Beba Razvoj u 1. godini 09. travnja 2018.

Što trebate znati dok ste na mobitelu i laptopu s bebom

Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Pročitajte savjete za roditelje beba i male djece kad je u pitanju korištenje mobitela i drugih uređaja

Mnogim su roditeljima, posebno tijekom porodiljnog i roditeljskog dopusta, a i kasnije, ako većinu dana provode sami sa svojim djetetom - dopisivanje, čitanje i objavljivanje poruka na društvenim mrežama i forumima, ili čitanje članaka na internetu - gotovo jedina veza sa svijetom odraslih, piše portal Medijska pismenost

Potreban nam je odmor i odmak od cjelodnevne posvećenosti djetetu, ali možda se pitamo može li takvo korištenje pametnog telefona imati negativan utjecaj na naš odnos s bebom i trebamo li ga ograničiti.

beba tablet dijete Možda te zanima... Roditelji sve češće koriste mobitele i tablete kako bi smirili djecu Vrtić

Portal Common Sense Media donosi jednostavne, zdravorazumske savjete roditeljima beba i male djece:

  • Budite svjesni koliko vremena trošite uz pametni telefon kada ste s djetetom. Mala djeca najbolje uče kroz odnos sa svojim roditeljima i skrbnicima; korištenje mobitela to ne bi trebalo ometati.
  • Najvažnije je da istovremeno, dok koristite pametni telefon ili računalo, pazite i na svoje dijete; bilo je slučajeva da su se djeca ozlijedila dok su roditelji bili zaokupljeni telefonom.
  • Pričekajte trenutak prije nego pogledate poruku koja je upravo stigla i odgovorite na nju, kako vas takva komunikacija ne bi ometala u uživanju u vremenu koje provodite sa svojom bebom. Možete također namjestiti automatske poruke koje će pozivatelja obavijestiti da ste s djetetom i da ćete mu se javiti kasnije.
  • Razgovarajte, igrajte se, grlite se i održavajte kontakt oči u oči sa svojom bebom što je više moguće.
  • Ekrane koristite u službi izgradnje odnosa (na primjer, pokažite djetetu fotografiju bake) ili da se zaokupite dok dijete spava.

Znate li da bebe već od 8 mjeseci znaju koristiti mobitel, a 90 posto predškolaca samo bira medijske sadržaje?

Bebe i djeca uz ekrane

mobitel, mama, dijete | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Kad je riječ o izlaganju beba i male djece pametnim telefonima i drugim uređajima s ekranima, uključujući televizor, Common Sense Media također piše da u malim količinama ono neće štetiti, no stalno uključen televizor, uređaji u spavaćoj sobi i korištenje medija kao dadilje mogu negativno utjecati na misaoni, fizički i emocionalni razvoj djeteta.

I u ovom slučaju je ključno da vrijeme koje dijete provodi uz ekran ne ometa vrijeme sa skrbnikom, ali kvalitetni medijski sadržaji koje ćete zajedno gledati ili ih koristiti za zajedničku igru sasvim su u redu.

Možda te zanima... Sprječavaju li TV i mobiteli zaista učenje jezika i govora? Vrtić

Prema preporukama Američke pedijatrijske organizacije za korištenje medija u obitelji, roditelji mogu sigurno uvoditi digitalne medije djeci od 18 mjeseci (s naglaskom na pažljiv odabir sadržaja), a čak i ranije ako je riječ o aktivnostima usmjerenima na stvaranje ili održavanje odnosa s drugim ljudima, poput komunikacije putem video poziva s članovima obitelji.

Kako televizija djeluje na dječji mozak?

Ako želite zajedno sa svojim djetetom mlađim od dvije godine neko vrijeme (recimo 15 minuta ili pola sata u danu) provesti uz pametni telefon, tablet ili računalo, mogli biste:

  • Istraživati nove riječi, ideje, zvukove ili slike na internetu.
  • Pokazivati djetetu njegove fotografije i imenovati dijelove lica i tijela.
  • Gledati sve fotografije u mobitelu, govoriti tko se na njima nalazi i razgovarati o tim ljudima.
  • Putem video poziva razgovarati s udaljenim članovima obitelji.
Možda te zanima... Televizija i djeca: Kad pomaže razvoju, a kad postaje problem? Vrtić

Medijska pismenost

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.