Djeca stara 11 mjeseci mogu sjediti jedno pored drugog i igrati se svaki sam za sebe jer su još uvijek usredotočeni samo na sebe i svoje potrebe. Vole oponašati odrasle pa će tako uživati igrajući se telefonom, daljinskim upravljačem ili pak kuhajući s tobom. Ako već nisi, pravo je vrijeme da sa svojim mališanom počneš čitati slikovnice. Posebno će mu biti zanimljive one s prozorčićima, koje treba otvoriti, ili pak one koje oponašaju zvukove životinja. Djetetu možeš ponuditi i bojice ili flomastere za malene kako bi moglo crtati te tako poticati maštu.

Priprema za odvikavanje od dojenja

Ako se vraćaš na posao i ako si do sada dojila, sada možda počneš razmišljati o odvikavanju od dojenja. Ako se na to odlučiš (iako nema prepreke da nastaviš dojiti i nakon povratka na posao) dijete bi trebala postupno odvikavati od sisanja, odnosno prvo mu ukinuti onaj obrok koji će mu najmanje nedostajati. S jutarnjim i večernjim dojenjem trebalo bi prestati najkasnije, jer su ta dva obroka tvojem djetetu, pored hranjenja, ujedno prilika za maženje. Osim raznolike prehrane, u ovoj dobi djetetu su potrebna još dva mliječna obroka. Ako ne dojiš, koristi mliječne formule jer se kravlje mlijeko ne preporučuje u prvoj godini života.  

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.