Beba Razvoj u 1. godini 08. veljače 2024.

Kada i zašto se bebama mijenja boja očiju?

Foto: Freepik ; Kada se bebe rode, posebno one svijetle puti, imaju svijetlu boju očiju zbog jako malo melanina u očima
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Bebe kad se rode mogu imati svijetle oči, ali kasnije promijene boju. Saznaj zašto i kada će oči tvoje bebe promijeniti boju, ali i kako genetika utječe na fizički razvoj djeteta

Uz česta pitanja o tome kada beba počinje sjediti, puzati i hodati, mnoge roditelje zanima boja očiju njihovog djeteta. Hoće li bebine oči ostati tako svijetle? Hoće li beba na kraju imati tatine plave oči? Ili će biti kao mama, smeđih očiju? Zašto tvoje dijete ima puno tamniju boju očiju od svoje braće i sestara? I zašto se bebama uopće mijenja boja očiju? Pročitaj sve što trebaš znati o tome zašto i kada se pojavljuje prava boja bebinih očiju.

Pigment o kojem ovisi boja očiju

Kada se bebe rode, posebno one svijetle puti, imaju svijetlu boju očiju zbog jako malo melanina u očima. Melanin je pigment koji daje boju očima, koži i kosi. "Količina melanina u šarenici, obojenom dijelu oka, određuje koju boju očiju će osoba imati", objašnjava dječji oftalmolog Douglas Fredrick. 

Genetika određuje koliko melanina ili pigmenta će osoba imati u svom tijelu. DNA koji vaša beba prima od vas i vašeg partnera određuje hoće li oči biti smeđe, plave, zelene ili druge boje. Dijete se može roditi s plavim očima (jer oči ponekad ne proizvode puno ili uopće ne proizvode melanin dok je beba u maternici), ali nakon rođenja - svjetlo potiče proizvodnju melanina, zbog čega se boja očiju može promijeniti tijekom vremena. 

beba plave oči | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

"Važno je razumjeti da nije boja pigmenta ta koja uzrokuje promjenu. Ne postoji plavi, sivi, zeleni ili smeđi pigment u oku", naglašava oftalmolog i dodaje kako je jedini pigment koji imamo u očima smeđi, a količina tog pigmenta određuje hoće li nečije oči biti svjetlije ili tamnije

Bez obzira na znanost, čini se kao jednostavna jednadžba: Jedan roditelj sa smeđim očima plus drugi roditelj sa smeđim očima trebali bi značiti jednu bebu sa smeđim očima, zar ne? Ne nužno. Postoje višestruki geni u našem tijelu koji doprinose boji očiju. Čak i ako oboje roditelja ima smeđu boju očiju, moguće je da beba na kraju ima plave oči ako roditelji imaju gene za plave oči negdje u genetskoj konstituciji, odnosno ako imaju mutirani gen koji se može prenijeti kroz niz generacija kao recesivan. 

Kako to da roditelji sa smeđim očima mogu imati plavooku djecu?

Nitko ne može znati koju boju očiju će imati dijete kad odraste

Kako roditelj s jednom bojom očiju može imati gene za drugu boju očiju? Kroz svoje bake i djedove, naravno. "Bebina boja očiju ovisi, ne samo o boji očiju mame i tate, već i o boji očiju svojih baka i djedova", govori oftalmolog. Stoga, ako vi i vaš partner oboje imate smeđe oči, a vaša beba ima zelene, baka ili djed mogli bi biti razlog tome. 

Možda te zanima... Kako dijete nasljeđuje visinu, težinu i rupice na obrazima? Trudnoća

Čak i ako ste provjerili tablice ili kalkulatore o boji očiju vaše nerođene bebe, nemojte misliti kako su sva predviđanja čvrsto određena. "Nitko, uključujući i liječnika, ne može predvidjeti koju boju očiju će imati vaše dijete kada poraste", objašnjava oftalmolog. I što god vaša beba jede, radi ili koliko je malo ili puno izložena svjetlosti, također ne znači ništa. Sve je stvar genetike, ničeg više. Ali, treba zapamtiti da ako je beba rođena sa smeđim očima, to znači da već ima količinu melanina određenu genetskim kodom, odnosno, djetetova boja očiju se više neće mijenjati

boja oči Možda te zanima... Provjerite koju boju očiju će imati vaša beba! Trudnoća

Trajna boja očiju do godinu dana

Stručnjaci tvrde kako ćete najveću promjenu najvjerojatnije primijetiti od šestog do devetog mjeseca života. Tijekom nekoliko tjedana ili mjeseci, mogli biste primijetiti kako bebina boja očiju postaje tamnija. "Promjena je toliko postepena da možda nećete ni primijetiti sve dok se jednog dana vaše dijete en probudi i iznenadi vas s drugačijom bojom očiju", objašnjava oftalmolog. Do 12. mjeseca, većina beba ima svoju trajnu boju očiju iako dr. Fredrick govori kako se kod neke djece boja očiju može mijenjati sve do šeste godine. Ipak, takvi slučajevi su rijetki i promjena se ne događa preko noći. 

U svakom slučaju, bebina boja očiju promijenit će se bez ikakvog utjecaja na vid ili neke druge probleme s očima. Ali, ako se boja očiju promijeni kod samo jednog oka ili ako primijetiti da su bebine oči mutne, svakako posjeti pedijatra ili dječjeg oftalmologa. 

Možda te zanima... Zabavan video pokazuje koju boju očiju će imati tvoja beba Trudnoća

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.