Roditelji Sretna mama 16. ožujka 2017.

Top 10 gadgeta koji olakšavaju život novim roditeljima

beba računalo laptop
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Nove tehnološke inovocije omogućuju da djeca budu sigurna i na oku roditelja, čak i kad im nisu blizu. Već se mogu kupiti medvjedići skrojeni od posteljice, privjesci od majčina mlijeka te male 3D replike fetusa

Nove tehnologije i iz njih proizašli gadgeti nisu zaobišli ni dječji svijet. Svakim danom na tržištu je sve više tehnoloških inovacija namijenjenih pojednostavljenju života novim roditeljima. Već odavno majke umjesto klasičnog baby alarma koriste pametne telefone s aplikacijama koje ih pretvaraju u sofisticirani audio video sustav koji javlja svaki bebin pokret i mjeri njezine tjelesne funkcije.

Tuta s tabletom kako bi dijete dulje sjedilo

Već nekoliko godina postoji i prijenosni ultrazvuk koji buduće majke može poštedjeti čekanja na klasičan UZV pregled. Jednostavan, s prostorom za spremanje od 8 GB i koji se spaja direktno na mobitel te s cijenom od 53.000 kuna. Godine 2013. smislili su ipotty - tutu s tabletom kako bi dijete što dulje ostalo sjediti. Već tada su i nerođene bebe mogle imati Twitter. Smislili su posebne tkanine koje su se vezale oko trbuha trudnice i slale tvitove kad bi se dijete ritnulo.

Kada je dijete stvarno spremno za odvikavanje od pelena?

Pelena koja javlja čim se dijete uneredi

Predstavljena je i pelena s alarmom koji se oglasi čim se dijete uneredi. Tako su oni osjetljivijeg nosa bili pošteđeni čekanja da sami namirišu prljavu pelenu. Godine 2015. i početak 2016. donose još veći napredak, ali više se baziraju na sigurnost i zdravlje djece nego na zabavu. Na sajmu potrošačke elektronike (CES), gdje svjetske tvrtke predstavljaju tehnološke inovacije, bilo je zanimljivosti i za roditelje. CES 2016. održan je početkom mjeseca u Las Vegasu.

 

beba dijete dječak mobitel | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

 

Donosimo vam 10 noviteta koji će zauvijek promijeniti način na koji gledamo na roditeljstvo:

1.  Sjedalica koja se sama montira

Montiranje autosjedalice zna biti noćna mora. Ne odgovara oblik svake sjedalice svim automobilima, potrebno je namjestiti nagib, a da bi sjedalica bila zadovoljavajuće zategnuta i učvršćena potrebno je i nešto snage. Zato su proizveli sjedalicu koja se sama pravilno montira pomoću uređaja povezanog s aplikacijom. U prednarudžbi joj je cijena 3500 kuna

Vibrirajući 'kauč' za bebe podijelio mišljenja roditelja

2. James Bond specijalna autosjedalica

Autosjedalica Carkoon prototip je za koji se proizvođač nada da će ubrzo u prodaju. U trenutku sudara zatvara se poput orahove ljuske i dijete štiti od krhotina stakla. Sjedalica bi trebala biti od materijala otpornog na vatru. Ostatak sjedalice je prekriven kevlarom otpornim na metke, a ima i GPS te sustav za jednostavnije izvlačenje bebe.

3. Pelene će moći otkrivati urinoinfekte

Ove pelene imaju na sebi QR kod i polja koja mijenjaju boju ovisno o PH, razini elektrolita ili prisutnosti bakterije u urinu. Roditelji će pametnim telefonima skenirati kod te će ih aplikacija upozoriti na problem. Pelene čekaju odobrenje, a cijena bi im trebala biti 30 posto viša od običnih pelena.

Mokraćne infekcije (uroinfekcije)

4.Narukvica upozorava kad se dijete udalji

Narukvica “Paxie kids” ima više od jedne korisne funkcije. Povezana s aplikacijom ona detektira lokaciju na kojoj je dijete, kao i temperaturu okoliša, otkucaje srca te opće stanje organizma. Pošalje i upozorenje ako se dijete udalji izvan granica koje ste vi odredili (100 metara, izvan parka, kuće, preko ceste...). Narukvica se može skinuti samo koristeći dvije ruke pa je dijete ne može maknuti samo. U pretprodaji su stajale 1225 kuna i rasprodane su pa se primaju predbilježbe.

Dječja kolica koja se voze sama

5. Bočica zapamti kada, kako i koliko dijete jede

 

bočica Baby Glgl | Author: Britta Pedersen/DPA/PIXSELL Foto: Britta Pedersen/DPA/PIXSELL

 

Pametna bočica može vam zvučati smiješno - ali samo dok ne čujete što sve ona može. “Baby Glgl” prati i bilježi kada beba jede, koliko pojede u obroku i kojom brzinom. Do podataka se može doći preko aplikacije. Bonus su savjeti koje vam šalje ova pametna bočica, primjerice pod kojim kutem je držati kako dijete ne bi progutalo previše zraka. Ona vam šalje i upozorenje ako se zaštopa pa hrana ne izlazi normalnim tempom. “Baby Glgl” trebao bi se naći u prodaji do kraja godine, a cijena će biti oko 700 kuna. I, naravno, dolazi u plavoj i ružičastoj boji. 

Ne znate zašto beba plače? Od sada više ne morate pogađati!

6. Roditelji uz ovaj sat ne moraju brinuti da će im se djeca izgubiti

Osim što simpatično izgledaju, ovi satovi su zapravo GPS namijenjen djeci iznad tri godine. Zovu se “HereO”, a sinkroniziraju se s lokacijskom aplikacijom koju može koristiti čitava obitelj te međusobno dijeliti gdje se nalaze. Ima još nekoliko sigurnosnih postavki, kao “mod panike” koji automatski šalje roditeljima upozorenje. U prednarudžbi stoji 1250 kuna, a isporuka je u listopadu.

7. I predškolci mogu naučiti programirati

Poznata tvornica igračaka kreirala je gusjenicu koja će predškolce uvesti u svijet programiranja. Na motoriziranu glavu zakačeno je osam dijelova, od kojih je svaki kodiran da ide ravno, lijevo, desno ili pjeva pjesmicu. Gusjenica će se kretati ovisno o tome kako se dijelovi slože. U prodaji će se naći na ljeto.

8. Broji riječi, analizira i predlaže aktivnosti

Starling je pametni mali uređaj koji prati broj riječi koje beba čuje i izgovara svakoga dana. Nije samo pametan, nego i intuitivan. Uparen sa smartphone aplikacijom, Starling vam daje personalizirane informacije, analize i aktivnosti kako bi dijete moglo doseći svoj puni potencijal. Vode se teorijom znanstvenika da je važna količina riječi kojoj su djeca izložena do četvrte godine. 

Vodič kroz razvoj govora od rođenja do početka škole

9. Čarapa prati rad srca i razinu kisika

Owlet je čarapica koja izgleda baš poput obične čarape za bebu. No ona je sve samo ne obična. Kad je navučete na bebinu nogu, možete mirnije spavati. Odašilje informacije o radu srca i razini kisika. Dolazi s bazom koja trenutačno počne proizvoditi zvukove i svjetlosno signalizirati ako je bebino zdravlje ugroženo. Čak i kad je WiFi ugašen. Cijena ove spasonosne naprave je 1750 kuna.

10. Više ih nikad nećete morati tjerati da operu zube

Tvrtka Kolibree dosjetila se kako pranje zuba učiniti zanimljivijim i osigurati da traje potrebnih dvije do tri minute. Četkica dolazi s aplikacijom pomoću koje djeca mogu igrati igru na mobitelu dok četkaju zube. Proizvodi se u zelenoj, plavoj i ružičastoj boji te stoji oko 1000 kuna. Možda nije najpotrebnija investicija, ali može olakšati život roditeljima malih mrzitelja oralne higijene.

 

četkica za zube | Author: Karl-Josef Hildenbrand/DPA/PIXSELL Foto: Karl-Josef Hildenbrand/DPA/PIXSELL

 

Bizaran napredak

U širokoj paleti korisnih i zanimljivih noviteta našli su se i oni kojima je teško prepoznati svrhu. Jedan od njih definitivno je medvjedić napravljen od posteljice - za one koji je iz nekog razloga žele sačuvati. Kreator u setu nudi upute i sredstva za očuvanje posteljice. Ona se prvo prereže na pola, namaže morskom soli, osuši i prelije emulzijom. Sad je vrijeme za izradu medvjedića.

Japanska tvrtka osmislila je ukras koji je replika fetusa. Trudnice trebaju poslati UZV sliku na 3D printer, a takav privjesak stoji 9000 kuna. Trenutačno se može izraditi samo u klinici u Tokiju. Još jedan podsjetnik na trudnoću i ranu fazu odrastanja kreirale su kreativne mame, a može se naručiti na internetskoj stranici Etsy. Prodaju uspomene napravljene od sasušenog majčina mlijeka. Ne žele otkriti postupak obrade kojim od mlijeka dobiju masu sličnu glini, koju potom oblikuju i plastificiraju kako bi dobili privjesak. 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.