Beba Razvoj u 1. godini 26. ožujka 2019.

Strategija za izlazak: Beba se ne želi odvojiti od tebe

Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Kad beba shvati da roditelji odlaze posve je normalno da osjeti strah i uzrujanost, a uz male strategije možete olakšati te 'rastanke' djetetu i sebi

Pozdraviti bebu i otići nije lako, a kada je to popraćeno plačom, vriskom i posezanjem za vama - gotovo nemoguće. "Separacijska anksioznost zapravo je veliki korak u intelektualnom i emocionalnom smislu. Vaše dijete prvi put počinje razmišljati o vama dok vas nema ", ističe Alan Green, autor knjige "Raising Baby Green" za Yahoo Practical Parenting. Bebe uče o odlasku prije nego shvate povratak pa je normalno da se uzrujaju kada roditelji nestanu. Znaju da nešto nedostaje, a u ovom slučaju to si ti.

dijete mama Možda te zanima... Kako bebi olakšati strah od odvajanja i nepoznatih ljudi? Beba

Jednom kada dijete shvati da ćeš se, nakon odlaska, i vratiti, anksioznost počinje slabjeti. To možeš vježbati jednostavnom igrom skrivanja. Pokrij glavu dekicom, a zatim se otkrij svom mališanu uz mnogo pozitivne energije i smijeha. Zatim pokušaj s malo dužim "skrivanjima" tako da napusti sobu na minutu-dva. Ako plače, možeš mu pjevati ili govoriti iz druge sobe, kako bi znalo da si blizu iako te ne vidi. To će tvom djetetu pokazati da ćeš se vratiti i da je sigurno, iako nisi neposredno uz njega.

Iskradanje se možda čini kao lak izlaz, ali ako te tvoja beba počne tražiti, a tebe nema, počet će misliti da možeš bilo kad nestati. Umjesto toga, smisli pozitivan ritual za odlazak - od poljupca u čelo do kratke pjesmice ili plesa.

Na kraju, koliko god ti se činilo okrutnim, možda ćeš morati ostaviti tvog mališana u suzama. Ako si nesigurna, dijete će "snimiti" tvoju neodlučnost te postati još uzrujanije jer će pomisliti da ga ne ostavljaš u sigurnim rukama ako ti je tako teško što odlaziš. Idi nježno, ali odlučno, a dijete će se uz brižnu dadilju ili nekog od članova obitelji ubrzo smiriti.

Možda te zanima... Puštanje bebe da plače protivi se roditeljskom instinktu Beba

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.