Vrtić Zdravlje u vrtićkoj dobi 13. veljače 2017.

Dijete je izgubilo 6 zubi prije šestog rođendana

Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Ivana Cekić, dr. dent. med., objašnjava ima li razloga za brigu ako djetetu rano počinju ispadati mliječni zubi

Je li prerano i neobično da djevojčica izgubi šest mliječnih zuba prije šestog rođendana? Naime, mojoj kćeri se prva donja jedinica počela klimati s nepunih 5 godina i ubrzo je ispala, a za njom ubrzo i druga, pa dvojke, a sad i gornje jedinice. Proces traje vrlo kratko - desni malo poljubičaste i za par dana zub otpadne. Čudno mi je što trajni zub nikne dugo nakon što je mliječni ispao - više od dva mjeseca, što znači da trajni nije izgurao mliječni, nego je sam otpao. Napominjem da održava savršenu higijenu zuba i nema karijesa. Za usporedbu, mom starijem sinu su tek sa 7,5 godina otpali isti zubi (osim donjih jedinica, koje su otpale sa 6,5 god), i to na način da su već ispod njih virili trajni zubi. Je li tako rano ispadanje zuba u redu?

Iz vašeg opisa, moram reći da nemate razloga za brigu. Naime vrijeme u kojem se počinju klimati i ispadati mliječni zubi varira od djeteta do djeteta i proteže se od pete do sedme godine. Ponekad se ta granica miče ispod 5 i iznad 7 godina, ali to je jako individualno.

Trajni nasljednik ponekad nikne odmah nakon što mliječni ispadne, a ponekad prođe i po nekoliko mjeseci dok se ne pojavi novi trajni zubić i to je normalno. Dakle, nemate razloga za brigu, pustite prirodi na učini svoje. 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.