Beba Razvoj u 1. godini 22. veljače 2019.

Kako se razvija bebin mozak u prva tri mjeseca?

Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Znanstvenici s kalifornijskog sveučilišta skenirali su mozgove 87 zdravih beba od rođenja do dobi od tri mjeseca. Otkrili su da mozak najbrže raste odmah poslije rođenja te koji se dijelovi najbrže razvijaju

Koristeći se naprednim tehnologijama skeniranja, američki znanstvenici otkrili su da dječacima mozak raste brže nego djevojčicama. Ustanovljeno je također da se najbrže razvija područje mozga zaduženo za motoriku, dok sporije napreduje dio povezan s pamćenjem. Stručnjaci navode da će im ovi podaci pomoći u identificiranju raznih znaka razvoja poremećaja poput autizma.

Stoljećima su liječnici procjenjivali razvoj mozga mjereći opseg bebine glave. Potom bi pratili eventualne promjene od normalnog ritma rasta kao znak mogućeg problema. Međutim, budući da oblici glava variraju takva mjerenja nisu uvijek bila precizna.

mama beba djevojčica Možda te zanima... Vježbe za mozak od rođenja do treće godine djeteta Beba

Znanstvenici s kalifornijskog sveučilišta skenirali su mozgove 87 zdravih beba od rođenja do dobi od tri mjeseca. Otkrili su da mozak najbrže raste odmah poslije rođenja, uvećava se za jedan posto dnevno, što pred kraj tromjesečnog razdoblja usporava na 0,4 posto dnevno.

Najbrža stopa rasta bila je u malom mozgu, koji je zadužen za kontrolu pokreta i koji se u 90 dana udvostručio. Najsporije je rastao hipokampus, dio mozga koji je važan za pamćenje.

Možda te zanima... Dr. Rajović: Roditelji od rođenja bebe rade greške koje štete razvoju Beba

Martin Ward Plat, pedijatar u kraljevskoj dječjoj bolnici u Newcastleu, rekao je da je ovo prvi put da je netko objavio precizne podatke o rastu dječjeg mozga, a da to nije temeljeno na post-mortem istraživanjima ili na lošijim metodama skeniranja.

20 nevjerojatnih stvari koje se bebi dogode u prvoj godini

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.