Beba Igre za bebe 07. svibnja 2014.

Što ponijeti u šetnju s bebom?

kolica majka beba šetnja
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Šetnja omogućuje vašoj bebi da istraži svijet. Svi zvukovi, mirisi i obrisi pružaju bebi razne mogućnosti za razvoj i učenje. No, što ponijeti u šetnju s vašim malenim?

Što treba ponijeti u kratke ili duge šetnje s bebom? Ovisi dojite li ili je dijete na adaptiranom mlijeku, idete li u šetnju s kolicima ili nosite dijete u nosiljci. Kako god, šetnja ima brojne prednosti za bebu.

Kratki popis potrebnih stvari

  • torba za pelene 
  • maramice za čišćenje
  • rezervna odjeća
  • duda varalica
  • igračke

Kao torba za pelene može poslužiti bilo koja veća torba. U nju možete staviti i vlažne maramice i podlogu za previjanje. U slučaju da se dogodi "nesreća na putu", bit ćete spremni presvući bebu i nastaviti uživati u šetnji. Ako ste s kolicima, možete u običnu plastičnu vrećicu staviti potrebnu opremu i spremiti je u kolica, bez dodatnih torbi. Dobra ideja je uzeti i rezervnu tetra pelenu, ako ćete bebu nahraniti, da ju možete podići na rame da podrigne. Ili ako u šetnji sretnete nekog poznanika koji baš želi malo dići bebicu, stavite mu tetra pelenu na rame za slučaj da beba odluči ostaviti "potpis" na njihovoj odjeći. Rezervna odjeća je uvijek dobra ideja upravo zbog takvih mogućih nezgoda.

Ako beba ima dudu varalicu, obavezno ponesite zamjensku jer se često zna dogoditi da u šetnji duda netragom nestane. Beba ju baci iz kolica, a vi nećete ni primijetiti. Ako dojite, nema potrebe za nošenjem vode ili soka. Ako pak dijete hranite na bočicu, ponesite obrok sa sobom. U bočicu stavite steriliziranu vodu, a u posebnu vrećicu stavite prah. Ako dođe vrijeme hranjenja, a vi ste vani, smiješajte sastojke, promućkajte i "klopa" je gotova. Ovisno o starosti bebe, uvijek možete uzeti i neko malo pecivo, za slučaj da "zagusti". Možete ponijeti i par igrački, ali velika je vjerojatnost da će vaše dijete upijati svijet oko sebe, pa distrakcija igračkama neće biti potrebna. Ako rastu zubići, možete uzeti grickalicu.

 

beba nosiljka šetnja | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

 

Ako idete u šetnju noseći bebu u nosiljci ili slingu, stvari se dosta pojednostavljuju. Tada stvarno možete uzeti samo novčanik, ključeve, pelenu i vlažne maramice, i spremni ste za pokret. 

Zašto je šetnja dobra za bebe?

Šetnja omogućuje vašoj bebi da istraži svijet. Svi zvukovi, mirisi i obrisi pružaju bebi razne mogućnosti za razvoj i učenje. Različita godišnja doba pružaju druga vrijedna iskustva. Mijenjanje boja drveća i lišća, pjevanje ptica, različito cvijeće, čak i razlike u temperaturi pomažu bebi u učenju kroz promatranje okoline. Kiša, snijeg, sunce: sve to beba upija i pamti. U šetnjama susreće ljude, smiješi im se i pokušava komunicirati s njima, te tako uvježbava svoje jezične sposobnosti te se uči socijalnim vještinama.

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.