Beba 06. rujna 2024.

Ovo je jedina poruka koju trebaš poslati prijateljici koja je rodila. Komentari: Da! Ovo ima smisla!

Foto: Instagram
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Kad rodimo, svijet izvan naše kuće kao da prestane postojati na neko vrijeme i sve što nam treba nam mora biti – tu. A kako god okrenuli, čini nam se da je najvažnije imati nekog tko nas razumije.

Kad ti prijateljica rodi dijete, najprije pomisliš kako bi baš htjela vidjeti to dijete! Onda poželiš sjesti i pričati s prijateljicom do besvijesti, da ti kaže sve o porodu, da ti kaže kako se osjeća, da joj ti ispričaš (opet) svoje iskustvo, da joj kažeš kako je tebi išlo s dojenjem i neka ne odustaje… Jedna od idućih misli je – što možeš kupiti i odnijeti djetetu, nešto korisno, nešto fora, nešto za uspomenu…

Možda te zanima... Postpartum: Nemamo 'selo' za podršku, ali partner ne može nadomjestiti sve uloge - pobrini se za svoje potrebe! Beba

I tako se vrtimo u krug s tim mislima, a zaboravljamo da je dovoljno samo prisjetiti se što je nama trebalo kad smo mi bili u tom položaju – same s bebom kod kuće u prvim danima. Nije nam baš bilo do tog da netko 'gleda' naše dijete, nije nam bilo baš uvijek do tog da ugošćujemo i pričamo – ma koliko nam draga prijateljica bila, nije nam bilo do pametovanja, a nekako nam nije ni trebalo bas stvari koje će kad-tad trebati pospremati…

Kad je mama Cameron Rogers rodila svoje prvo dijete, počela se uokolo ispričavati svojim prijateljicama. Shvatila je tad da im nije pružila potrebnu podršku, onakvu kakva im je trebala, na način na koji bi bilo najbolje.

„Dala sam im darove za bebe, ali ono što su trebali je da im se pojavim. To je jedna od onih stvari koje ne razumijete dok se sami ne nađete u tom položaju. Nemaš pojma kroz što prolaze", rekla je Cameron kad je gostovala u podcastu „Conversations With Cam“, a video je ranije objavila i na svom Instagramu.

„Često me pitaju što je najbolje što možete pokloniti nekom tko je rodio“, rekla je Cameron, te otkrila što odgovori: „Stvar broj jedan uvijek je hrana, ali ovo mi je broj dva.“

Tada se na ekranu pojavljuje tekstualna poruka.

„Dobro jutro, draga! Tvoja sam sutra od 12 do 15 sati, pa te molim da mi kažeš kako me želiš koristiti. Evo nekoliko opcija:

1. Ja dođem dok si ti s bebom, a ja perem rublje, bočice, kuham, kupujem i pospremam namirnice.

2. Ja dođem i čuvam bebu dok ti spavaš sama u sobi ili odeš sama nešto raditi ili vas dvoje odete na ručak bez bebe.

3. Dođem i izvedem te na ručak sa ili bez bebe.

4. Sjedimo na kauču i samo čavrljamo ili gledamo smiješan film s bebom.

Možeš odlučiti kad god želiš, samo mi javi!“

Briljantno, zar ne? Tek kad to vidiš, znaš da je to jedina poruka koju si trebala dobiti kad si rodila! Cameron je rekla da je njezina prijateljica kojoj je prvoj poslala tu poruku sa suznim očima odabrala opciju br. 2: spavanje, a onda je spavala puna četiri sata.

Ključno je u ovoj priči dati niz opcija. Niti smo svi isti, niti su sve bebe iste, niti nam svima trebaju iste stvari, niti su baš sve situacije iste.

„Kada ste u tom mjehuriću s novorođenčetom i netko vas pita, ‘Kako mogu pomoći?’, doživjet ćete analitičku paralizu. To je, kao, odakle da uopće počnem?“ objasnila je Cameron.

Komentara je bilo uistinu puno i uglavnom su bili ispunjeni zahvalama.

„Kao netko sada bez djece, ali s prijateljima koji imaju djecu, a siguran sam da će ih još biti, HVALA“, napisala je jedna osoba.

„Baš ovo! Još jedna opcija koju bih voljela nakon porođaja je prijateljica koja bi došla i pazila bebu dok se ja tuširam/spremam, a da zatim snimi slatke fotografije mene i bebe zajedno“, ukazala je na još jednu opciju jedna mama.

„Ja sam uvijek željela da netko prošeta našeg njemačkog ovčara umjesto nas! Oporavljala sam se pa nisam mogla, a moj muž je bio zauzet pomaganjem oko mene, bebe i malog djeteta.“

„DA!!!! Meni se javila prijateljica i rekla da bi mi voljela napraviti obrok, te ga donijeti u ponedjeljak. A onda mi je dala i popis mogućih obroka i rekla da joj napišem što mi najbolje zvuči: 1) pečena piletina i krumpir, 2) losos s koprom i ječmom, itd. itd. bilo je tako lijepo reći: 'Da, ponedjeljak je super i uzet ću opciju 3!'“, napisala je mama koja se našla u toj situaciji i isprobala ovaj 'recept'.

„Ja sam prijateljici napisala 'Hej, spremam li ti večeru ovaj tjedan, ponedjeljak ili srijeda, juha ili enchilade?' Nikada vam nitko neće odgovoriti ako napišete: 'Javi mi ako ti nešto treba.'“, zaključila je jedna mama čiji su komentar mnogi lajkali.

A lajkamo i mi!

Možda te zanima... 'Imamo novorođenče, a on želi na putovanje s prijateljima! Jesam li s razlogom ljutita?' Roditelji

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.