Beba Razvoj u 1. godini 13. listopada 2016.

Već sa šest mjeseci bebe znaju razliku između dobra i zla

beba
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Nevjerojatni rezultati istraživanja ukazuju na to da ljudska bića nisu rođena 'praznih glava', te da iskustvo i genetika nisu jedino što utječe na našu sposobnost razlikovanja dobra i zla

Sa šest mjeseci bebe jedva mogu sjediti, ali im je toliko života dovoljno da počnu razlikovati dobro i zlo. Tako bar tvrde psiholozi koji su istraživali osjećaj moralnog koda kod beba.

Već s osam mjeseci bebe razumiju društvena pravila

Nevjerojatni rezultati do kojih su došli ukazuju na to da ljudska bića nisu rođena "praznih glava", kako se to obično misli, te da iskustvo i genetika nisu jedino što utječe na našu sposobnost razlikovanja dobra i zla. Sve to povezuje se u mozgu već od rođenja.

Djeca više vjeruju lijepim ljudima

Profesor Paul Bloom, psiholog sa Sveučilišta Yale, koji je svoj odjel rukovodio studijom nad bebama, izjavio je za New York Times: "Ljudi imaju rudimentarno čulo za moral od samog početka života. Uz pomoć eksperimenata mogli smo vidjeti začetke moralnog razmišljanja, procjene i osjećaja čak i tijekom prve godine života. Neki osjećaji dobra i zla su izgleda u kostima". Istraživanje je provedeno nad bebama starim između šest i 12 mjeseci i uz pomoć "dobrih" i "loših" zečeva - igračaka.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.