Beba Razvoj u 1. godini 25. lipnja 2018.

Moždani valovi sinkroniziraju se s bebinim kada ih gledate u oči

Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Znanstvenici sa Sveučilišta Cambridge napravili su zanimljivo istraživanje koje pokazuje koliko je kontakt očima s bebama jako važan

Tko ne voli gledati i utonuti u bebine oči. Sada zahvaljujući znanosti znamo što se događa kada gledamo u bebine oči i povezujemo se s njom. Zapravo, kada gledate u bebine oči vaši moždani valovi se sinkroniziraju se s vašim kako bi lakše učile i komunicirale.

Možda te zanima... Kada i zašto se bebama mijenja boja očiju? Beba

Imaju li bebe telepatske sposobnosti?

Istraživači su već otkrili da kada bebe sudjeluju u interakciji sa svojim roditeljima, njihove emocije i brzina otkucaja srca se sinkroniziraju, ali do sada nije provedeno istraživanje kako bi se utvrdilo postoji li i neka mentalna veza. Znanstvenici sa Sveučilišta Cambridge ispitivali su mozak 36 beba i njihovih majki koristeći EEG, koji pomoću elektroda mjeri električnu aktivnost mozga. Dok su mame pjevale dječje pjesmice svojoj djeci, istraživaču su otkrili da se tada sinkroniziraju njihovi moždani valovi. Bebe su reagirale i postale osjetljivije i uložile su veći napor kako bi glasovno komunicirale.

mama i beba komunikacija prstima Možda te zanima... Već s osam mjeseci bebe razumiju društvena pravila Beba

Roditeljska veza s djetetom

Kako objašnjava dr. Victoria Leong, voditeljici istraživanja, kada se odrasla osoba i beba gledaju u oči, signaliziraju dostupnost i namjeru da komuniciraju. "Otkrili smo da mozak odrasle osobe i dojenčadi reagira na gledanje i daju signal da žele komunicirati. Taj ih signal priprema na komunikaciju, kada slušati, a kada govoriti zbog čega će učenje biti učinkovitije", dalje objašnjava.

Prethodna istraživanja utvrdila su da moždani valovi sinkroniziraju između studenata kada su zainteresirani za isti predmet što pomaže boljem učenju. Dakako, nije čudno da isto vrijedi za za dijete kada je u interakciji s majkom ili ocem.

beba - neobičan izraz lica Možda te zanima... Što znače bebini izrazi lica? Beba

Postoji još puno misterija za znanstvenike

Iako su rezultati ovog istraživanja u skladu s prethodnim istraživanjima moždanih valova, znanstvenici nisu sigurni što uzrokuje ovu fascinantnu sinkronizaciju između roditelje i djece.

"Ne znamo što je to, što uzrokuje ovakvu aktivnost mozga. Sigurno ne tvrdimo da smo otkrili telepatiju kod beba. Naše ispitivanje pokazuje da da postoji veza između očiju i govora, sigurno imaju neku ulogu. No, sinkroniziranje koje smo promatrali je vrlo visoko, penje se na skali od tri do devet u nekoliko sekundi, a još uvijek moramo shvatiti kako to funkcionira", objasnio je dr. Sam Wass, istraživač.

beba igračka Možda te zanima... Zašto je glazbeni vrtuljak važan za razvoj bebe? Beba

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.